Историята на гривната Love

1
115
Добави коментар
svetla58
svetla58

Няма жена на тази земя, която никога през живота си не е чувала за Cartier- брандът за луксозни бижута и часовници. В книгата от Вивиан Бекер, тя разказва за творческият път на Алдо Чипуло, човекът сътворил гривната Love.

През 1969 година в Ню Йорк, Алдо Чипуло създава гривната Love за Cartier, това възвестява нова ера на модерността в начина, по който носим бижута. Това унисекс златно бижу с малки винтове оспорва традиционната идея, че основната роля на бижутата е да представя вашия статус и богатство. Бижуто е създадено за ежедневно носене, а не само за специални случаи. Интересното е, че бижуто се заключва за китката с златна отверка, която е изработена специално за това бижу.

Мнозина са запознати с името на Чипуло (той е единственият човек, който досега има право да подписва името си на своите дизайни заедно с известното лого на Cartier), но малцина знаят много повече за него отвъд гривната Love и гривната за нокти Juste un Clou, която той създава в 1972. С публикуването на книгата обаче това ще се промени. Тази книга разкрива истинския размер на гения на Чипуло и вълнуващия живот, който той е водил в основата на творческата сцена на Ню Йорк, преди да умре от двоен инфаркт през 1984 г., на възраст само от 48 години.

„Искам светът да знае колко талантлив беше Алдо. Кариерата му не се свеждаше само до един емблематичен дизайн, той можеше да направи всичко “, казва Ренато Чипуло.

Брат му е  и съавтор на книгата, който днес отговаря за архив от хиляди дизайни на Алдо за всичко – луксозни бижута, тениски и мебели.

Роден през 1935 година в семейство на бижутери, Алдо Чипулио е отгледан в Рим заедно с четиримата му по-малки братя и сестри. От тях се очаквало да работят всеки ден след училище, тъй като баща им бил доста суров.  Ренато разказва, че брат му бил вдъхновен от нарастващото влияние на американската култура в следвоенна Италия и популярността на филмови звезди като Марлон Брандо и Джеймс Дийн.

През 1961 година той започва работа за топ бижутера Дейвид Уеб в Манхатън. След това преминава към дизайна на Tiffany & Co, където внася богата скулптурна динамика в Blue Book,  луксозна колекция на Tiffany.

В края на 60-те години проектите му за бижутер в Ню Йорк отразяват графичния модернизъм, с който по-късно става известен и едва когато договорът му изтича през 1969 г., романтична раздяла го кара да замисли гривната Love.

„Чувствах се много тъжен. Исках нещо, което никой не можеше да ми отнеме. Търсих постоянен символ на любовта ”, каза той.

Едва когато Тифани отхвърля дизайна, Чипуло отива при Cartier.

Гривната постига незабавен успех, приета е от известни личности от Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, до София Лорен и принцеса Каролина от Монако. Али Макграу, най-печелившият женски актьор в началото на 70-те години, носеше подарък, подарен от съпруга й, филмовия продуцент Робърт Евънс. Всъщност тя го носела, докато снимала „The Getaway“ от 1972 г., филмът, в който тя се влюби в своя звезда и бъдещ съпруг Стив Маккуин.