СпейсЕкс ще изстреля първата изцяло цивилна мисия още през тази година

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

На борда на кораба „Крю Драгън“, който ще изведе в орбита мисията „Inspiration4“, няма да има професионални астронавти. Photo credit : SpaceX

2 февруари 2021 г. 16:30 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс оповести, че още през тази година ще изстреля в космоса първата изцяло цивилна мисия. Под израза „изцяло цивилна“ следва да се разбира, че на борда на космическия кораб „Крю Драгън“ няма да летят професионални астронавти, а частно финансирани граждани на САЩ. 

Експедицията се финансира от 37-годишния милиардер Джаред Айзакман. Той ще командва космическия кораб и ще спонсорира останалите три места с благотворителна цел. Идеята на Айзакман е да бъде осигурено финансиране за Детската изследователска болница „Св. Юда“ в Мемфис. Едно от местата ще бъде дадено на работник от самата болница. Името на космическия пътешественик не е оповестено, но се знае, че е жена. 

Второто място ще бъде връчено след кампания за набирането на средства за „Св.Юда“, като името на избрания космически турист ще бъде оповестено посредством томбола. А третото място ще е запазено за заслужил предприемач, който използва платформата Shift4Shop. 

Уникалното за мисията, която носи названието „Inspiration4“, е че тя няма да включва посещение на Международната космическа станция. Корабът „Крю Драгън“ ще лети в околоземна орбита, като орбиталните параметри и продължителността на полета ще бъдат избрани по заявка на клиента – т.е. от Айзакман.

Източник: СпейсЕкс

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/