Американската космическа мисия Паркър засне изумителна снимка на Венера!

1
124
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимката на Венера, заснета от Паркър. Photo credits : NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher

25 февруари 2021 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Докато фокусът на космическите ентусиасти продължава да е насочен към Марс, нека не забравяме, че американската мисия „Паркър“ периодично посещава Венера, като по този начин коригира орбиталните си параметри спрямо Слънцето. За последен път „Паркър“ се сближи с най-близката до нас планета на 20-ти февруари. 

Сега обаче НАСА показва изненадваща снимка на Венера от по-предходното облитане – на 20-ти юли миналата година. От тазмесечното също се очакват изображения, които обаче ще бъдат получени на Земята по-късно – към края на април. 

Снимката е заснета посредством широкоъгълната камера WISPR (Wide-field Imager of the Parker Solar Probe). Принципно инструментът е предназначен да фотографира слънчевата корона и вътрешна хелиосфера във видимата област на електромагнитния спектър, но се вижда, че може да се използва за изучаване и на Венера. Камерата е заснела ярък ръб около краищата на планетата, който може да се окаже нощно сияние – светлина, излъчена от кислородните атоми високо в атмосферата, докато се свързват отново в молекули през нощта. Сивото петно в центъра на снимката е планинският масив Афродита – най-мащабният масив на венерианската повърхност. Той изглежда по-тъмен от останалата част на планетата, защото температурата му е средно с около 30 градуса по-ниска в сравнение с останалите географски структури. 

Самият екип е изненадан от възможностите на WISPR и приложимостта на камерата за венериански наблюдения. „Очаквахме да видим облаци, но камерата успя да проникне чак до повърхността“, съобщава Анжелос Върлидъс, член на научния екип от приложната физическа лаборатория „Джон Хопкинс“ в Мериленд, САЩ. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/