ФИНАЛ НА ХАКАТОНА ПО МЕДИЙНА И ИНФОРМАЦИОННА ГРАМОТНОСТ – КРЕАТИВНИ КАМПАНИИ И ГОЛЕМИ НАГРАДИ

3
206
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

След официалното откриване на Хакатона и специалното включване на небезизвестния в Холивуд български актьор Димитър Маринов, учениците се потопиха в темата за медийната грамотност и нейната значимост. Следващите 4 дни прекараха в срещи с вдъхновяващи ментори и усърдна самостоятелна работа. На финала всички 14 отбора представиха иновативни решения на проблемите с фалшивите новини, общуването онлайн, речта на омразата, критичното мислене и информационния хаос.

В състезанието се включиха близо 100 ученици от цяла България, заредени с хъс за нови знания и победа. Те не само имаха желанието да създадат значими кампании с интересни и креативно съдържание, но и показаха, че притежават нужните умения, за да го направят. 14 разнообразни и смислени проекта с разработени стратегии за ангажиране на целеви групи, със съдържателни и пъстри материали за разпространение, бяха представени атрактивно и убедително пред компетентно жури.

За членовете на журито, в състав Надя Обретенова от Българска национална телевизия, Явор Гочев от Център „Ринкър“, Натанаил Стефанов от СофияТех, Ана Алексиева от Fine Acts, Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет, Деница Лозанова от Асоциация за развитие на София и Ивайло Иванов от ДЗЗД Обучение, бе много по-трудно да определят най-добрите проекти, отколкото да обучат участниците как да ги разработят. Въпреки това, те изпълниха и двете задачи.

Запознайте се с печелившите отбори:

Първа награда за отбор MEDIAcated от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил – 3500лв. Втора награда за отбор „Нашият глас“ от 30 Средно училище „Братя Миладинови“, гр. София – 3000лв.

2 трети награди от 2225лв.:

Отбор „НПМГ“ от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“, гр. София Отбор EG Power от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, гр. Благоевград

2 пети награди от 750лв.:

Отбор „Дамски гамбит“ от 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов”, гр. София Отбор „К.У.И.С.Б.И“ от СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив

Сърцата на публиката спечелиха отбор „Вестоносци“ от Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София. Те са фаворитът на над 1200 гласували и бяха наградени с 1500лв.

Макар че Хакатонът по медийна и информационна грамотност приключи, тепърва предстои да берем плодовете от провеждането му. Със спечелените средства, отборите ще осъществят кампаниите си в периода 5 февруари 2021 – 5 май 2021г., а след това най-добре реализираната кампания ще спечели 3500лв.!

Успех на всички!

Следвайте фейсбук страниците SofiaLab и IN-EDU project, за да следите развитието на кампаниите.

Хакатонът се организира в рамките на проект „Включващи общности чрез образование за медийна грамотност и критично мислене“ (ИН-ЕДУ), съфинансиран от програма „Еразъм+“ на ЕС.