Рецепта за Шоколадова торта с целувки и дулсе де лече

1
165
Добави коментар
Mandja.com
Mandja.com

Рецепти, Готварски рецепти, кулинария, готварство.
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ПРИ НАС в Кулинарна социална мрежа Mandja.com Поканете Приятелите си също да се регистрират, за да сме си полезни, да си споделяме рецепти и да се забавляваме – готвейки ❤️

УЧАСТВАЙТЕ В ДВАТА НИ КОНКУРСА. КУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА РЕЦЕПТА И ФОТОКУЛИНАРЕН КОНКУРС ЗА СНИМКА НА ЯСТИЕ.

ПОВЕЧЕ ТУК

НАГРАДА ЗА НАЙ-АКТИВЕН ПОТРЕБИТЕЛ!На този, който е най-деен по време на конкурса. Потребителят с най-много коментари, харесвания и споделяния на конкурсните рецепти ще получи награда за своя принос! Наградата – грамота от Mandja.com и специално подбран комплект ВИНА от ТОП Сомелиер Михаил Марковски.

Рецепта за Шоколадова торта с целувки и дулсе де лече. Рецепта участваща в кулинарен конкурс „Месец на влюбените“. Рецепта за десерт – Шоколадова торта.

Необходими продукти:

За блатовете:

4 бр. яйца3/4 ч.ч. захар*2 с.л. масло3/4 ч.ч. брашно1/4 ч.ч. тъмно какао1/2 пак бакпулверщипка сол

За крема:

250 г меко масло1 консерва варено кондензирано мляко (карамел, дулсе де лече)250 мл сметана

За сиропиране:

1 ч.ч. вряла вода (може и повече течност по-влажна торта)3 с.л. захар1 с.л. ликьор1 ванилияОще: 13 бр. средно големи целувки100 г печени фъстъци (моите бяха с мед)

За черния ганаш:

200 г черен шоколад200 мл течна сладкарска сметана ч.ч = 200мл

 

Приготвяне или как се готви десертът:

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес. През това време в купа смесваме сухите съставки и добавяме постепенно при яйцата.Прибавяме и разтопеното масло и разбиваме отново, докато получим плътна, шоколадов смес, която разпределяме в две намазани с олио и с хартия за печене на дъното тавички, с размер 20 см ( Може и едни блат с размери около 24 см диаметър). Пъхаме да се пекат едновременно в предавателно загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20-30 минути или до тест със суха клечка.През това време разбиваме карамела с мекото масло, докато стане на крем, а след това смесваме с предварително разбитата на твърд сняга сметана. Получаваме много карамелен и вкусен пухкав крем.Когато блатовете са готови и изстинали напълно ги разрязваме на половина по ширина.Подготвяме си и сиропа за сиропиране на сладкиша като кипваме водата със захарта, а след това го овкусяваме с малко винила и ликьор по желания. Всъщност тази стъпка е най-възможно да направите по свой вкус, защото може да бъде алкохолен ликьор с вкус на кафе или просто да сложите някакъв компот за напояване на блатовете, който смятате, че ще съчетае добре като вкусове с останалите компоненти.Сглобяване на тортата: Тъй като кремът е много стабилен, нямах нужда от ринг. Слагаме една част от блата, сиропираме и разпределяме част от крема. Поставяме втората част на блата, сиропираме отново, слагаме крем и счупваме отгоре от целувките, завършвайки с богата порция от фъстъците. Слагаме още малко крем и отново блат. След това сиропираме, слагаме крем и последния блат.Да поясня, целувки и фъстъци има само в средната част на тортата, но се стремим тя да е по-обемна и целувките да са по-едри парчета, които да се вижда и да не се стопят в крема.Измазваме тортата с крема и прибираме в хладилника.На следващия ден я заливаме с щедра порция ганаш от черен шоколад и украсяваме с още малко натрошени фъстъци с мед.

 

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

 

 

рецепти, рецепти за готвене, готварски рецепти, рецепти за супи, рецепти за предястия, рецепти за основни, рецепти за десерти, рецепти за месо, рецепти за риба, рецепти за безмесни ястия, веган рецепти, вегетариански рецепти, рецепти за торти, рецепти за пилешко, рецепти за агнешко, рецепти за говеждо, рецепти за свинско, рецепти за птиче, рецепти за птици