Рокля за коктейл… и още нещо

1
127
Добави коментар
pepimili
pepimili

Коктейлната рокличка… толкова е съблазнителна, така елегантна и невинна, като всяко оръжие за флирт! Изборът и покупката й са истинско удоволствие… Ако знаете как! Този тип рокля се ражда в Америка в началото на 20 в. покрай коктейлите – частни партита по време на сухия режим. Тези тайни и вълнуващи събирания породили необходимостта от нов вид облекло – изискано и скъпо, но не толкова задължаващо като вечерната рокля.

И ето, че на сцената излиза коктейлната рокличка. Тя е доста по-къса от вечерната, няма ръкави и се изработва от скъпи материи. Изглежда секси и е удобна за танци. На първо време коктейлните роклички  се носели само от неомъжени момичета.

Аксесоарите били задължителни: миниатюрна дамска чантичка, украсена с мъниста (в която имало само пари, пудриера и табакера), отворени обувки с каишки в цвета на роклята, ръкавици с дължина до лакътя и малка шапка-шлем.

Едве през 30-те години благодарение на Коко Шанел коктейлната рокля става неизменен атрибут от гардероба на всяка жена. Днес тази малка, елегантна дреха е част дори от строгия дрес код и традиционен тоалет за тържествени случаи, освен тези, за които се изисква вечерно облекло. Коктейлна рокля се облича за тържества, започващи преди 7 часа вечерта. За нощни клубове и приятелски партита изглежда твърде елегантно, затова може да се подбере подобна рокля, но с по-свободен и дързък фасон.

 Как да изберем коктейлна рокличка?  

 Идеалната коктейлна рокля е малка, много изящна, идеално подчертаваща фигурата, ушита от качествен плат. Тя позволява да изглеждате празнично, но си отива за не твърде официална атмосфера. Стандартната дължина на съвременната коктейлна рокля е не по-ниско от средата на глезена и не по-високо от коляното. Най-подходящите материи са: коприна, тафта,кадифе, сатен и дантела.

По принцип коктейлната рокля няма яка и ръкави, но не бива да забравяте следното правило: колкото по-разголена е надолу, толкова по-затворена трябва да бъде отгоре. И обратното. Коктейлните рокли за лятото са по-отворени и леки. Тук са допустими най-разнообразни ярки цветове, а платовете са шифон и лека коприна. Зимната класика са черният и червен цвят, тъмносиният и виолетовият – гамата е едноцветна. Платовете са сатен и кадифе.

Обувките за малката рокля трябва да бъдат изящни, с класическа форма, затворени носове, желателно с цвета на роклята, въпреки че днес са напълно допустими златисти и сребристи модели. Тук са абсолютно неуместни мрежестите, фигурални и плътни чорапогащи.  Най-красивите аксесоари са кожената наметка и чантата клъч. Над отворената рокля можат да се облекат и копринено вечерно палто или болеро. Клъчът дава свобода на движение и в същото време ръцете са заети. Той може да бъде близък по цвят с роклята или напротив – контрастен. Що се отнася до бижутата – те са малко!

Официална, коктейлна рокля с високо качество може да намерите в сайта на Alfa Brides. Това е доказан бранд в сферата на официалните вечерни рокли на световно ниво

 Още няколко правила:

 – Не купувайте рокля, която ви стяга дори малко, защото освен некомфортно, ще изглеждате нелепо.

– Не следвайте сляпо модните тенденции, а изберете рокля, която ще подчертава предимствата на фигурата ви, дори да е от миналогодишна колекция. Утешете се с това, че като цяла малката рокля е вечна класика. И не може да бъде демоде, поне не за дълго.

– Доверявайте се на своята интуиция и вкус.

–  Изберете цвят, който максимално подхожда на лицето ви. Черното, червеното и синьото винаги са безопасен избор.

– За слаби фигури подхождат роклички с ярки цветове и смели принтове. Както знаете, те зрително увеличават обема на тялото.

– Дамите с красив бюст (това не значи задължително голям) могат да си позволят рокля с V-образно или дълбоко деколте.

Цената

Коктейлната рокля е официална дреха и не може да струва евтино. Така че не правете компромис с цената. Долната граница е от порядъка на 100-150 лева. Горната… да спрем до четирицифрена сума. Това не е нещо, което трябва да купите от разпродажба или с отстъпка заради някакъв дефект. В по-големите градове могат да се намерят коктейлни рокли под наем срещу 20-50% от цената.