Компанията Върджин Галактик не е информирала обществеността за сериозни проблеми след полета през февруари 2019 г.

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: самолетът-носител „Ийв“ изведе на 22-ри февруари пилотирания кораб „Юнити“ към отправната височина за запалването на ракетния му двигател. Впоследствие „Юнити“ с тримата души на борда (Дейв Маккей, Майкъл Масучи и Бет Моузес) успешно достигна до космоса. Photo credit : Virgin Galactic

2 февруари 2021 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. През февруари 2019 г. компанията Върджин Галактик на Ричард Брансън проведе втория си успешен пилотиран космически полет, в хода на който Бет Моузес се превърна в първата жена-комерсиален астронавт. 

След това обаче фирмата рязко сложи пауза на изпитателната си програма, а след преместването си по-късно на космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико започна тестовете отначало – с планиращи полети. Мнозина недоумяваха защо се налага това, но днес излезе на бял свят, че по време на февруарската мисия преди две години са възникнали проблеми – и обществеността не е била информирана своевременно. 

Новинарският уебсайт Параболик Арк се позовава на свои източници във Върджин Галактик и според тях елевоните на кораба „Юнити“ са се повредили непоправимо по време на мисията. За да не се забележат уврежданията от широката общественост и новинарските агенции, астронавтите са повели „Юнити“ по специална траектория при кацането. 

Именно увредените елевони са основната причина вече две години компанията на Брансън да не е провела нов космически полет. Замяната им се оказала по-трудно от очакваното.

„Всичко може да бъде ремонтирано или заменено. Единствените променливи са времето и парите. Промяната на дизайна, анализът, сорсването, майсторлъкът, производството, инструменариумът, статичното тестване, замяната на структурите е сложен процес. Това е особено вярно, ако става въпрос за структури, които контролират траекторията на ракетата. Провалиш ли се на който и да е етап по пътя – и се връщаш отначало“, съобщава източникът. 

Всичко това обяснява защо след като Върджин Галактик се премести на Спейспорт Америка, започнаха повторни тестове на кораба с планиране и без запалвания на ракетния двигател. Появили са се и някои други структурни проблеми. Композитната структура на „Юнити“ се разпада и се е наложило да я закрепяват с болтове.

Не само космическият кораб е проявил дефект, но и неговият самолет – носител „Ийв“, който е вече на 12 години. Перилото, което носи кораба, е започнало да се откача. Корабът „Юнити“ се оказал прекалено тежък за него.

В отговор на тези критики компанията Върджин Галактик публикува официално становище: „Полетните програми представляват итеративен процес, а безопасността е нашият пръв приоритет. Ние сме преодолели множество технически предизвикателства през последните 15 години. Докато все още се намираме в тестовата си програма, ние ще продължим да анализираме, инспектираме и модифицираме космическите си кораби, когато е необходимо“.

Естествено, при разработката на всеки нов космически кораб възникват препятствия и Върджин Галактик не е изключение от правилото. Въпросът е защо компанията се е опитала да премълчи за тях. В крайна сметка корабът ще превозва туристи и е нормално клиентите да бъдат информирани за рисковете.

Съвсем отделен е и другият въпрос – защо акциите на Върджин Галактик продължават да скачат нагоре… 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/