Материали, използвани за изграждане на основи

1
169
Добави коментар
zapoznaise

Фундаментът е основата за изграждането на всеки обект и според нас най-важният, от който в бъдеще пряко зависи успешното изграждане и въвеждане в експлоатация на цялото изградено съоръжение.  Изборът на място за строителство. Днес ще говорим за строителни материали и компоненти, използвани при изграждането му.

Съдържание:

Арматура

За да се придаде необходимата здравина на основи от стоманобетон, обикновено се използва армировка от пръти или тел.

При производството се използва стоманен асортимент: пръчка, квадрат, въжета с различни диаметри (под формата на пространствени рамки), както и стоманена мрежа. Тези конструкции са втвърдени или студено деформирани за по-голяма здравина.

Бетон

Както знаете бетонът се нарича сложен материал в резултат на образуването и втвърдяването на различни бетонни смеси, чийто състав му осигурява необходимата якост, водоустойчивост и устойчивост на замръзване. По принцип всички бетони са разделени на групи:

Особено тежък бетон, с плътност над 2500 kg / m3. Те са направени на основата на тежки инертни материали: барит, магнетит или метален скрап. Те се използват при изграждането на защитни конструкции с повишени изисквания за здравина на конструкцията. • Тежък бетон с плътност около 2200/2500 кг / м3. Те са направени на основата на трошен камък и чакъл от твърди скали с добавка на пясък. Те се използват при изграждането на носещи конструкции. • Лек бетон с плътност около 1800/2200 кг / м3. Област на приложение – носещи конструкции. • Лек бетон с плътност около 500/1800 кг / м3. Случва се: лек бетон върху порести и изкуствени инертни материали; клетъчен бетон (газ и пенобетон), които включват свързваща основа (вода), конвертор, фино диспергирана добавка на силициев диоксид, както и груб или без пясък бетон на основата на порест агрегат (груба фракция). • Особено лек бетон с плътност не по-голяма от 500 kg / m3. Този материал, по аналогия с газобетон, се основава на порести инертни материали. Обхват – топлоизолация на сгради и конструкции.

Компоненти на бетона

Основата на всеки бетон е цимент от различни марки. В зависимост от класа на цимента се получава бетон с различни характеристики на якост на натиск, съответно, също от различни класове.

Ако за производството на бетон се използва цимент с маркировка, по-висока от препоръчаната за даден вид материал, обичайно е циментът да се разрежда с фино диспергирана активна добавка (пълнител). Това се прави, за да се избегне преразход на висококачествен и следователно по-скъп цимент.

Заместители

Съставът на бетона, в допълнение към цимента, задължително включва различни инертни материали: малки, големи и вода.

Фин агрегат

Това обикновено е пясък. Но преди да го използвате като агрегат за бетон, пясъкът трябва да се почисти от прах, тиня и глина, които увеличават нуждата от вода в бетона и в резултат увеличават консумацията на скъп цимент.

Голям заместител

Гранитният чакъл и трошен камък с размери на частиците от 5 до 70 мм се използват като инертни материали за бетонни смеси. За производството на масивни конструкции е възможно да се използват бетони на базата на агрегат от по-големи фракции – до 150 mm. Всеки агрегат, както малък, така и голям, се проверява преди употреба за липса на повишено ниво на радиация.

Вода

Водата, използвана за приготвяне на бетонни смеси, се пречиства от вредни примеси, които влияят на скоростта на втвърдяване и втвърдяване на цимента. Обикновено това е вода от чешмата или вода, взета от естествени резервоари с рН най-малко 4 единици. Концентрацията на соли в такава вода не трябва да надвишава 5000mg / l, концентрацията на сулфати не трябва да надвишава 2700mg / l, следователно използването на блата, отпадъчни и промишлени води в „чист“ вид, т.е. без предварително пречистване, трябва да се избягва.

Един от недостатъците на бетона е неговата ниска механична якост на опън. Тази стойност е приблизително петнадесет пъти по-ниска от якостта на натиск на бетона. Стоманобетонът няма този недостатък, тъй като в стоманобетонните конструкции натоварванията на опън се възприемат от армировката. Следователно, по време на изграждането на конструкции, изпитващи значителни опънни и променливи натоварвания, включително основи, се използва предимно стоманобетон.

Бетонни блокове

Област на приложение – сглобяеми лентови основи. За да се намали разхода на бетон, блоковете, използвани за изграждане на сутеренни стени и основи, се правят кухи. Ширината на кухините не надвишава 40 милиметра, или кухите блокове имат широко затворени кухини. Въпреки това, за изграждането на основи върху почви с високо положение на подпочвени води, такива блокове не могат да се използват, тъй като водата прониква в кухините, които след замръзване могат да разрушат стените им.