5 експертни съвета: Как да осъществите идеите си за пълноценен тиймбилдинг

1
139
Добави коментар
clashbade
clashbade

Планирайте и обмисляйте добре детайлите, за да постигнете не само разчупване на леда, а реална ефективност от фирменото събитие  

Ако споделите с екипа си, че планирате тиймбилдинг, несъмнено ще предизвикате еуфория и ще повишите градуса на настроението. Всеки обича фирмените събития – те обикновено са свързани с празнични поводи, разходите се поемат от ръководството, а забавлението е гарантирано, особено между колегите, които вече са създали по-тесни контакти.

Това ли целите да постигнете всъщност? Да затвърдите приятелските отношения, просто да разчупите леда при други и да прекарате хубав, лежерен уикенд…

Не, смисълът на организираните мероприятия за сплотяване на колектива имат по-дълбок замисъл. Разбира се, че няма да лишите от парти своите служители, но надградете възможността с полезни тренинги, ситуационни игри, анализи на казуси от офиса и търсене на вариант за елиминиране на потенциалните конфликти.

За предпочитане е да се доверите на специалисти в сферата на човешките ресурси, които могат за ви предложат ефективни програми за екипно развитие. Ако търсите наистина интелигентно и провокиращо мисленето тиймбилдинг събитие, обърнете се към експертите от „Адженда Тренинг Солюшънс“.

А ето и някои полезни съвети, които ще ви ориентират как да осъществите един пълноценен тиймбилдинг:

Подходящият момент

След като вече сте се фокусирали върху генералната ви задача и имате концепция за провеждането му, съобразете и времето, в което да го сторите. Служителите ще откликнат с по-голям интерес и готовност, ако нещата се случат в рамките на работното време. По този начин няма да „откраднете“ от уикенда им, когато те желаят да обърнат внимание на семейството си или на своите близки извън деловата среда.

Препоръчително е и да проучите дали няма други пречки в този момент – завършване на проект, свръх натовареност и други фактори (включително и лични), които могат да се окажат важни при планирането.

2. Съкратете задачите през седмицата

В седмицата, в която ще се отправите в избраната посока, по възможност не възлагайте допълнителни задачи и бъдете по-умерени в очакванията си, за да не предизвикате обратен ефект и отлив при следващо събитие.

3. Покажете грижа и отношение

Немислимо е да бъдете претенциозни с мястото и евентуалния списък от интересни прояви, а да неглижирате начина на придвижване например. Ако се наложи всеки да пътува, както реши и може сам, то много бързо ще откажете половината от служителите си.

Осигурете транспорт или разберете как да улесните разпределението в автомобилите, за да гарантирате спокойствие на всички.

С едно допитване за хранителния режим също ще спечелите доверието им и ще може да отговорите адекватно на техните потребности.

4. Нестандартни задачи и приключения

Често тесните специалисти нямат време да излязат от своята сфера си и да се занимават с нещо напълно различно от нея, било то и като хоби. А може би вашите програмисти обичат да играят на федербал или са добри плувци? Няма как да узнаете това, ако не ги предизвикате с нестандартни задачи и състезания, както и ако не познавате отблизо хората.

5. Неформална обстановка и равнопоставеност

Загърбете йерархията по време на тиймбилдинга. Чувствайте се свободни и необременени – бъдете равни и забравете кой на каква длъжност е в компанията. Именно ръководителите трябва да дадат този пример и да предразположат подчинените си.