НАСА се готви за най-трудното кацане на Марс в историята – и шансът за неуспех е реален

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

На илюстрацията: марсоходът „Пърсъвиърънс“ се спуска към повърхността на Марс чрез ретроракети и въздушен кран. Image credit : NASA

18 февруари 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:15 ч. българско време НАСА ТВ започва своето живо предаване, на което ще бъде показано кацането на марсохода „Пърсъвиърънс“ в района на марсианския кратер Джезеро. Агенцията признава – шансът за неуспех е реален, макар че е трудно да се направи изчисление какъв точно е той. 

Проблемът по думите на Мат Уолъс, директор на проекта, причините това пресмятане да е толкова трудно са две: първата е, че всяко кацане на Марс е комплексно и изисква перфектната работа на множество подсистеми. Втората е, че изпращането на спускаеми мисии към Червената планета се случва все още твърде рядко. Например през предишното десетилетие е имало само три опита за кацане – през 2012, 2016 и 2018 година. От тях два са успешни. През по-предишното е имало четири, от които има три успеха. 

Сега обаче задачата на НАСА е още по-сложна. При изпращането на старите мисии агенцията винаги се е стараела да подбира местата за кацане да са възможно най-равни, без остри скали, без стръмни урви и баири. Но това не са местности, които са особено интересни за науката. На Марс има по-масивни каньони от колорадския Гранд Каньон и по-високи върхове от Еверест. 

Кратерът Джезеро блазни изследователите открай време. Даже е било обмисляно марсоходът „Кюриосити“, който кацна през 2012 г., да бъде пратен там, но НАСА се отказала, тъй като шансът за разбиване заради препятствията бил оценяван на между 15 и 20%. Там са налице всякакви възможни препятствия, за които можете да се сетите, но местността е интригуваща, защото в далечното минало е имало реки и голямо езеро. Водата, която някога е изпълвала Джезеро, е пресъхнала и дъното на кратера се е напукало.

Предишните мисии са разчитали основно на радар, за да определят разстоянието до повърхността и да знаят колко време да държат ретроракетите си запалени. Но това е като да се движиш в тъмна стая пипнешком. По думите на Суоти Мохан от екипа на „Пърсъвиърънс“, сега за пръв път в историята на космонавтиката ще се прави опит за кацане „с отворени очи“. Камери ще снимат спускането, а бордовият компютър ще сравни къде „Пърсъвиърънс“ се намира на базата на предварително заредени снимки от орбиталните апарати.

Новата система за кацане е вече изпитана по време на спускането на „Озирис-Рекс“ към повърхността на астероида Бену през октомври миналата година. Както вече съм споменавал, тогава множество хора участваха в картографирането, за да се подсигури успешното кацане – включително и аз. Всичко беше успешно. Но марсианските спускания са трудност от много по-голям порядък. „Озирис-Рекс“ имаше на разположение няколко часа път към повърхността на Бену, а в случай на проблем изследователите винаги можеха да подадат команда за оттегляне. 

Но кацането на Марс отнема само седем минути, ако броим от момента на навлизането в атмосферата до достигането на повърхността. Това е по-малко време, отколкото е необходимо да сварим яйце до твърдо. Добавете и факта, че радиосигналът от Марс към Земята пътува около 11 минути. Това прави намесата на наземния екип невъзможна в случай на проблем. В момента, в който бъде получен радиосигнал, че „Пърсъвиърънс“ е навлязъл в марсианската атмосфера, кацането отдавна ще е приключило и марсоходът ще е вече на Червената планета – в непокътнат вид или на парчета.  

Какво може да ни успокои? По думите на Уолъс екипът се чувства готов и най-важното – няма никакви технически проблеми на борда на „Пърсъвиърънс“. Всичко е в изправност, системите са тествани многократно, правени са симулации, както и летателни изпитания на Земята. 

Едно обаче е сигурно – всички ще си отдъхнат, когато кацането е приключило. Стига да е успешно, има какво да очакваме – първи полет на експериментален хеликоптер, изпробване на система за генериране на кислород, събиране на скали за по-нататъшна доставка на Земята, търсене на следи от отминал живот… 

Но може да мислим за всичко това едва утре и при благоприятен развой. 

Очакваме. 

Гледайте излъчването в реално време след 21:15 ч. на този линк по НАСА ТВ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/