КАК ДА ИЗБЕРЕМ КУХНЕНСКА МИВКА

1
187
Добави коментар
zapoznaise

Според статистиката, намирайки се в кухнята, 70% от времето домакинята прекарва близо до мивката. Процесът на подготовка за готвене, самото готвене и почистване след ядене на храна са задължително свързани с водата. Това търсене предполага сериозен подход при избора

на мивка за кухнята. Тя трябва да бъде не само приятна на външен вид. Също така важни са висококачественият и издръжлив материал, който трудно се поврежда, лесно почистване, достатъчен размер и лекота на използване. Обмислете параметрите за избор на правилната мивка за кухнята.

Съдържание:

МАТЕРИАЛ ЗА КУХНЕНСКА МИВКА

Емайлираните стоманени мивки непрекъснато се превръщат в минало благодарение на подмяната на по-лесни и практични материали. Такива продукти бяха тежки, шумни и имаха доста нестабилно покритие, което беше трудно за ремонт. Днес мивките се търсят от:

От неръждаема стомана.
Композитни материали.
Естествен камък.

 

Първият тип – неръждаеми мивки са много търсени, защото са евтини, устойчиви на всякакви повреди, непретенциозни в поддръжката, изглеждат добре и са с леко тегло.

Мивките от имитация на мрамор или гранит също са много популярни, тъй като по своите свойства по нищо не отстъпват на естествените материали по здравина, но не са толкова скъпи като цена.

Мивки, изработени от естествен камък, например мрамор, нямат конкуренти по своята красота. Но те са склонни към стружки и пукнатини, ако се боравят небрежно, могат да променят цвета си и са доста тежки по тегло. И цената на мивка за кухнята е най-високата в този случай.

МЕТОД НА ИНСТАЛИРАНЕ

Има два основни начина – фактура и вграждане. За първия тип мивка ще трябва да закупите специален шкаф. Вторият е инсталиран в отвора в плота на шкафа. Струва си да изберете една или друга модификация в зависимост от вида на мебелите, които са инсталирани в кухнята.

 

ФОРМИ И ДИЗАЙН НА КУХНЕНСКИ МИВКИ

Единична купа е най-често срещаният тип мивка. Те могат да бъдат компактни или доста големи, с различна дълбочина. Формата може да бъде разделена на квадратни, правоъгълни и кръгли черупки.
Ъглова мивка за кухня – Този тип се инсталира със съответното оформление на плота.
Вариантите с две или повече купи, които могат да бъдат подредени в ред или да образуват ъгъл, са подходящи за големи кухни. За такива модификации си струва да изберете смесител с прибираща се душ глава, така че да е удобно да го използвате навсякъде.
Мивката с отцедник е добра, защото има място за сушене на чинии или измити зеленчуци. Самото крило може да варира по ширина.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ОПЦИИ ЗА ИЗБОР

Дебелина на стената. За мивките от неръждаема стомана тя трябва да бъде най-малко 0,8 mm, в противен случай шумът от водата ще бъде твърде доловим.
Дълбочина на купата. Колкото по-голяма е тя, толкова по-удобно е да се мият големи чинии или зеленчуци в нея, без риск от пръски вода. По-добре, ако дълбочината е поне 16-20 cm.
Избор на аксесоари. Най-често трябва да изберете кухненски смесител за мивката . Ако говорим за композитна мивка, тогава обикновено тя може да бъде избрана с идентичен цвят и от същия производител. За мивки от неръждаема стомана има голям избор от хромирани смесители с дълъг или висок чучур, с лейка, с връзка за воден филтър.