Горивен филтър за дизел или бензин – има ли разлика

1
156
Добави коментар
clashbade
clashbade

Много от вас се колебаят при избора на гориво. Други робуват на остарели навици. Истината е, че всеки двигател си има предимства и недостатъци, но най–общо действието им се свежда до един и същи принцип. Пълнене, компресия, изгаряне и изхвърляне.

Основната разлика при двата двигателя е въздухът. Докато бензиновите агрегати използват въздух и гориво в един момент, при дизеловите пълненето се осъществява само с въздух. При бензина запалването се извършва чрез подаване на искра от свещите, докато дизелът се нуждае от компресиран въздушен джоб. Въздухът е достатъчно нагорещен, така че се запалва без да има нужда от подаване на искра, само след контакт с дизеловото гориво.

Без значение обаче от вашите предпочитания, и двата вида агрегати се нуждаят от горивен филтър. Но и тук въпросният консуматив предлага някои разлики. Те произлизат не само от свойствата на бензиновото и дизеловото гориво, но и от самите горивни системи.

Една от характеристиките на дизеловото гориво е съдържанието на парафин. При

по–ниски температури въпросното вещество може да се втвърди и да запуши горивния филтър. При подобен сценарий е възможно да не успеете да запалите колата. И докато филтърът на дизела се бори с този проблем, бензиновият не се чувства засегнат от подобни драми.

Друг важен фактор при дизела е наличието на вода. Именно поради тази специфика горивните филтри за дизеловите автомобили са снабдени с резервоари за утаяване, които не допускат достъпа на водата до горивното оборудване. Някои от модерните консумативи са снабдени със сензори, които ще сигнализират при прекомерно наличие на вода. Както изглежда, дизеловите двигатели са изключително взискателни по отношение на състоянието на филтъра. Те са чувствителни към твърдите частици, които могат да са пагубни за инжекциона.

Навременна грижа за здрав автомобил

Независимо от автомобила, който сте си избрали (или той вас), навременната смяна на горивния филтър е належаща. Сам по себе си процесът не е труден, а филтрите като консуматив са абсолютно достъпни.

Причина за компромис няма. В случай, че искате да се радвате на надеждно стартиране и движение, спазвайте основните препоръки на производителите. А те са редовна смяна на филтър средно при пробег на всеки 20 000 – 30 000 километра. При инжекторните двигатели, където е необходима прецизна чистота на горивото, това може да се случва и при по–малко изминати километри.

Доброто състояние на филтрите е от първостепенна важност за изправната работа на двигателя. Обратното може да доведе до преждевременното му износване и много повече пари за ремонт.

А колко струва един филтър и какви разновидности от него може да откриете, може да се информирате на https://t-auto.bg/горивен-филтър.html.