Хакерска атака на сайт – как да предотвратим такава и как да се предпазим

12
331
Добави коментар
hlape
hlape

Хакерска атака на сайт – как да предотвратим такава и как да се предпазим

Хакерските атаки са проблем, за който обикновено не мислим, докато не установим, че сигурността на сайта ни е компроментирана.  Пренебрегването им обаче може да има сериозни последици, затова днес сме подготвили статия за  подготовка за потенциална атака, както и сме представили съвети, за справянето след атака. Също така сме се съсредоточили върху въздействието на хакерските атаки върху позиционирането на уебсайтове в Google, както и върху това, как да се смекчи негативното въздействие на хакнатите уебсайтове и ключовите аспекти на сигурността на уебсайтовете, които често се пренебрегват от собствениците на уебсайтове.

 

Как изглежда хакерската атака на уебсайт?

Противно на външния вид, в повечето случаи атаките не се извършват от конкретно лице, което е насочило уебсайта ни и се опитва да достигне до него на всяка цена. Често проникването в даден сайт  се извършва от софтуер, който търси слабо защитени уебсайтове или уебсайтове с уязвимости в сигурността. Струва си да се помни, че дори най-сигурният уебсайт може да бъде атакуван – например след инсталиране на дефектен плъгин, който съдържа шлюз, познат на хакерите, или при обновяване на ядрото на CMS.

Най-популярните видове хакерски атаки на уебсайтове

– Публикуване на собствено съдържание – атакуваният уебсайт не е визуално повреден, така че може дори да не забележите, че е хакнат. Веднъж попаднал в уебсайт, зловредният софтуер създава хиляди свои собствени страници, обикновено съдържащи нежелано съдържание.

– Замяна на съдържание на сайта – след достъп до сайта цялото или част от съдържанието се заменя със съдържание, предназначено да постигне целите на хакера. Това обикновено е пренасочване на трафик, събиране на бисквитки или продажба на продукти.

– Инжектиране на зловреден софтуер – в този случай хакерите поставят собствен код на сайта, който често не се вижда. Най-често неговата задача е да зарази компютрите на потребителите, да открадне лични данни или да използва хардуерните ресурси на посетителите на сайта.

– DDoS – атака с изпращане на масивни заявки към уебсайт, за да се изчерпят ресурсите на сървъра и в резултат да се предотврати неговата работа.

 

Въздействие на атаките върху сайта

В допълнение към замяната на съдържанието на уебсайта със спам, хакерските атаки носят и други заплахи, които засягат позиционирането на сайта. Една от тях е търсачка, която прилага филтър към страница, което води до значително намаляване на позицията в резултатите от търсенето, а в някои случаи дори премахване от SERP.

Google Search Console – хакерска атака

След като търсачката потвърди атака на уебсайт, в инструмента на Google Search Console  може да се появи съобщение, което ви информира за заразата. Имайте предвид следното: Търсачката не винаги може самостоятелно да идентифицира заразената страница и да информира собственика за това. Поради факта, че съдържа нежелано съдържание, в повечето случаи атакуваният уебсайт започва да губи видимостта си дори преди да бъде приложен филтърът.

Друга заплаха е пълното блокиране на уебсайт от браузъра или персонализираните антивирусни програми, което обикновено е резултат от инжектиране на зловреден софтуер. Това е сериозен проблем, тъй като блокираните страници и страниците, покрити от филтъра, могат да загубят цялата създадена преди това видимост в търсачката в резултат на хакерска атака.

Как да преодолеем негативните последици от хакерска атака на уебсайт?

Първата стъпка трябва да бъде премахването на всeки зловреден код и файл, всяка част от проникване в уебсайта. Най-доброто решение в този случай е да възстановите предварително изготвен архив, от времето, в което сайтът е работил коректно. Ако вашият уебсайт все още не е архивиран, то преминете към изчистване на зловредния код.

