Киви за здраве и дълголетие

64
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 02. Nov, 2009 от екип на Здраве и Красота в Храни

Хапването на киви носи повече здраве и дълголетие, твърдят учените.

Новозеландски специалисти са открили доказателства за голямата полза от екзотичния плод киви за здравето, съобщи агенция БТА, цитирайки в-к The New Zeland Hearld.

Професор Робин Фрейзър от университета на Отаго смята, че богатият на витамин С плод може да крие ключа към дълголетието, пише actualno.com.

Специалистът е установил, че кивито е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки.

Фрейзър сравнява черния дроб със сито, което, когато функционира правилно, ефективно филтрира преносителите на холестерол. Когато обаче дупките на ситото се запушат в резултат на злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на мазни храни, тютюнопушене и стрес, може да се развие атеросклероза и да се увеличи рискът от инсулт, инфаркт, гангрена и аневризъм на аортата.

Благодарение на всекидневната консумация на киви обаче, в комбинация със здравословен начин на живот, дупките на ситото могат да бъдат отпушени отново, обяснява специалистът. Той допълва, че витамин С, който се съдържа в големи количества в кивито, е необходим на белите кръвни клетки, за да унищожават бактериите.

Снимка: sxc.hu

Етикети: дълголетие, здраве, киви, плод, полезно