УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 излетя и постави световен рекорд по брой изведени спътници в хода на една мисия!

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : SpaceX

24 януари 2021 г. 19:14 ч.

Светослав Александров. Третото изстрелване на космическата ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ за 2021-ва година завърши с успех и с нов рекорд – не просто за американската космонавтика или за Илон Мъск, а световен! В орбита бяха изведени 143 частни и правителствени спътника. С това беше разбит предишния световен рекорд, поставен от Индия през 2017 година, когато посредством една ракета бяха изпратени в космоса 104 сателита.

Акцентите от днешната мисия: ракетата „Фалкън 9“ излетя в 17:00 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Нейната първа степен е летяла на четири предходни мисии през 2020-та – първото пилотирано изстрелване на „Крю Драгън“, южнокорейския военен спътник, една мисия по програмата за спътников интернет „Старлинк“ и първия товарен кораб „Карго Драгън“. Осем минути след началото на днешния за степента пети полет, тя извърши благополучно кацане върху платформата „Разбира се, че все още те обичам“. Това бе 73-тото безпроблемно връщане на първа степен в историята на СпейсЕкс. Също така в хода на току-що приключилата мисия беше отчетено и безупречно връщане на двете половини от обтекателя посредством специализираните кораби „Мис Трий“ и „Мис Чийф“. 

143-те спътника бяха изведени в слънчевосинхронна орбита на около 500 километра над земната повърхност. Общото тегло на сателитите възлиза на около 5 000 килограма. Не са ясни подробностите относно това кой е операторът на всеки един от тези спътници, но се знае, че 36 са на частната компания Планет, 30 – на ЕкзоЛонч, 20 – на Д-Орбит, 17 – на Кеплер, 14 – на Спейсфлайт, 10 – на СпейсЕкс по програмата „Старлинк“, 9 – на НаноРакс, 3 са на НАСА и 2 на Капела.

Фактът, че има някои неясноти относно предназначението и спецификите на някои от сателитите, повдига опасения, че трафикът в околоземна орбита се увеличава и скоро могат да се наложат регулации, за да предпазим околоземното пространство от потенциални колизии.

Нещо повече – счита се, че понастоящем около Земята кръжат само около 3 000 работещи спътника. Всичко останало е космически боклук. И имайки предвид, че днешното изстрелване завърши с извеждането на 143 спътника, след него броят действащи спътници се увеличи с 5%. 

Мисията беше осъществена съгласно специализираната програма на Илон Мъск за споделено пътуване. Когато множество спътници летят на една и съща ракета, съвсем естествено цената за изстрелване спада. Така че ако искате да изведете 1 килограм полезен товар в космоса чрез „Фалкън 9“, ще трябва да платите само $5 000. За сравнение частната компания Рокет Лаб на предприемача Питър Бек таксува извеждането на килограм полезен товар за $20 000.

Това не значи, че СпейсЕкс ще отвее конкуренцията, ще се превърне в монополист и няма да има пазар за ракети като „Електрон“ на Рокет Лаб, „ЛончърУан“ на Върджин Орбит и ракетата на Астра. Фирмите за специализиран превоз на малки спътници предлагат тяхното въвеждане в специализирани орбити – докато при услугите за споделено пътуване възможностите за избор на орбиталните параметри са ограничени.

Специализираните малки ракети могат да извеждат и междупланетни мисии. Напомням на читателите, че по-късно през годината очакваме „Електрон“ да изпрати към Луната мисията на НАСА „Кепстоун“, а през 2023-та година компанията ще изстреля към Венера своя собствена роботизирана експедиция. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/