Лечение при генерализирана тревожност

1
128
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

За хората с генерализирано тревожно разстройство е много по-трудно да понесат, отколкото за други хора, че човек няма „абсолютна сигурност“. Те са много чувствителни към ситуации, които могат да представляват заплаха.  При събития, които могат да бъдат безвредни или заплашителни, е по-вероятно да бъдат оценени като заплашителни. Страдащите вярват, че не могат да променят или контролират нещата, което от своя страна създава страх.

Много страдащи предполагат, че притеснението може да ги предпази от разочарование или да предотврати инцидент. Идеята зад тези предположения относно тревогите е, че ако вече се страхувате, че нещо може да се случи, като предпазна мярка, няма да бъдат разочаровани, ако наистина това се случи.

Причини и рискови фактори при генерализираната тревожност

Причините за генерализирано тревожно разстройство могат да бъдат всякакви. Някои хора с тревожно разстройство може да са преживели тежка травма в детството, претърпели са загуби или са преживели много стресови ситуации (развод, болест, раздяла, проблеми в работата).

Понякога дадена ситуация в живота може да предизвика тревожност, която да се развие в генерализирано тревожно разстройство. Има също доказателства, че повишената склонност към тревожност може да бъде и наследствена. Понякога тревожното разстройство е следствие от друго болестно състояние – като депресия или паническо разстройство.

За лечението  на генерализирана тревожност задължително е необходима консултацията с психотерапевт, за да успеят засегнатите да намерят обратния път към балансираното си емоционално състояние и нормален начин на живот.

Можете да се свържете с мен чрез формата за контакти.