ВАНА ИЛИ ДУШ КАБИНА: КАКВО ДА КУПИТЕ В МАЛЪК АПАРТАМЕНТ?

1
335
Добави коментар
zapoznaise

Детайли

Написана от Мартин Димитров

Категория: Баня

Публикувана на 21 Февруари 2021

Често собствениците на малки апартаменти с малка баня са изправени пред дилема: трябва ли да изберат класическа вана или модерна душ кабина за водни процедури? Отговорът на този въпрос ще бъде повлиян от немалко фактори – от личните предпочитания до финансовите

възможности. Помислете за най-основните точки, от които ще зависи приемането на важно решение.

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ФУНКЦИИ

Асортиментът от душ кабини и вани включва както прости модели, така и многофункционални. Ако сравним предложенията със стандартния набор от функции, тогава ваната ще спечели по отношение на финансовите инвестиции. За нея ще трябва да платите по-малко, отколкото за душ кабина само с душ слушалка и душ над главата. Ако вземем за сравнение скъпи продукти, тогава в набора от опции те практически не отстъпват един на друг и цената на по-„изисканата“ душ кабина ще бъде по-ниска от многофункционалната вана.

Функции за душ кабина

Хидромасаж.

Парна баня.

Дъждовен душ.

Слушане на музика.

Телефонна връзка.

Хромотерапия.

Ароматерапия.

Каскаден душ.

Функции за вана

Хидромасаж.

Слушане на музика.

Телефонна връзка.

Хромотерапия.

Ароматерапия.

Аеро масаж.

 

АРГУМЕНТИ В ПОЛЗА НА ДУШ КАБИНА

Спестяване на време. Ако повечето членове на семейството се опитват да спестят време и предпочитат да вземат душ пред дълъг релакс в банята, тогава трябва да изберете душ кабина. 
Спестяване на пространство. Душ кабина ще заема много по-малко място в банята и ще ви позволи да инсталирате пералня, мебели и биде в нея.
Спестяване на вода. Консумацията на вода при къпане ще бъде 150-180 литра. За душ процедури ще са достатъчни 30-40 литра.

 

АРГУМЕНТИ ЗА вана

Лесно инсталиране. За да инсталирате обикновен модел вана без допълнителни функции, не е нужно да каните специалист. Няма да е възможно да инсталирате душ кабина без помощта на професионалист.
Спестяване на пари. Бюджетът за закупуване на вана е по-скромен, отколкото за многофункционално душ оборудване. Ако прецените, че не е нужно да харчите допълнителни пари за такси за инсталиране, тогава спестяванията ще бъдат още по-големи.
Удобство. За някои членове на семейството, като деца или възрастни хора, използването на душ не е толкова удобно, колкото ваната.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ КОМПРОМИС

Много хора вярват, че в случай на малък размер апартамент няма да работи веднага, за да инсталирате вана и душ. Но това не е така. Инсталирането на душ кабина с вана  ще позволи да се отговори на нуждите на всички членове на семейството . Тя съчетава пълноценна вана и всички функции на душ кабина. В този случай размерът може да бъде стандартен 170х70 см или по-малък – 150х70 см. Вана от този вид оборудване може да бъде хидромасажна или аеро масажна, снабдена със седалка и противоплъзгащо покритие. Опциите в пилотската кабина също могат да бъдат различни – от конвенционална душ глава, „тропически“ душ и хидромасажни струи, до пълен комплект.