Генерализирана тревожност

1
123
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Генерализирана тревожност

Тревожността и напрежението в ежедневието ни са нещо нормално, но само тогава, когато имат своето начало и край, без да се превръщат в хронични пристъпи и дългосрочни депресивни състояния, които могат да навредят на здравето ни.

Когато сме тревожни и напрегнати, най-общо казано, това означава, че в нас има чувства, емоции и/или поведение, които не са излизали, когато са се появили и дълго време са били подтискани. Обикновено това са желания, нужди (физически и психически потребности) или пък нежелание за нещо важно за нас, неизказани Не-та, гняв, обида, нездрави зависимости, несъгласия и компромиси.

Панически атаки и тревожни състояния

Едни от основните симптоми при срес и тревожно разтройство са:

постоянна умора, хронични главоболия, раздразнителност, промени в апетита, отслабване на паметта, ниско самочувствие, затваряне в себе си, изстиване на ръцете, сърцебиене, високо кръвно налягане, изпотяване, повърхностно дишане, нервни потрепвания, понижено либидо, скърцане със зъби, различни фобии и др..

Според учените, стресът допринася за 80% от всички заболявания.

Основените фактори при лечението са акцентирането и осъзнаването на това “Как се чувствам?”, както и разбирането на “Кои са моите психични и морални блокажи? “ (често резултат от възпитанието вкъщи), това са и първите стъпки към това “Какво всъщност искам?” и “Какво е важно в живота ми?”. След което, следват опити за “пласиране” на поведение, максимално съответно на нашите нужди, желания, нежелания особено в личния живот.

Тревожното разтройство при децата също не бива да се подценява в днешния свят на пандемия и ограничения. Някои деца успяват да се справят със стреса благодарение на родители, учители и т.н., но има и много, които не успяват без професионалната намеса и лечение на психотерапевт, която е задължителна при подобни състояния, за да може да се избегнат последващите по-тежки депресивни състояние.

Едни от основните симтоми при тях са:

раздразнителност, пристъпи на страх, усещане за срам, проблеми със съня, чувство за изолираност и др.

Естествено, по време на терапия, освен с личните си характерови особености и лимити, човек се сблъсква и със социалните, морални и културни такива, които пречат да изразяваме емоционално и поведенчески себе си, но въпреки всичко, при правилна терапевтична дейност и желание се постигат много добри резултати, вследствие на което, хроничната безпричинна (само на пръв поглед) тревожност, напрежение и страх се редуцират и премахват напълно.

„Когато човек вярва в себе си, не се опитва да убеждава другите. Когато е доволен от себе си, не се нуждае от одобрението на другите. Когато човек се приема, целият свят го приема. Ако сте депресирани, живеете в миналото. Ако сте загрижени, живеете в бъдещето. Ако сте в мир, живеете в настоящето.“ Лао Дзъ

Ако чувствате необяснима тревожност можете да се свържете с мен чрез формата за контакти.

Можете да видите другите състояния, които при които мога да ви помогна тук.