София и изработка на уеб сайтове

1
143
Добави коментар
hlape
hlape

Оптимизация на сайт за мобилни устройства

Процесът по оптимизиране на даден сайт и пригаждане към мобилни устройства е необратим. Колкото повече  отлагате тази задача, толкова по-зле за Вашият сайт.

Основна причина се явява това, че днес, на прага на 2021 година, трафикът от мобилни устройства надвишава почти два пъти този, който е от персонални компютри.

С други думи казано, вече много потребители вършат всичко от смартфонът си, без да се налага да ползват компютър, лаптоп, игрова конзола, таблет или друго устройство. Всичко става от смартфонът. А добре се досещате, че един сайт, когато се отвори през  мобилно устройство, то той не се визуализира по същия начин, като при традиционен компютър, най-вече поради ограниченото пространство.

Адаптивност, отзивчивост, риспонсибъл, това са само някои от думите, с които се описва възможността на сайта да се отвори еднакво добре на различни екрани.

Повечето дигитални агенции вече пригаждат сайтовете, тествайки на различни устройства, но дали това е достатъчно, даден сайт да бъде добре оптимизиран и да се класира напред в търсачките? Отговорът на нашите експерти е – не!

Трябва си SEO оптимизация, насочена именно към мобилните устройства.

Отделен шаблон за мобилни устройства в основния домейн Кога е подходящ?

За почти всеки информационен сайт, блог, форум, включително онлайн магазини е подходящ отделен шаблон, който да се зарежда автоматично, когато даден сайт бива отворен чрез мобилно устройство.

За  сайт, тип визитна картичка отделен шаблон ще бъде излишен.

Как да се приложи? Необходими са ви php познания и база от основни устройства, за да ги дефинирате и да покажете подходящия шаблон. Създава се специален скрипт, който определя вида на устройството и показва подходящия шаблон за него. Трябва да споменем и CMS. Ако вашият сайт е на WordPress, тогава вече сте се погрижили и можете да го получите, като инсталирате плъгини за адаптиране на сайтове за мобилни устройства.

Популярни приложения за WordPress: WPTouch, WordPress Mobile Pack, WP Mobile Detector и др.

Всички тези приставки имат няколко теми и допълнителни полезни функции, като събиране на статистика за мобилни потребители. Също така в настройките на тези приставки е възможно да зададете кои блокове да се показват в мобилната версия на сайта и кои не. Възможно е да добавите свое собствено лого, което помага на потребителите, посещаващи вашия сайт от мобилно устройство, да идентифицират вашия сайт.

Предимства: В случай на приставки, това е много бърз и лесен начин да го внедрите, по-бързо от отзивчивото оформление. В случай на създаване на отделен шаблон за сайта – възможност за опростяване на дизайна на сайта, намаляване на броя на активните елементи, т.е. направете сайта „по-лек“.

Недостатъци: не всички CMS имат такива приставки и те не винаги работят правилно. Случва се сайтът да се показва добре на мобилни устройства, но в същото време скоростта не е по-добра и дори по-лоша от пълната си версия. Трябва да се отбележи, че понякога има грешки при идентифицирането на мобилно устройство, ако това е някакъв рядък телефон, в който случай пълната версия на сайта ще бъде показана на такова устройство.

 

Мобилна версия на сайт на поддомейн Кога е подходящ?

Важно за собственици на онлайн магазини, каталози, интернет портали, социални мрежи и други.

Как да се приложи?

Тази опция е подобна на предишната, също доста трудоемка по отношение на изпълнението. Но за големите онлайн магазини с огромен асортимент това е единственият изход. Малко повече подробности за изпълнението: създава се поддомейн, той има същия двигател като в основния домейн, но базата данни се използва такава за двата сайта (така че в случай на промени не е нужно да ги добавяте два пъти). При влизане от мобилно устройство потребителят се пренасочва към поддомейн. Следните варианти обикновено се използват като име на поддомейн: m.site.com, mobile.site.com, pda.site.com и др. Забележка (благодаря на читателите за въпроса):

За да се предпазите от проблеми с дублирано съдържание, прочетете препоръките на Google. И отново, добра новина за собствениците на сайтове на WordPress – има приставки, които създават мобилна версия на вашия сайт на поддомейн, като WP Mobile Edition.

Предимства на този метод: Можете значително да опростите дизайна на сайта за мобилни устройства, което ще има добър ефект върху скоростта му.

Недостатъци: трябва да създадете поддомейн и да го персонализирате, да напишете отделен шаблон и скрипт за него, който определя от кое устройство е влязъл потребителят, което отнема повече време от създаването на реагиращ дизайн

Оптимизация на мобилен сайт

Вероятно вече сте чували, че оптимизацията на мобилни сайтове влияе върху скоростта и ефективността на SEO в мобилния сегмент, привлича нови клиенти, клиенти и купувачи.

Трафик на мобилни устройства в според Digital Report е повече от 75 %, като се очаква повишени, дори надвишаване на 80% от всички устройства.

Без специална подготовка и оптимизация на мобилен сайт вече губите стотици и хиляди целеви посетители – клиенти, които са в състояние да реализират печалба.

Процентът на мобилните потребители за различните пазарни ниши и сегменти варира, но има обща тенденция на растеж.

Как да разберете дали трябва да поръчате оптимизация на мобилни сайтове точно сега?

Как самостоятелно да проверявате удобни за мобилни устройства свойства и показатели на уеб проект?

Доколко вашият сайт / магазин е готов да получава мобилен трафик?

Именно на тези въпроси сме готови да отговорим. Нещо повече, готови сме да започнем заедно новата 2021 година, оптимизирайки Вашият онлайн магазин.

Финални думи

Последните проучвания показват, че тенденцията за използване на мобилни устройства като основен метод за потребление на съдържание продължава. Повечето потребители, които търсят информация в мрежата, го правят от своя телефон. Ето защо е важно компаниите, които предлагат своите услуги и продукти, да гарантират, че техният ресурс е удобен за потребители, които използват мобилни устройства.

Сайтът трябва да бъде добре показан, да запази цялата си функционалност и да дава възможност да се чувствате удобно на него. Всяко малко нещо трябва да бъде обмислено – от размера на шрифта за различните видове устройства до възможността за лесно натискане на необходимите бутони.