Липса на овулация – причини и начини на проедоляване | Fertilaid.bg

1
211
Добави коментар
kff1
kff1

Ановулаторното безплодие се дължи на липса на овулация и е причина за близо 1/3 от консултациите по повод инфертилитет. В огромния процент от случаите рлипсата на овулация е свързана с поликистоза на яйчниците.

Накратко за овулацията

Овулацията представлява най-фертилният период от месечния цикъл на жената. Това е и моментът, в който шансовете за зачеване са най-високи.

Овулацията е моментът, в който вследствие на високите нива на Лутеинизиращия хормон, най-зрелият фоликул се разпуква и отделя годна за оплождане яйцеклетка. В този момент тялото се подготвя за забременяване и преминава през няколко различни промени. Именно поради тази причина, изчисляването на овулацията е изключително важно в хода на опитите за забременяване. Нейното правилно определяне е и първата стъпка към успеха.

Установяване на наличието на овулация

Съществуват различни начини за правилното и точно установяване на овулацията – от разпознаване сигналите на тялото до фоликулометрия. Всеки метод има своите предимства и недостатъци, и съответно, е до различна степен точен.

Заради хормоналните изменения, настъпващи в периода преди и по време на овулация, в тялото на жената се случват различни процеси. Всички те са обичайни за този период и благодарение на тях, можете да определите навлизането в най-фертилния период от месечния цикъл. Симптомите на овулация включват промяна в цервикалната слуз, болка в долната част на корема, а понякога дори, и леко кървене. Промяната в базалната температура също е един сигурен и точен признак, че жената се намира в овулация.

Можете сами да определите кога е вероятното време за настъпване на овулация и посредством овулационен калкулатор. Той е по-скоро ориентировъчен метод, кой то ще ви подскаже кога да наблюдавате тялото си за признаци на овулация или да започнете да се тествате с тестове за домашна употреба. Разбира се, тестовете за овулация представляват най-бързия и точен метод за доказване на овулацията в домашна среда. Предлагат се под формата на уринни лентички и касетки, както и базирани на изследване на слюнката, овулационни микроскопи.

Най-надеждния и точен метод за доказване на овулацията обаче, не може да се осъществи в домашни условия, както останалите. Той представлява ехографско наблюдение на развитието на фоликула в различните му фази, наречено фоликулометрия. Тя би могла да докаже наличието на овулация, както и настъпването ѝ с точност до часове. Методът се използва по-скоро в случаите на проблемно забременяване.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Липса на овулация и нередовна овулация

При месечен цикъл с нормална продължителност от 28 дни, овулацията обикновено настъпва на 14-тия ден. Това разбира се, е идеалният вариант и при много жени, ситуацията е малко по-различна. Жените с по-кратък от 21 дни или по-дълъг от обичайното (над 36 дни), месечен цикъл например, има вероятност да не овулират всеки месец.

Причините за липса на овулация или нередовна овулация са различни, като обикновено те се дължат на хормонален дисбаланс в организма. Най-познатите и често срещани прични за това са:

Синдром на поликистозните яйчници,Хипотиреоидизъм (намалена фунцкия на щитовидната жлеза),Твърде високи нива на стрес,Повишено тегло и телесна маса,Кърмене,Преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв,Предменопаузален период Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници или състоянието, познато като поликистоза на яйчниците, е една от най-често срещаните пречки за успешно зачеване. Състоянието само по себе си не е заболяване, а по-скоро е свързано с ендокринно заболяване, в основата на което седи хормонален дисбаланс.

Един от признаците на Синдрома на поликистозните яйчници са малките антрални фоликули, с размер до 10 мм, които се наблюдават чрез ултразвук. Те наподобяват „огърлица от малки перли“, чиито брой варира между 8 и 10 във всеки яйчник. „Перлите“ всъщност са малките кисти върху единия или двата яйчника. Наличието им прави невъзможно разпукването на зрелия фоликул и освобождаването на зряла яйцеклетка. Оттам настъпването на овулацията става невъзможно.

Част от симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници са нередовна или липсваща менструация, прекомерно окосмяване и нива на адрогени в женското тяло, водещи до акне и др. Затлъстяването и наднорменото тегло също са сред състоянията, следствие от Синдрома.

За щастие, за състоянието има лечение и много жени, страдащи от поликистозни яйчници се радват на успешна бременност, въпреки него. Обикновено лечението включва хормонални контрацептиви, потискащи производството на излишните количества андрогени в тялото. Приемът на фолиева киселина и мио-инозитол също е особено подходящ при лечение на състоянието. Разбира се, няма как да не споменем и значението на начина на живот, редовната физическа активност, и здравословния, и разнообразен хранителен режим.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката. *Опаковка 120 капсули, едномесечен курс

Хипотиреоидизъм

Функцията на щитовидната жлеза е сред основните в тялото, тъй като благодарение на секретираните от нея хормони, обменът на вещества в тялото е балансиран. Освен за нормалното развитие на нервната и костната система, щитовидната жлеза има ключово значение и репродуктивното здраве, и шансовете за зачеване.

