Отражението на Brexit върху международния транспорт

1
123
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Като един от най-важните отрасли на икономиката, транспортът непосредствено и осезаемо ще бъде засегнат от излизането на Великобритания от ЕС

 

Транспортният сектор оказва ключова роля върху икономиката на страната. С нарастването на обема на товарните превози, все повече бизнеси ежедневно разчитат на бързи, надеждни и гъвкави транспортни решения. Затова няма съмнение, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до сериозни промени в транспортния и логистичен бранш, както за България, така и за редица други европейски държави.

 

След като в края на 2020 г. изтече преходният период за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, правилата, които досега се прилагаха за страните от Съюза, не са валидни за островната държава. В последните седмици станахме свидетели на засилен контрол по границите с Великобритания и създаване на нови гранични пунктове, които предизвикаха километрични опашки от тежкотоварни автомобили. Извънредната ситуация и въвеждането на по-строгите мерки във връзка с разрастването на пандемията допълнително предизвика хаос по границите. Забавяне на товарите и доставки от Великобритания веднага се усети у нас и със сигурност тепърва ще има затруднения в курсовете на международните шофьори от и към Обединеното кралство.

 

Какво включват промените в международния транспорт след Brexit?

 

Основната промяна, която засяга компаниите в сферата на международния транспорт и логистика, е свързана с митническото оформление и подаване на митнически декларации при внос и износ на стоки. След Brexit Великобритания и страните от ЕС договарят нулеви мита за повечето стоки, които са с произход Великобритания, но въпреки това стоките трябва да преминат през митническо оформление, което налага включването на нови такси за обработка. В допълнение – преносът на стоки между ЕС и Обединеното кралство ще бъде предмет на правила за ДДС при внос и износ или това предполага стоките, които се внасят на територията на ЕС да преминават през задължителен митнически контрол.

 

Всички стоки от Обединеното кралство ще бъдат обработвани в ЕС като стоки, идващи от трети страни, а митнически декларации ще е необходимо да се подават съгласно нови разпоредби. Компаниите, които внасят стоки от Великобритания в България, ще трябва да проверяват чрез българските митнически власти действащите процедури, както и дали ще се налага да дължат вносни мита.

 

По отношение на превоза на опасни товари и акцизни стоки –  освен митническата декларация в определени случаи ще бъде необходимо да се изисква информация за сигурността и безопасността на превозите, които бъдат транспортирани между Обединеното кралство и страните от ЕС. За внос или износ на опасни химикали или отпадъци както досега ще се налага представянето на специален лиценз, а за транспортиране на акцизни стоки ще е необходимо подаване на допълнителни заявления.

 

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в цяла Европа, британското правителство въведе задължителен PCR тест за всички международни шофьори, които влизат или напускат Великобритания. Разходите се поемат от страна на транспортните компании.

 

Какви предизвикателствата очаква транспортния сектор след промените?

 

Няма съмнение, че наложените промени ще доведат до увеличение на разходите и административната дейност на много транспортните компании. Добрата новина е, че  правителството на Обединеното кралство въведе поетапен подход за внос на стоки на Острова, за да облекчи временно компаниите в транспортния бранш. Фирмите, превозващи обикновени стоки към Великобритания, ще извършват внос с отложено подаване на митнически декларации в рамките на 6 месеца. Освен това търговците ще могат да използват механизма за отложено ДДС, който ще бъде отчетен, но не и платен по време на влизането в Обединеното кралство. Изключенията важат за внос на акцизни стоки, за които ще бъде осъществяван митнически контрол.

 

Транспортни фирми, които превозват храни и напитки, трябва да очакват вносът им в Обединеното кралство да се оскъпи значително. Причината е, че всяка партида ще се обработва по отделно и ще изисква специален сертификат съгласно изискванията на Великобритания. Очаква се и сериозно забавяне при преминаване през граничните пунктове, което допълнително ще увеличи времето за транспортиране на хранителните продукти. 

 

Колко време ще отнеме на бизнеса да се адаптира към новите условия?

 

Не е ясно за какъв период европейските компании, в това число и българските ще се подготвят за новите промени, но като един от най-важните отрасли на икономиката, транспортът непосредствено и осезаемо ще бъде засегнат от излизането на Великобритания от ЕС. Една от причините е, че съвременният бизнес е силно интегриран. А това означава, че дори по-малките компании, работещи на местния пазар, е възможно да усетят неблагоприятно въздействие на промените заради мрежата от доставчици на техните партньори и клиенти.

 

„Излизането на Великобритания от ЕС поставя много предизвикателства, с които транспортните и логистични компании ще трябва се справят по различен начин“ – коментира Ангел Траков, собственик на АИТ Интернешънъл Транспорт.  „Като компания с дългогодишен опит в областта на международния транспорт и логистичните решения, наша основна цел е да запазим високи стандарти на обслужване на нашите клиенти  и да гарантираме сигурност и гъвкави решения за международния транспорт на техните пратки. „ – допълни Траков.

 

Независимо от промените АИТ Интернешънъл транспорт продължава да осъществява транспортна дейност до Обединеното кралство, спазвайки всички наложени правила в съответствие с регулярните изисквания и разпоредби. Компанията непрекъснато се стреми да подобрява качеството на предлаганите услуги, за да удовлетвори нуждите на клиенти и партньори.

 

За АИТ Интернешънъл Транспорт:

 

АИТ Интернешънъл Транспорт е водеща компания в областта на международния транспорт и логистичните решения. С 25 години стабилни позиции и коректност на пазара, фирмата предоставя услуги с доказано високо качество и гъвкавост, съобразена с нуждите на клиента. В стремежа си да отговори максимално на пазарните тенденции, АИТ Интернешънъл Транспорт добави през годините собствен учебен център, модерен парк с офисни площи и шоурум, както и автосервизни услуги към своето широко портфолио.

 

За връзка с АИТ Интернешънъл Транспорт

Пловдив, ул. Нестор Абаджиев 28А

+359 32 636 636

[email protected]