Как да удължим живота на акумулатора

1
159
Добави коментар
clashbade
clashbade

Въпреки, че за повечето шофьори е ясно, че за да може да работи ефективно и оптимално дълго време автомобилната батерия те не е малък процента, който се интересува от подробна информация по този въпрос. Със сигурност,когато сте купували акумулатори са ви давани насоки и съвети за правилна експлоатация, както и гаранционна карта, която придружава батерията. И тъй като вероятно и вие искате да инвестирате правилно парите си и да осигурите дълъг живот на акумулатора то е важно да се съобразите с някои правила, които са характерни за този специфичен атрибут, нужен за всяка моторно превозно средство.

Практични съвети

Като цяло това, което ще забележите, че търговци и производители дават различни експлоатационни показатели и гаранции за акумулатори батерии. Всеки специалист ще ви каже, че от това как карате и поддържате колата си зависи дали ще се възползвате от оптимално дълъг срок на ползване или трудно ще достигнете този на гаранцията. А не са малко причините, които водят да прогресивно изтощение на акумулаторната батерия, което всъщност провокира края на жизнения ѝ цикъл.

Дори да не ползвате акумулатора си той се разрежда, така че ако искате да бъде в изправност и да може да осигури ток на системите на автомобила то най-важния съвет, който дават производители и търговци е просто да карате редовно превозното средство. в случая ако батерията е нова, но поради неползване на превозното средство е изтощена то едно пълно зареждане би върнало живота ѝ. Но в случай, че е била към края на живота си то е най-добре да си купите нова.

Ето още малко полезни съвети, които биха удължили живата на акумулатора/ автомобилната батерия:

Редовното шофиране е пътя към добре функциониращ акумулатор, независимо от това, е през зимата разреждането му е в по-висок диапазон и понякога може да запалите колата доста трудно;
Профилактиката е следващия практичен съвет, от който да се възползвате, тъй като действително това ще даде яснота какво е състоянието на акумулатора. Прави се специализирано замерване и диагностициране;
Проверявайте дали автомобилната батерия е на правилното място под капака. От вибрациите и дупките, през които минавате може да има разместване на клемите и така да се губи ток, който води до разреждане на батерията;
Намалете източването на енергия за неща, които не ползвате – като например лампи през светлата част на деня, включена аудио система ако автомобила е в покой и т.нат.

В случай, че спазвате тези конкретни правила бъдете сигурни, че можете да удължите обичайния живот на акумулаторната батерия с още 6 до 9 месеца.