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Тъй като основната цел на хормона на щитовидната жлеза, е да „управлява“ метаболизма в тялото, съвсем разбираемо е хората, страдащи от състоянието да имат по-забавен метаболизъм и симптоми, свързани с това.

Освен до рязко покачване на телесното тегло, хипотиреоидизмът може да доведе до суха кожа, усещане за студ и умора, косопад, уголемяване на щитовидната жлеза (т.нар. гуша) и нарушения в редовния месечен цикъл.

Причина за Хипотиреоидизма могат да бъдат както дефицита на йод в организма, така и прекомерните му количества в тялото. Затова ендкринолозите не винаги препоръчват приема на йод при хипофункция. Вместо това, е възможно да се пристъпи към прием на селен. Той стимулира производството на Т3, без да покачва нивата на йод.

Много често при жените, страдащи от хипофункция на щитовидната жлеза се наблюдава нередовна или напълно липсваща овулация. Оттам, опитите за зачеване стават по-трудни и продължителни. При някои жени са налице и спонтанни аборти, преждевременни раждания или отклонения в мозъчното развитие на плода.

Някои изследвания показват, че най-често заболяванията на щитовидната жлеза възникват в периодите, в които женското тяло е подложено на хормонални изменения. Такива са пубертетът, бременността и следроднилния период, кърменето и менопаузата. Най-рискова обаче е бременността.

На бременните жени, диагностицирани с хипофункция на щитовидната жлеза, най-често се предписва лечение с L-Тироксин. Той съдържа тиреоиден хормон Левотироксин и замества действието на останалите щитовидни хормони. Това лечение се назначава единствено от специалист в областта на Ендокринологията и репродуктивното здраве.

Високи нива на стрес

Със сигурност често чувате твърдението, че стресът, било то физически, или психически, стои в основата на редица заболявания. Нееднократно е изследвана и връзката му с проблемното забременяване.

При наличието на стрес, тялото отделя високи количества адренали, кортизол и катехоламини. Те от своя страна, възпрепятстват отделянето на хормона гонадотропин, отговорен за освобождаването на половите хормони. Всичко това съответно, води до потискане на овулацията.

Когато стресът стане хроничен и нивата на кортизол в организма – твърде високи, много често е налице хормонален дисбаланс в женския организъм. Освен това, той се превръща и в причина за влошаване качеството на яйцеклетките и намаляване на сексуалното желание.

Ако няма друга, установена по медицински път, причина за липсата на овулация и трудностите при опитите за зачеване, по всяка вероятност хроничният стрес седи в основата на това. Затова насочете усилията си към намаляване на причиняващите го фактори. Помислете за почивка или някаква промяна. Също така е добре, да се погрижите да осигурите на тялото си достатъчно количество сън, което да го възстанови от умората. Спортът и медитацията също влияят изключително благоприятно. Съчетани със здравословен хранителен режим, те значителномогат да намалят нивата на хроничен стрес. Времето, прекарано навън и кратките почивки извън града също неминуемо ще ви отърват от насъбраното напрежение.

Придържайки се към тези простички съвети, ще се убедите как съвсем скоро ще повишите енергийните си нива и ще възстановите хормоналния баланс в организма, а с него – и процеса на овулация.

Наднормено тегло и липса на овулация

Наднорменото тегло е все по-често срещана причина за появата на различни здравословни проблеми и заболявания. Освен, че е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, то води и до проблеми със забременяването, хормонален дисбаланс и съответно – до липса на овулация.

Затлъстяването води до нарушение в производството на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормони, отговорни за узряването на яйцеклетката, формирането на жълтото тяло и процеса на овулация. А именно това е основната прична за трудностите при опитите за зачеване.

Също така много често надномерменото тегло се свързва и със Синдрома на поликистозните яйчници. То е един от симптомите на състоянието и регулирането му би могло значително да подобри цялостното благосъстояние и хормоналния баланс в организма.

Освен това жените с повишено телесно тегло са по-предразположени към развитие на инсулинова резистенстност и диабет тип II. Не е тайна, че инсулиновата резистентност влияе пряко върху репродуктивното здраве и шансовете за зачеване. Завишените количества инсулин в женското тяло, в следствие на състоянието, оказват негативно влияние върху ефективността на яйчниците. В резултат на това, стимулират производството на по-голямо количество естроген и по този начин, организмът сам потиска появата на овулация. Подобно на останалите, и при това състояние, здравословното хранене, редовната физическа активност и приема на някои добавки, биха могли значително да намалят вредното му влияние върху хормоналния баланс и овулацията.

