Светлинна цветотерапия

26
252
Добави коментар
physiofixbg
physiofixbg

Човешкият организъм не би възникнал и еволюирал без слънчевата светлина. Тя стимулира естествения биопотенциал на организма, като по този начин съхранява живота и здравето на организмите. Светлината е необходимо условие за живот. Осигурява ни жизненост, тонус, добро настроение, прилив на сили и мотивация. Има болкоуспокояващ и антидепресивен ефект, като намалява усещанията за болка, стрес и тревожност. Светлината прониква през кожата абсорбирайки се от рецепторите, достига различна дълбочина в тъканите и въздейства биостимулиращо. Дълбочината, на която прониква се определя от дължината на вълната на цветовете от видимият спектър. Различните светлинни вълни оказват различно влияние. Всеки цвят има своя собствена енергия и въздейства по различен начин на организма. Естествената светлина е смесица от различни дължини на вълните във видимия спектър, които носят различно количество енергия. Освен енергия светлинната честота носи и различен вид информация. Тя притежава трептене милиони пъти по-фино от това на звука. Цветовете са мощ, сила, жизненост и трептене. Това ги прави незаменими в лечението и възстановяването на равновесието на организма, а терапията с тях се нарича светлинна цветотерапия / хромотерапия.

Хромотерапия

Хромотерапията е наука, основана на енергийните вълни, излъчвани от светлината и цветовете. Лечението с цветове е познато и се прилага от дълбока древност. Най-разпространето е било в Египет, Индия и Китай. Изграждали са се цветни лечебни центрове. Сега цветна светлинна сесия може да получите лесно и удобно с помощта на уреди, излъчващи полихромна, нискоенергийна, некохерентна светлина и цветни филтри. Съвременната светлинна цветотерапия разгледа живите организми като своеобразна призма, която разгражда светлината на различни компоненти, за да може да извлече необходимата за нормалния баланс на организма енергия. Според принципите на тази наука всеки цвят си има определена дължина светлинната вълна и вибрационна енергия, които определят нейното фино въздействие върху енергийните ни центрове. Най-общо цветовете се делят на:

топли – червено, оранжево и жълто. Те действат активиращо, стимулиращо и загряващо. Смятат се за мъжки цветове;студени – зелен, син, виолетов. Те оказват седатиращо, охлаждащо и балансиращо въздействие. Възприемани са като женски цветове. Значение и въздействие на цветовете при цветотерапия червен – използва се като мощен стимулант и тонизиращо средство. Цветът излъчва живот, действеност, бодрост и ентусиазъм и се свързва със здраве и сила. Носи смелост и решителност. Има сгряващо действие и стабилизира костната система;оранжев – този цвят трябва да се разглежда като комбинация между червено и жълто. Действа регулиращо на обмяната на веществата, повишава апетита. Подобрява хидратацията на кожата и кръвоснабдяването на напречно-набраздената мускулатура;жълт – подобно на червеното, жълтият цвят има силно тонизиращо действие, особено върху психиката като повишава умствената концентрация. Действа благотворно на храносмилателната система и дренажно на лимфната система;зелен – носи неутрална енергия, успокоява и балансира жизнените процеси. Дарява ни с вътрешен мир и спокойствие. Има антисептични свойства;син – принадлежи на студения край на светлинния спектър и затова се свързва с уравновесяване, съсредоточеност и покой на ума. Успокоява при безсъние, изгаряния и нервно пренаприжение;индиго и лилаво – мистиците разглеждат пурпурното като смес от червен (любов) и син (истина) цвят, независимо в какви пропорции. Има успокояващо въздействие върху нервната система. Помага при главоболие, нервно и психично напрежение. Активира творческия потенциал на личността.

Както вече споменахме, естествената светлина е смесица от различни дължини на вълните във видимия спектър (от червено до пурпурно). Затова силно препоръчваме да се възползвате от ежедневни разходки на открито. В случай на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат, при нас може да се възползвате от светлинната цветотерапия с уред Bioptron.