ДАНС изяде главата на Станишев, свалят имунитета му

55
Добави коментар
m.guteva
m.guteva

„Прокуратурата ще поиска имунитета на депутат, разпитван по повод изтичането на доклад на ДАНС“, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той уточни, че искането е изпратено до НС с писмо от главния прокурор Борис Велчев, но не пожела да назове дали това е Станишев.

Според Кокинов има данни за извършени две престъпления. Едното е, че лицето, срещу което ще се води досъдебното производство, е загубило документ, представляващ държавна тайна.

Другото касае оповестяването на класифицирана информация.

До момента единственият депутат, разпитан заради изтичането на секретния доклад на родното ФРБ в медиите, е бившият премиер.

Миналата седмица на спявка в прокуратурата бяха привикани лидерът на БСП, бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, сътрудникът му Алексей Петров и енергийният консултант Стефан Гамизов.

„Съвестта ми е чиста, никога и никого не съм прикривал. Този доклад е предаден в ДАНС, а как е излязъл оттам – не знам“, обясни тогава Станишев.

Цялата история с доклада на ДАНС според него е доказателство за характера на управление на страната в момента, което става все по-авторитарно.

Веднага след тези думи Бойко Борисов обяви, че не един, а още 9 секретни доклада на ДАНС не са по местата си. Били получени от Станишев, но сега ги нямало.

Завръзката на драмата тръгна, след като Алексей Петров даде на Борисов доклад на службата, който дни по-късно бе качен на няколко места в интернет.

Документът е озаглавен: “Справка относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”.

Припомняме основните акценти от текста:

– постъпващите в ДАНС данни индикират за наличие на паралелно действаща с държавната власт структура, която притежава сериозни възможности, средства и позиции за влияние върху изпълнителната и законодателната власт, политическия и обществения живот в страната

– има сценарий за овладяване на ДАНС чрез предизвикване на кадрови и структурни промени в агенцията

– Стефан Гамизов (един от основните заговорници, според доклада) разполагал с информация за подробности от живота на Петко Сертов (бившия шеф на ДАНС)

– подробностите са много лични, като Сертов определено се опасява от този факт

– Гамизов практически работи за интересите на бизнесмена Христо Ковачки

– Татяна Дончева „активно внушава, че трябва да бъдат предприети ответни действия срещу Петко Сертов, крайният резултат от което вероятно ще бъде остър конфликт в ръководството на ДАНС“

– проектът за създаване на паралелни механизми на управление в държавата и овладяване на службите за сигурност е стартирал назад във времето през 2005 година.

– през 2008 година има напрежение в ръководството на ДАНС, породено от откритите враждебни действия на Алексей Петров и косвената подкрепа, която той получава от председателя Сертов.