Нашите съвети за енергийно оптимизиране на вашия дом

10
222
Добави коментар
obiavite
obiavite

1. Сменете обикновените крушки

Смяната на всяка обикновена крушка с eнергийно ефективна може да ви спести до 30 лева годишно от вашите сметки за електроенергия. Ако сменим 10 крушки, ще спестим 300 лева годишно!

2. Слънчев бойлер

Ако имате възможност- монтирайте си слънчев бойлер . Бойлерите, които загряват водата с електричество, консумират твърде много енергия. Сменяйки бойлера на слънчев, ще постигнете значителни икономии на енергия и пари без никакви усилия!

3. Изключете напълно електрическите уреди, когато не се използват

Изключени електроуреди също консумират минимално количество електроенергия. Изключете телевизора от превключвателя, а не от дистанционното управление Изключете компютъра в режим на готовност, а не в режим на готовност. Изключвайте уредите от електрическата мрежа, когато не се използват.

Т.н. умен разклонител може да ви помогне да спестите пари, като изключите устройства, които не са в употреба.

4. Когато заредите пералнята, уверете се, че е пълна

Всеки път, когато използваме нашата пералня, харчим ток и вода и препарат. Затова задължително да заредите пералнята си оптимално с възможно най-много дрехи.

5. Изперете дрехите си в пералнята при ниски температури

Повечето перални машини работят еднакво добре при ниски температури и има подходящи изпиращи препарати за пране на дрехи при 40oC и 30oC. Пуснете пералня през часовете, в които имаме нощно електричество, ако, разбира се, имаме.

6. Кухненската фурна

Не включвайте кухненската фурна, за да загреете порция храна. Средно домакинствата харчат 38% от общото си потребление на електроенергия за готвене. Малките фурни са много по-енергийно ефективни за отопление на малки количества храна.

7. Не оставяйте климатика включен, когато излизате от къщата

Изключвайте климатика преди да излезете от къщата. Когато сме вкъщи, регулираме температурата на климатика, до нивото, с което се чувстваме комфортно. Регулирайте температурата на климатика. Настройката за работа на климатика, при минимално наличната температура през лятото и при максимално наличната температура през зимата не е препоръчително.

8. Често размразявайте хладилника

Когато се събира лед във хладилника, той консумира повече електричество.

9. Погрижете се за изолацията на вашата къща

Прозорците с двоен стъклопакет и подмяната на износената изолация помагат да се затопли през зимата, като в същото време поддържа къщата по-хладна през лятото.

10. Купувайте енергийно ефективни уреди

Внимателно подбирайте устройства, които предлагат икономия на електричество до 60%. Всичко, което е необходимо, е да проверите енергийното етикетиране.