Друго решение е да инсталирате антивирусен софтуер, който ще намери заразени файлове и ще ви помогне да ги премахнете или възстановите. Промените в кода на страницата след атака, обаче могат да бъдат толкова обширни, че изтриването им ще повреди сайта, което може да отнеме часове за възстановяване.

След като премахнете промените, направени след хакването, трябва да се уверите, че заразените преди това страници са преиндексирани в търсачката.

Проверка на URL адреси в Google Search Console

За да направите това, в инструмента на Google Search Console, в полето „Проверете всеки URL адрес“ поставете всеки от адресите, на които е заменено съдържанието, и след това трябва да поискате повторното му индексиране. Ако по време на атаката на домейна са създадени нови подстраници със съдържание на спам, трябва да ги премахнете от индекса на търсачката.

Първата стъпка е да изтеглите всички индексирани подстраници от инструмента на Google Search Console или да стартирате собствено обхождане на резултатите от търсенето. След това намерете уникална обща част за нежелани адреси (ако има такива), която ще им позволи бързо и масово да бъдат премахнати от индекса на Google. Ако добавените по време на атаката URL адреси нямат пресичания, те трябва да бъдат премахнати един по един.

Премахнете URL адреса на Google Search Console

Адресите могат да бъдат премахнати с помощта на Google Search Console, като отидете в раздела Премахване. Там може да се изпрати заявка.

Как да се предпазим от хакване ?

Експертите по киберсигурност казват, че е невъзможно да се защитите напълно от хакери, можете само бързо да реагирате, след като установите, че сте пробит и да блокирате нови методи за кибер атаки. Примерите включват правителствени уебсайтове, уебсайтове на банки и най-големите корпорации в света, които въпреки високото си качество на сигурност понякога стават жертва на атаки. За щастие можете да се предпазите от по-голямата част от опитите за хакване – ето няколко лесни начина:

– Инсталиране на антивирусен софтуер – Антивирусният софтуер трябва да може да се справи с повечето от най-популярните методи за атака на уебсайтове.

– CMS приставки и актуализации – актуализациите често се закърпват, което води до хакове на други сайтове.

– Задаване на сложни идентификационни данни за вход – Звучи тривиално, но тревожен брой собственици на уебсайтове използват идентификационни данни като „admin“ + „sitename123“. Не правете това, а защитете всички пароли! Задължително ползвайте и CAPTCHA.

– Конфигуриране на двойна автентикация- Разширените атаки могат да нарушат комбинацията за вход / парола, но двойната проверка ще изисква машини да дешифрират двете комбинации за вход / парола, което е почти невъзможно

-Използване на приставки от надеждни източници – Добавките от непроверени източници могат да имат много недовършени елементи, които хакерите ще използват, за да проникнат във вашия уебсайт. Трябва да използвате само доказани и често актуализирани решения.

– Блокиране на IP адреси, изпращащи спам – хакерските атаки най-често идват от адреси, предварително маркирани като спамери. Например, като ги блокирате във вашия .htaccess файл, можете да неутрализирате повечето потенциални прониквания.

По-рано споменахме, че е невъзможно да се предпазим напълно от хакерски атаки. Поради това си струва да се подготвите предварително, така че в случай на хакнат сайт, да можете бързо да премахнете промените, направени от злонамерен софтуер, и в резултат на това да не загубите спечелените позиции в търсачката на Google.

Достоверна компания, която може да защити и следи нивото на защита на Вашите сайтове

Няма как да не отправим препоръка, т.е. да Ви насочим към компания, която може да следи за сигурността на Вашият сайт, да бъде в готовност да реагира мигновено, в случай  на срив, било то в следствие на атака, или поради технически причини.

Ние, екипът по техническа зигурност на компанията VISEO LTD предлагаме месечно обслужване, включващо и защита на сайтове от хакерски атаки. Поискайте индивидуална оферта, като се свържете с наш представител.

Средна оценка

5 based on 9 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Месечна поддръжка за защита на сайт от хакерски атаки