Великобритания обмисля COVID-19 паспорт за вътрешни и международни пътувания

1
143
Добави коментар
Novetika
Novetika

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че правителството обмисля въвеждане на цифров паспорт, които ще показва дали дадено лице има поставена ваксина срещу COVID-19. Целта е осигуряване на безпроблемно пътуване в страната и чужбина.

„Идеята е този документ да отразява статуса на човек на местно и международно ниво“, каза Рааб пред LBC Radio на 14 февруари 2021 г.

На въпрос дали документът ще бъде необходим за влизане в обществени сгради, Рааб отвърна: „Това не е изключено и се обсъжда.“

Над 15 милиона души в Обединеното кралство са получили първа доза от ваксината срещу коронавируса от декември 2020 г. насам, съобщи правителството на 14 февруари 2021 г. Над 537 000 от ваксинираните са получили втора доза.

Все пак изглежда, че министърът за масовите ваксинации, Надим Захауи, е на различно мнение от колегата си Рааб.

Захауи каза на 7 февруари 2021 г. пред BBC, че страната няма да задължава хората да имат „имунизационен паспорт“.

Министърът заяви, че такъв паспорт би бил „дискриминационен“ и че ако искат здравно удостоверение с цел пътуване, хората могат да се обърнат към личните си лекари.

Имунизационен паспорт в Швеция и Дания

Швеция и Дания вече обявиха план да пуснат електронен сертификат за ваксинирани срещу COVID-19.

Датското правителство обяви на 8 януари 2021 г., че разработва цифров паспорт, който ще позволява пътуване до държави, изискващи имунизация срещу коронавируса.

От датския паспорт може да се възползват всички държави, които изискват COVID-19 ваксина при влизане на тяхна територия.

Най-късно през лятото на 2021 г. Швеция ще започне издаване на документ, който може да се ползва при пътуване и участие в събития.

„Когато Швеция и съседните държави започнат да отпускат мерките, имунизационните сертификати вероятно ще станат необходими“, каза на 4 февруари 2021 г. Андерс Игеман, шведският министър на енергетиката и цифровизацията.