Космонавтите на МКС скачиха Прогрес МС-16 ръчно след провал на автоматичната му система

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Прогрес МС-16“ доближава МКС. Photo credit : Roscosmos TV

17 февруари 2021 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:26 ч. българско време руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков от екипажа на пилотирания космически кораб „Союз МС-17“ успяха да прикачат ръчно към МКС изстреляния преди два дни товарен кораб „Прогрес МС-16“. Това се случи след като системата за автоматично скачване отказа. 

Аномалията се случи, след като „Прогрес МС-16“ започна неочаквано да се отклонява от станцията, когато бе застанал на около 20 метра от нея. За щастие руските космонавти бяха добре тренирани за такава ситуация и незабавно поеха управлението на кораба. След като беше осигурено безопасно отдалечаване, отстоящо на 30 метра от МКС, корабът бе стабилизиран и впоследствие скачен безопасно. 

Ръчната стиковка представлява резервен вариант в случай че автоматичните системи откажат. Единична аномалия на системите сама по себе си не би следвало да е смущаваща. 

Но според съобщеното от журналиста Анатолий Зак на уебсайта RussianSpaceWeb, това е вторият пореден и сходен инцидент. По време на изстрелването на предишния товарен кораб „Прогрес МС-15“, антената, която е необходима за прецизното определяне на местоположението, е била увредена от отломките по време на разделянето на обтекателя. Счита се, че сега се е случило същото.

Досега след замяната на старата ракета „Союз-ФГ“ с по-новата „Союз-2“ е имало общо три инцидента, свързани с обтекателя.

Случаят е достатъчно сериозен, поради което Зак съобщава, че е формирана специална комисия, която ще го разследва. 

Напомням на читателите, че макар и руските ракети „Союз“ и съответно корабите „Союз“ и „Прогрес“ често да бъдат критикувани като стари, тази критика понякога е лишена от основание. Макар че те на външен вид са идентични на ракетите и корабите, изстрелвани през 60-те години на миналия век, вътрешно са претърпявали множество обновявания на системите. Ъпгрейдите са въвеждани поетапно и експерти нееднократно са се изказвали с притеснение, че провежданите изпитания не са достатъчни, за да гарантират безопасността. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/