5 съвета как вие и бизнесът ви да преминете през локдаун

6
187
Добави коментар
kondevgeorgi96
kondevgeorgi96

Зная, че бях обещала следващата статия да бъде на друга тема. Заради новия пълен локдаун в Австрия обаче (където живея със семейството и откъдето работя) на преден план излязоха следните въпроси:

Как ще мине второ такова пълно затваряне на държавата – в работен и психо-емоционален план?
Как ще издържим отново – и ние като личности, и бизнес моделът ни?

Освен че трябваше да оформя отговор и стратегия за себе си, запитванията към мен като бизнес психолог и консултант рязко завиха точно в тази посока.

Особено с новата перспектива за затваряне и в България, реших да натисна пауза на другите теми. Вместо това споделям с вас няколко лично изпитани стъпки за преминаване през този период.  

Мозъкът ни доказано просто не може да функционира адекватно, когато сме тревожни, изплашени и в режим “fight or flight”. Решенията, които взимаме в такъв момент са компрометирани в зародиш.

Затова, без повече приказки, ето и моите 5 съвета  как да се справите със ситуацията в момента:  

1. Спрете. Вдишайте дълбоко. Задайте си тези въпроси:
Кое точно ме плаши? – неизвестността, несигурността, финансовата ситуация (настояща, бъдеща?), здравословното ми състояние, личните ми отношения, друго?
Защо ме плаши? – мисля, че не мога да се справя ли? С кое? Защо мисля, че не мога?
А кои са възможните изходи и решения, които ми хрумват?
Познавам ли хора, които са се справили? Как точно са подходили? Мога ли да приложа решенията и за себе си – напълно или поне частично?
А ако мисля извън стандартните рамки и очевидното – идва ли ми нещо друго наум? Тук от ключово значение е на този етап да не оценявате дали хрумването ви е странно, дали ще сработи и т.н. – нахвърляйте буквално всички идеи, които ви идват наум

Любимата храна на страха са неизвестността и несигурността. И това може напълно да блокира цялата ни система до степен, в която да не можем да виждаме дори очевидни добри решения

Затова на първо място спрете за момент и влезте в ролята на наблюдател. Преминете мислено през различните сценарии и си представете как бихте реагирали в тях.

С изненада ще откриете, че страхът ще намалее, а съзнанието ви ще започне да ражда идеи.

Това е здравата основа за съставяне на навременна адекватна и комплексна стратегия за действие. Вместо хаотични действия на парче със спорен резултат.

2. Намалете ефекта от медиите

Вече знаете достатъчно за корона вируса, за локдауна, за мерките, за ограниченията.. Знаете и какво зависи от вас, за да предпазите себе си и близките в максимална степен. С какво ще ви помогне да поемате още ежедневна доза страх и статистика?

Единственото, което може да постигнете, е доброволно да се „поставите“ в ниските нива на пирамидата на Маслоу – тези на оцеляването и страха за него. А именно там няма абсолютно никакъв шанс да вдигнете поглед към потенциала и ресурсите, които можете да впрегнете в момента– вътрешни и външни.

Има безброй проучвания и доказателства за пряката връзка между психо-емоционалното и физическото ни здраве. Вместо поредната емисия новини вземете добра книга, вана, прекарайте време с близките. Отделете си 1-2 минути на ден, в които да се фокусирате само върху това, което е наред, а можеше и да е по-зле.  

3. Движете се

Движението има пряко въздействие върху биохимията на организма ни и помага за освобождаване на стреса и напрежението в тялото. Няма нужда са споменавам отново, че това се отразява и ментално и ни освобождава ресурс да помислим и „родим“ работещи идеи.

Излезте на въздух, избягайте „по горите“, упражнявайте се да се фокусирате върху природата тук и сега дори за малко като начало. Отново помислете с благодарност за това, което е наред.

4. Разгледайте отново бизнес модела си и „магическия триъгълник“

Магическият триъгълник представлява тясната взаимовръзка между целевата ни група, проблемите, които тя има и решенията, което ние предлагаме насреща.

Моя абсолютна вътрешна убеденост е, че „изтискващите“ бизнеси, които целят максимизиране на печалбата на всяка цена, постепенно просто ще се отсеят от пазара. Ще оцелеят тези, които изграждат доверие и демонстрират истинска грижа към клиентите, служителите си и обществото – създават позитивна емоция и усещане при интеракция с бизнеса и оправдават очакванията, които са създали предварително. Вашият бизнес такъв ли е?

Ето някои въпроси за себерефлексия, отговорите на които ще ви помогнат да привлечете и задържите клиенти в сегашната ситуация:

Познавам ли потенциалните си клиенти и техните потребности максимално детайлно? Мога ли да опиша техния аватар?
Какви са техните проблеми? Какви са неудобствата им, защо биха потърсили продукт/услуга като моята/нашите?
Какво се надяват да е по-различно, ако имат решение на проблема си?
Аз и моят бизнес даваме ли им тези решения и отговаряме ли на очакванията и надеждите им?
Нося/им ли добавена стойност и каква?

Адресирайте конкретната нужда и комуникирайте какво конкретно ще получат като резултат клиентите ви. Направете го с грижа и им пресъздайте усещането, образа на бъдещия момент, когато вече са решили проблема си, благодарение на работата с вас.

Както обичам да казвам, хората може да забравят какво точно сте казали или направили е детайли, но няма да забравят „вкуса“, усещането си след вас.

5. Дигитализирайте и адаптирайте бизнеса си към новите условия

Може би една от най-предъвкваните теми в момента. И няколко дни няма да ни стигнат да изчоплим всички плюсове и рискове, които носи дигитализацията със себе си. Няколко неща обаче са абсолютно сигурни:

Според проучване на Deloitte от 2019г дигитално зрелите компании генерират 3 пъти по-високи нетни приходи спрямо тези, които са в началото на своята дигитализация или въобще не са я стартирали
Онлайн присъствието преодолява географските ограничения и увеличава потенциала за развитие многократно
Дигитализацията и автоматизацията водят до намаляване на времето за рутинни дейности и освобождава управленски ресурс за бизнес развитие
Повишава конкурентоспособността и намалява зависимостта от външни фактори (като някоя световна пандемия) – всички видяхме как онлайн бизнесите не само продължиха дейността си, ами и отбелязаха значителни ръстове през 2020 г.

Помислете как може да подобрите онлайн присъствието си в най-кратки срокове. Жокер: за начало въобще не е задължително да е свързано с много финансов ресурс (абсолютно реалистично може да клони и към 0).

Ако пък имате възможност да преструктурирате разходните си пера, консултирайте се за цялостна дигитална концепция и действайте стъпка по стъпка спрямо направения план.

И последно, в случай че искате да обсъдим конкретен казус или да ви помогна в структурирането на настоящия хаос и намирането на пътечки, просто ми пишете един кратък мейл тук, за да се уговорим за един  необвързващ и безвъзмезден първи разговор.