Дигиталният маркетинг – гъвкавото средство за справянето с кризи по време на Covid-19

1
254
Добави коментар
hlape
hlape

Дигиталният маркетинг и борбата с рестрикциите

Почти година след първите рестрикции заради новия вирус, всички надежди за бързо и кратко отминаване на ограниченията, вече изчезнаха и в най-големите оптимисти. За всички ни е ясно, че в условията на пандемия, завладяла 2/3 от населението на Земята, трябва да погледнем без розовите очила и просто да бъдем гъвкави, за да се справим с новите предизвикателства, а защо-не и да открием неочаквани хоризонти пред себе си, бизнеса, изкуството, спорта, културата – пред всяка една област на човешкото битие.

Все повече работим от вкъщи, налага се да търсим нови партньори и клиенти, и да одобряваме крупни сделки, само онлайн, седейки зад компютъра у дома или другаде.

Някои от нас са силно стресирани, страхуват се от загуба на влияние, пазари, партньори… и разбира се, от резкия спад в доходите си.

Вместо това обаче, просто трябва да си спомним ценния съвет за киселия лимон и да се научим как да си направим вкусна лимонада.

Как можем да придобием нови клиенти и партньори, да задържим старите и в същото време да генерираме високи приходи и забележителен трафик?

Тук идва мястото на корифеите в дигиталния маркетинг!

 

Вече не е достатъчно само фокусирането върху качествено съдържание и наличието на блогове и социални мрежи. Време е вече да помислите и как да направите Вашето съдържание ИНТЕРАКТИВНО. Напоследък тенденциите са към увеличаване на заявките за гласово търсене, търсене по изображения и развиване на машинно обучение. Тоест все повече ще е от значение за привличане на нови клиенти и партньори интерактивното съдържание на вашия уеб-сайт – включването на анкети, различни състезания, виртуална реалност, рекламни клипчета и послания, които по един или друг начин предизвикват дадени реакции у потребителя, провокират го да се включи и да издаде своите предпочитания; да изрази скритото си недоволство или несъзнателно да ви подскаже какво търси, какво очаква и какво би го изненадало приятно.

И така, чрез умелото използване на инструментите на дигиталния маркетинг, вие да можете да привличате нови клиенти, да създавате успешни бизнес-партньорства, да градите уникална търговска марка, бранд и дискретно да съумявате да предадете желаните от вас послания към потребителите.

Тук е мястото да подчертаем и засилващата се роля на видео-маркетинга, особено след последните отменени дългочакани и дългоподготвяни събития в световен мащаб – олимпиади, състезания, премиери, културни симпозиуми и прочее. По всичко личи, че през 2021 година видео-маркетингът все по-ясно ще печели битката срещу съдържанието, базирано на текст. Да не забравяме и огромния напредък в развитието на мрежите и хардуерът, даващ огромни предимства за видео-съдържанието, което има способността да ни привлича, ангажира, радва, усмихва или разплаква моментално.

Смартфоните и таблетите се превърнаха в неразделна част от живота на всеки от нас. Ето защо за момента те са и най-мощният канал за разпространение на видео-съдържание, не само за забавление в личния ни живот, но и за важни послания в бизнес ежедневието ни.

Убедително доказателство за това са платформите TikTok и Reels, в които кратките видео-реклами стават все по-популярни, особено сред младежката аудитория –  бъдещите търговци, производители, учители, политици, лекари, предприемачи, строители, застрахователи и прочее.

По-добрите агенции за дигитален маркетинг вече успешно предлагат и уебинари, 360-градусови рекламни клипчета, VR семинари на живо, гласови асистенти и други завладяващи и печеливши похвати на видео-презентациите и промотирането.

Особено много се засилва ролята на гласовите асистенти в условията на периодични локдауни, неивестност за бъдещето и самоизолация на голяма част от иначе редовните потребители на дадени продукти или услуги. Масово се пазарува по интернет и това налага включването на видео-маркетинга и гласовото търсене в нашата рекламна стратегия. Важно е разговорът да бъде фокусиран върху ключовите думи и тона, тъй като заявките по гласово търсене често дават по-малко резултати, отколкото тези, базирани на текст.

 

Изучавайки потребителските профили на своите клиенти и партньори, търговците все повече  ще се доверяват на гласовото търсене, изследването на минали търсения и последващи покупки, и ще изработват своя персонализирана SEO стратегия, базирана именно на знанията, получени чрез умелото използване на всички средства на дигиталния маркетинг. Поради тази причина, бихме посъветвали нашите читатели, при изготвянето на SEO стратегията си, да не пропускат включването на параметрите, гарантиращи им оптимизация при гласово търсене.

Относно персонализираните реклами – те продължават да бъдат мощен инструмент, но само когато отговарят наистина на същността на даден потребител – нещо, което е доста трудно да се открие в тези ярко комерсиални времена.

Ето защо да откриеш правилния маркетолог и можещата агенция за дигитален маркетинг, е от жизненоважно значение за всеки един бизнес при определянето на целевите им аудитории, избирането на ефективни послания и правилното разчитане на всеки един малък коментар.