Факти или измислици от света на храната: 7 продукта, които винаги ни хвърлят в размисъл

3
202
Добави коментар
epis
epis

Толкова много взаимно изключващи се твърдения има, че вече не знаем кое остана полезно и можем спокойно да го сложим на масата

Ако сте от хората, които се стремят да се придържат към здравословно хранене, сигурно се чувствате объркани на моменти. Да, това е повече от познато – вече дори не знаете кое може без притеснения да сложите на масата си, защото слушате какви ли не противоречащи си твърдения.

Да отсеем фактите, това понякога се оказва трудно занимание, а научните експерти често отхвърлят предишни свои теории, което ни поставя в още по-неизгодна ситуация и ни кара непрекъснато да се съмняваме. В крайна сметка, ако винаги имаме за цел да се придържаме към баланс и умереност, вероятно грешките не биха имали неприятни последствия, но все пак имаме нужда от малко повече яснота по въпроса.

Ето някои от най-често заклеймяваните напитки и продукти.

Може би е крайно време да си отдъхнем и да ги консумираме спокойно, а други – просто да забравим завинаги:

Не пийте кафе с угризения

Да си позволите едно, две или дори до цели пет кафета на ден не е чак толкова страшно, колкото сигурно сте чували през годините. Изследвания на учените, включващо над 100 хиляди представители на двата пола, потвърждава, че любимата ни ароматна сутрешна доза не е чак толкова рискова, когато говорим за връзката с повишената смъртност.

Според това проучване причината някои да не толерират големи количества кафе по всяка вероятност се крие в гените ни. При тях оплакванията са свързани с разтреперване, високо кръвно налягане, безсъние. Тези негативни ефекти обаче могат да се дължат и на други фактори – като например проблем със стресовите хормони.

За да го усвоявате по-лесно и да се радвате на ползите му, ценен съвет е да пиете кафето си след закуска, а не на гладно, както и да добавяте мляко или сметана към него.

Безалкохолни напитки, набедени за диетични

Имате такива приятели. Те не залагат на алкохола в заведение, а си поръчват някоя диетична напитка, в която уж липсва захар. Хубаво е обаче да се сложи край на заблудата, че този вид утеха за съвестта ни помага и на фигурата ни. Изкуствените подсладители не са толкова по-различни като действие и реално не ни помагат да се освободим от излишните килограми.

Когато четете подобни становища, влезте в ролята на конспиратор и разберете дали пък те не са спонсорирани от самата индустрия за безалкохолни напитки. Тогава отново помислете, дали и до колко надеждни са те всъщност.

Какво ви остава? Добрата чиста чаша със студена вода, да, несъмнено тук тя би свършила отлична работа!

Положителни новини за алкохола

Ред е да го споменем, защото когато сме в компания, ние несъмнено посягаме към виното или останалите градусови напитки. Доста изследвания вече сочат, че разумната консумация може да намали рисковете от инфаркт, а дори пълните въздържатели не са застраховани от него.

Помнете, че системната злоупотреба категорично е във ваша вреда, а границата се движи около максимум 6 чаши вино на седмица.

Развенчаният мит за холестерола

Години наред яйцата бяха отричани, а мнозина бяха подвластни на мита за лошия холестерол. Темата е необятна и е препоръчително да се запознаете по-обстойно с нея, за да почерпите задълбочена и полезна информация, а не да се доверявате на предъвквани във всяка медия клишета.

За щастие яйцата вече не са толкова страшни, а безпочвените твърдения за холестерола в храната, който не биваше и да си помислим да консумираме, започват да умират едно по едно.

Белтъкът и жълтъкът са перфектен източник на протеини и как ще ги приготвите е въпрос на лични предпочитания. Избягвайте обаче да пържите в некачествени мазнини, защото така наистина вредите на здравето си.

Солта е опасна? Да, ако не ви достига!

Знаем, че прекаляването със сол не е удачно. Тук има значение и каква е самата сол, която употребяваме.

Нещо, което може би подценявате в случая е, че недостигът на сол също може да бъде проблем. Солта помага на мускулите и на нервната система да функционират правилно. Трудно е да се прецени от колко сол се нуждаем, но средно може да се каже, че тя е около 6 г на ден. Ако сме по-активни, спортуваме или пием прекалено много вода, ние всъщност имаме потребност от по-голямо количество.

Всички обичаме шоколад

Какаото, което се съдържа в шоколада, е добър източник на желязо, цинк, фосфор, магнезий. Добавките към него, включително ниско качество мазнини, заместители на захарта или други вещества вече намаляват ползите от хапването на вълшебните блокчета.

Има и плюсове, има и минуси, а отговорността си остава в ръцете на консумиращите шоколад, като компромисът при подбора на вида на самия продукт не е желателен.

Сок или плод

Всички знаем сентенцията, че една ябълка на ден дължи лекарите далеч от нас. Днес в магазинната мрежа е малко спорно какви плодове ни се предлагат, дали сезонните са по-правилният избор и до колко са съхранени полезните вещества в тях.

Някои са издигнали в култ смутитата и соковете, но наред с фибрите и витамините, в тази форма се приемат и солидна доза прости захари. Те няма как и не е нужно да се изключват напълно, дори при хора с диабет, но не бива да се комбинират със сладки храни, а да са придружени от продукти, съдържащи предимно протеини за балансиране на хранителния режим.

Предпочитайте плодовете в естествения им вид, а не екстракт от тях – основно ги яжте, вместо да ги пиете.

Каквито и ограничения да си поставяме в името на това да сме здрави, не е необходимо да бъдем прекалено строги със себе си. Трябва само да помним, че щастливият начин на живот е този, който ни гарантира пълноценно съществуване и удоволствие от срещата с всеки нов ден.