Тръмп след неуспешния импийчмънт: „Чака ни много работа“

1
111
Добави коментар
Novetika
Novetika

На 13 февруари 2021 г. Сенатът на САЩ оправда с 57:43 гласа 45-ия президент на САЩ, Доналд Тръмп в искането за импийчмънт.

Инициативата дойде от Демократическата партия с обвинение в „преднамерено подстрекаване към насилие срещу правителството на Съединените щати“ във връзка с нахлуването в сградата на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Това е втори неуспешен опит за импийчмънт на републиканеца, този път в качеството му на редови гражданин.

Първият беше през 2019 г., когато Камарата на представителите обвини Тръмп в привличане на чуждестранни сили в президентските избори през 2020 г., с цел да бъде преизбран.

Изявление на Тръмп

В отговор на оправдаването си на 13 февруари 2021 г., бившият американски президент Доналд Тръмп разпространи изявление, чийто пълен текст публикуваме по-долу.

Първо, бих искал да благодаря на своя екип от всеотдайни адвокати, за неуморната им работа по утвърждаване на справедливостта и защита на истината.

Също поднасям своите най-сърдечни благодарности на американските сенатори и конгресмени, които гордо отстояват Конституцията, пред която всички ние се прекланяме, и свещените правни принципи, залегнали в сърцето на нашата страна.

Нашата обична конституционна република е основана върху принципа на безпристрастност на върховенството на закона: изключителен гарант на нашите права и свободи.

Тъжно е, че една от политическите партии в Америка получи възможност да опетни върховенството на закона, да дискредитира прилагането на закона, да насърчава безредиците, да извинява размириците и да превърне правосъдието в инструмент за политическа вендета; също да преследва, включва в черни списъци, изключва и потиска всички хора и гледни точки, с които е несъгласна. Винаги съм бил и винаги ще бъда поддръжник на неотменното върховенство на закона, на героите, които прилагат закона и на правото на американците мирно и достойно да обсъждат въпросите на деня без злоба и без омраза.

Свидетели сме на най-големия лов на вещици в историята на нашата страна. Никой президент не е бил подлаган на подобно нещо, и това продължава, защото нашите опоненти не могат да преглътнат близо 75 милиона души – най-големия досега брой хора подкрепящи управляващ президент – които гласуваха за нас само преди броени месеци.

Също искам да изразя благодарността си към милионите порядъчни, работливи, спазващи закона и обичащи Бога и страната граждани, които храбро подкрепиха тези важни принципи в настоящите трудни и предизвикателни времена.

Нашето историческо, патриотично и прекрасно движение ‘Да направим Америка отново велика’ е в самото начало. През следващите месеци ще ви споделя много неща и с нетърпение очаквам да продължим нашето удивително съвместно пътуване, за да постигнем американско величие за целия ни народ. Никога досега не е имало нещо подобно!

Чака ни много работа. Скоро ще представим своята визия за едно светло, блестящо и безгранично американско бъдеще.

Няма нещо, което да не можем да постигнем заедно.

Оставаме един народ, едно семейство и една славна нация под управлението на Бог. Наша отговорност е да запазим това величествено наследство за своите деца и за следващите американски поколения.

Нека Бог да ви благослови, и нека Бог да благослови Съединените американски щати.