Най-сетне: първият руски спътник Арктика-М за наблюдение на северните полярни региони е готов за полет!

1
126
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спътникът „Арктика-М“ №1, който ще бъде изстрелян на 28-ми февруари. Фото: Роскосмос 

27 февруари 2021 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Космическата програма на Русия не е известна с бързото изпълнение на проектите си, а и голяма част от тях никога не достигат до реализация след като напуснат чертожната дъска. Сега обаче изглежда, че страната най-после е в готовност да започне изграждането на спътниковата мрежа, която ще наблюдава северната полярна област на Земята – там, където се простира съществена част от територията на Руската федерация. 

Началото на проекта е положено в края на 2007 година, когато той е обсъден за пръв път на правителствено равнище. През 2008 година полетът на първия спътник „Арктика-М“ е насрочен за 2013 година. Както често се случва в руската космонавтика, след това започва серия от отлагания, докато се стигне до сегашната дата 28 февруари 2021. Голяма част от отлаганията са обусловени от забавяния в доставките на компонентите за сателита.

Защо е необходима специализирана спътникова групировка за Арктика? Традицонните метеорологични и комуникационни спътници се разгръщат в геостационарна орбита, където „висят“ над екваториалните области и практически не могат да осигуряват добро покритие отвъд 60-тия паралел заради сферичната форма на Земята. Спътниците в полярна орбита от друга страна прелитат бързо и не са подходящи за постоянни наблюдения.

Затова дебютният сателит „Арктика-М“ №1 ще бъде изстрелян в особена високоелиптична орбита, наречена Молния. С перигей от 1 000 километра и апогей от 40 000 километра, както и наклон от 63.4°, орбитата ще позволи дъглосрочно наблюдение на арктическия регион.

Спътникът е базиран на универсалната платформа „Електро-Л“, създавана от НПО „Лавочкин“. Очаква се „Арктика-М“ №1 да работи поне пет години. Той притежава мултиспектрално сканиращо устройство „МСУ-ГСМ“ за метеорологични наблюдения. Спътникът ще провежда и научни изследвания във връзка с глобалното затопляне. Освен това той е екипиран с предаватели, които драстично ще подобрят комуникациите в арктическия регион.

Втори подобен спътник „Арктика-М“ №2 ще бъде изстрелян в обозримо бъдеще. Планирани са още три спътника „Арктика-МС1“, които ще се използват за комерсиални цели под патронажа на Газпром космически системи АД и ще служат за комуникация, както и три спътника „Арктика-МС2“ за контрол на въздушния трафик, GPS и ГЛОНАСС покритие. Последни са спътниците „Арктика-Р“, които, за разлика от останалите, няма да бъдат въведени в орбита Молния, а в 550 на 750 км. слънчевосинхронна орбита. Задачата им е да провеждат радарни наблюдения.

За утрешното изстрелване ще се използва ракета „Союз-2.1б“ с ускорителен блок „Фрегат“. 

Наблюдавайте видеоизлъчването в реално време на този линк. Живото предаване започва в 08:10 ч. българско време на 28-ми февруари. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/