УСПЕХ: Руският товарен кораб Прогрес МС-16 излетя към МКС!

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Фото: ЦЭНКИ/Роскосмос

15 февруари 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 06:45 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя космическата ракета „Союз-2.1а“ с товарния космически кораб „Прогрес МС-16“. Около осем минути след началото на полета корабът се отдели благополучно от третата степен, разгърна антените и слънчевите си батерии и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция (МКС). 

За разлика от предишни руски кораби „Прогрес“ и „Союз“, които постигаха рекорди за най-краткото възможно пътешествие до МКС, настоящият кораб „Прогрес МС-16“ ще пътува по класическата двудневна схема. Скачването с руския модул „Пирс“ е планирано за 17-ти февруари, сряда, в 08:20 ч. българско време. 

На борда на кораба пътуват общо 2 460 килограма полезен товар, сред които научни прибори, храна, дрехи, вода, сгъстени газове и гориво. Напомням на читателите, че първоначално „Прогрес МС-16“ трябваше да лети още през декември, но претърпя двумесечно отлагане. Заради това НАСА помагаше в изхранването на руските космонавти. 

Сред научния хардуер присъстват установката „Неуролаб“ за изпълняването на серия от медицински изследвания, сондата „Биодеградация“ за мониторинг на микроорганизмите във въздуха на МКС и тяхното влияние върху конструктивните материали на станцията, апаратурата „Каскад“ за клетъчни култури в условия на микрогравитация, както и фотобиореактор за отглеждане на микроводорасли с цел получаването на кислород и биомаса за храна. 

„Прогрес МС-16“ може да бъде натоварен с още една отговорна задача след края на своята мисия – да разкачи възловия модул „Пирс“ от МКС, за да освободи място за скачването на новия руски модул „Наука“. 

Отлаганото в продължение на близо 14 години изстрелване на „Наука“ засега е планирано за това лято. 

За повече информация : Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/