Размразители за лед и сняг

2
240
Добави коментар
elpakk
elpakk

Пропиленгликол – Много хора неведнъж са чували названието на това уникално вещество, но повечето от тях съвсем не разбират колко всъщност е ценно то и каква е необходимоста от използването му. Какво вещество е това, защо е създадено и най-важното–с какво това вещество може да бъде използвано в полза на хората?

Пропиленгликол – употреба

Пропиленгликол е най-популярният и най-ефикасният продукт за пълнене на слънчеви и отоплителни системи. Радва се на голям интерес от различни индустрии. Той е антизамръзваща течност, необходима за правилно функциониране на инсталирани слънчеви, отоплителни, охладителни, климатични и геотермални инсталации. Пропилен гликолът е неотровен, нетоксичен и безопасен за човешкото здраве. В хранителната промишленост пропиленгликолът намира широко приложение като омекотяващо, задържащо влагата и дисперсиращо средства.

Пропиленгликолът се употребява и под формата на воден разтвор в различни промишлени отрасли в качеството на охлаждащо средство, в козметиката – в производството на шампоани, мехлеми, еликсири и др., във фармацевтиката, в производството на пластмаси.

Пропиленгликол е безцветно органично съединение, което практически няма миризма. Това е прозрачна течност с леко белезникава консистенция, която също има много слабо изразен сладникав вкус. Това вещество заслужено се счита за хигроскопична безцветна течност, която съдържа асиметрични атоми въглерод.

Тази течност е отлично разтворима във вода, във всякакви видове етаноли, в диетилов спирт, дори в ацетон или в хлороформ. Всички са запознати с точката на замръзване на водата – 0 градуса по Целзий. Е, пропиленгликолът има невероятното свойство да понижи тази точка.

Една от най-масовите употреби в този контекст са течностите за размразяване на самолети, които много от нас са виждали на летищата.

Пропиленгликолът често се използва като заместител на етиленгликола в нискотоксични и екологични автомобилни антифризи.Пропиленгликолът се използва като антизамръзваща течност за слънчеви (соларни), отоплителни, охладителни, климатични и геотермални инсталации.

Основни предимства на Пропиленгликол:

* неотровен, нетоксичен и безопасен за човешкото здраве * висока точка на кипене в системи под налягане * изключително добри топлопреносни качества * обмазваща функция на циркулационната помпа * не поврежда структурата на уплътнения и гарнитури

Почти невъзможно е да се отглежда здрава градина без периодично третиране на дървета и храсти с защитни средства срещу вредители и болести. Едно такова средство е железният сулфат, наричан още зелен камък.

Железният сулфат е малък тюркоазен кристал, които се разтваря във вода. Обикновено се използва под формата на воден разтвор за пръскане или в състава на сместа за варосване на дървета и храсти.

Железният сулфат, по-познат като „зелен камък”, е ценен от овощарите заради универсалните си свойства и широкото си приложение. Разбира се, в част от случаите може да бъде заменен с меден, но железният е практически безвреден за човека. На външен вид представлява кристали със зеленикаво-син или сиво-жълт оттенък. Предимството му се състои в това, че има неограничен брой на съхранение, без да губи полезните си свойства. При транспортиране обаче трябва да обърнем внимание на това, че не гори, но е взривоопасен.

Използва се за мелиорация на почвата, в борбата с болестите по овошките и ягодовите култури, както и за подхранване, особено ако растенията в градината страдат от хлороза. След пръскане с железен сулфат значително намаляват щетите по листата и плодовете от краста, изчезват плодовото гниене и петнистостта по ягодите, антракозата по френското и цариградското грозде, а и ръждата е унищожена.

Вследствие на това добивите се увеличават рязко, а препаратът помага и в борбата с вредителите – градинарите предпочитат винаги да им е подръка, тъй като е в състояние да се справи с почти всеки проблем. Използва се и за промиване на раните по овошките и освен това е незаменим при възстановяване на плододаването при старите дървета. Не на последно място нека не забравяме, че е на изключително достъпна цена.

Обработката със зеления камък се провежда в зависимост от поставените цели.

1. За обеззаразяване на раните по овошките 100 грама железен сулфат се разтварят в 10 литра вода. С такъв разтвор можем и да белосаме дърветата наесен.

2. При подхранване е най-добре да бъде смесен с компоста в съотношение 1 към 100 – килограм зелен камък на 100 килограма компост. Разхвърля се по парцела и почвата се прекопава. Такова подхранване е полезно за всички плодови култури.

3. Срещу рак по овошките се използва между 6-процентов и 8-процентов разтвор, с който се пръскат дърветата, след като листата им опадат.

4. В борбата с лишеите и мъховете по дърветата се използва 3-процентов разтвор (300 грама железен сулфат на 10 литра вода). С тази смес се пръскат стволовете и основните клони отново след листопада.

5. Със зелен камък могат да бъдат обработвани и мазетата срещу неприятни миризми и плесен.

Зеленият камък може на вид да изглежда опасен за употреба, но докато следвате инструкциите на пакета и сте абсолютно сигурни от какво точно се нуждае почвата Ви, няма да има никакъв проблем. Обикновено железният сулфат се продава под формата на светлозелен, разтворим прах, като е възможно да се прилага както в насипно състояние, така и разреден с вода.

„Химснаб – Химически продукти“ ООД гр. Пловдив е фирма, която е специализирана в търговията с химични продукти и може да предложи едни от най-добрите цени за нашия пазар. За бита или за бизнеса изберете продуктите с гарантирано качество на изгодни цени.