Кърмене

Заради по-високите нива на хормона пролактин, овулацията в следродилния период и по време на кърмене е много по-нередовна и дори – липсваща. Хормоналният дисбаланс и преживеният стрес от раждането, са сред причините за липсата на овулация през този период.

Всичко това е напълно естествена реакция на организма и скоро след преминаването през този период, тялото се възстановява напълно, и месечният цикъл отново става редовен. Дотогава обаче много жени използват периода на кърмене като естествен контрол на раждаемостта и не употребяват други контрацептиви. Това обаче не е напълно ефективен метод и при приблизително 2% от двойките изобщо не дава резултат.

Нормалната менструация и съответно – овулация, обикновено се възстановяват след прекратяване на кърменето или по-рядкото хранене на детето по този начин.

Преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв

Яйчниковият резерв на всяка жена представлява основният критерии за нейния фертилитет. Понятието е термин, който се използва за определяне способността на яйчника да осигури яйцеклетки, годни за оплождане. На кратко, яйчниковият резерв представлява количеството яйцеклетки в женското тяло към момента на тяхното изследване. Колкото повече на брой са те и колкото е по-виското тяхното качество, толкова по-големи са шансовете за скорошно зачеване.

Тъй като жената се ражда с определен брой яйцеклетки, които постпенно намаляват с напредането на възрастта, изчерпването на яйчниковия резерв на практика е генетично преопределено. То е налице, когато броят на яйцеклетките в женското тяло достигне до нула. Съответно, това води до липса на овулация и автоматично шансовете за зачеване стават минимални. Обикновено това се случва с настъпването на менопаузата. Въпреки това, съществуват изключения от правилото.

По-ранното изчерпване на яйчниковия резерв или т.нар. преждевременно изчерпан яйчников резерв, не е необичайно състояние и може да се наблюдава при много жени. Обикновено при него, менструацията става по-оскъдна и кратка. Състоянията, които могат да предизвикат известна предразположеност към преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв и влошаване функцията на яйчниците са:

Хашимото,Съпътстващи туморни заболявания,Генетична обремененост,Прекомерен стрес,Понякога дори – тютюнопушенето и драстични диети.

Разбира се, наличието на някое от тези състояния, не е задължително свързано с преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Все пак е добре, ако страдате от някое от тях, редовно да се консултирате с лекар и да се гирижите повишено за репродуктивното си здраве.

Изследванията за оценка на яйчниковия резерв включват проследяване на нивата на някои хормони, и в допълнение – ултразувково изследване на броя на антралните фоликули и обема на яйчниците.

Предменопаузален период

Както вече споменахме, с напредването на възрастта намаляват и шансовете за успешно зачеване. Въпреки това много жени успяват да забременеят и да износят здрав плод дори в по-късна възраст.

Поради многобройните настъпващи хормонални промени, намаляването в нивата на женските полови хормони и постепенното изчерпване на яйчниковия резерв, овулацията става все по-нередовна и понякога, дори липсва. С това и шансовете за зачеване също драстично намаляват.

Все пак в периода преди същнинската менопауза, т.нар. пременопауза или перименопауза, жената все още има менструация, макар и все по-нередовна. В този период започват да се усещат и някои от симптомите на менопаузата, като горещи вълни и нощно изпотяване. Макар и ниски, шансове за зачеване съществуват и през този период. Все пак, то е малко по-трудно да се осъществи по естествен път и много двойки пристъпват към някои от асистираните репродуктивни методи.

За съжаление обаче, при бъдещите майки в по-напреднала възраст се крие по-голям риск от усложнения по време на бременността, както и вероятност от преждевременно раждане. Затова и е необходимо бременността да се проследи много внимателно от специалист.

Макар и с по-нередовна овулация и намален яйчников резерв, много жени се радват на успешна и спокойна бременност след 40 годишна възраст. Някои от нашите съвети за естествено забременяване в по-напреднала възраст, можете да откриете тук.

В заключение…

Липса на овулация и нередовна овулация са едни от основните проблеми, с който се сблъскват много двойки в опитите си за забременяване. Липсата на овулация, сама по себе си е по-скоро симптом ииндикация за друго състояние, заболяване или репродуктивен проблем. Тя се дължи на хормонален дисбаланс в организма и обикновено се свързва с нередовен менструален цикъл.

Причините за липса на овулация могат да са много и различни, но много често те са напълно лечими и предотвратими. Както вече споменахме при много от изброените по-горе състояния се препоръчва, в комбинация с лечението, и промяна в начина на живот. Съветваме ви да избягвате вредните навици, да се храните здравословно и да спортувате редовно. Сами ще се убедите, че освен подобряване на физическото си здраве, ще усетите и промяна в месечния си цикъл. А с нормализирането на хормоналния баланс и появата на овулацията, ще се приближите още крачка по-близо до мечтаната бременност.