10 от най-добрите екранизации в историята на киното

16
Добави коментар
raya
raya

Кръстникът (1972)The Godfather

Култовата трилогия на Франсис Форд Копола е вдъхновена от бетселъра на Марио Пузо за дебрите на организираната престъпност в Ню Йорк. Фамилия Корлеоне печели 3 „Оскара“ за първата част на сагата – за режисура, филм и адаптиран сценарий през 1975 г. Въпреки, че не грабват още отличия, следващите две серии от мафиотския клан са номинирани в същата категория.

Властелинът на пръстените (2001) The Lord of the Rings

Любопитно е, че колосалният успех на филма през 2001 година е всъщност неизразим с успеха на трилогията, която се появява на пазара през 50-те години на миналия век. Тогава творбата на Дж.Р.Толкин се превръща в най-продавания роман в родината му за години напред, а след издаването му в САЩ постига същото и там. Вероятно затова и 17-те награди „Оскар“ (за трите части) и милионите долари в бокс офиса бяха приети като нещо твърде очаквано от хората, стоящи зад реализацията на филма. Дж.Р.Толкин пък явно се превърна в „златна кокошка“ и след смъртта си.

Хари Потър (2001) Harry Potter

Малкият магьосник махна с вълшебната пръчка и промени основите на капиталовложението във филмовата индустрия. Само от реализацията на първата книга от общо 7-те на Джоан Роулинг – „Хари Потър и философският камък“ приходите са близо един милиард долара. Очаква се екранизацията на всичките части на култовата фентъзи поредица да донесат над 5 милиарда приходи.

Списъкът на Шиндлер (1993) Schindler’s List

Филмът от 1993 година е забележителен не само заради факта, че печели 7 награди „Оскар“, но и че най-сетне дава заслуженото признание на такова име в световното кино като Стивън Спилбърг. Иначе лентата, която разказва за живота на судетския германец и бизнесмен Оскар Шиндлер, спасил живота на над 1000 евреи през Втората световна война, е толкова впечатляваща, че се нарежда сред най-големите творби в историята на киното досега.

Магьосникът от Оз (1939) The wizard of Oz

Мюзикълът от 1939 година е вдъхновен от едноименната детска книга на Франк Баум. Въпреки, че първоначално той е приет предимно като комерсиална продукция, с годините се радва на все по-голям зрителски интерес и постепенно се превръща в един от най-обичаните филми на всички времена. Печели и два „Оскара“ – за музика и оригинална песен.

Бен-Хур (1959) Ben-Hur

Колосалният за 1959 година филм на Уилям Уайлър грабва ….. 11 награди „Оскар“ и се превръща в събитие не само за годината, но и за цялата кинематографична история досега. Историческата драма е създадена по новелата на писателя Лу Уолъс, който пък признава, че никога не е очаквал тя да има такъв грандиозен успех. В крайна сметка обаче и книгата, и филмът се превръщат в доказана марка в жанра си.

Психо (1960) Psycho

Едва ли е нужно да уточняваме, че става дума за колосалния шедьовър на Алфред Хичкок, по който мнозина начинаещи режисьори се учат и до днес. Филмът обаче е създаден по едноименния роман на Робърт Блок от 1959 година и което е най-стресиращото – написан по реален случай. И въпреки, че не печели „Оскар“ за нито една от четирите си номинации, „Психо“ пак е доста впечатляващ – за бюджет от 800 хиляди долара печели близо 15 милиона от приходи, а се счита за класика в хорър жанра и до ден днешен.

Английският пациент (1996) The English Patient

Лентата е екранизация по едноименния роман на канадеца Майкъл Онтаджи (удостоен и с награда „Букър“), а в основата на реализацията й е вече покойният Антъни Мингела. В годината, в която се появява на голям екран – 1996, филмът печели 9 награди „Оскар“ (вкл. за най-добър филм и режисура), а също така грабва и 3 награди „Златен глобус“.

Изкуплението Шоушенк (1994) The Shawshank Redemption

През 1994 година филмът на Франк Дарабонт изживява едно от най-големите си разочарования, след като не печели „Оскар“ в нито една от седемте категории, в които е номиниран. Феновете обаче оценяват по достойнство екранизацията по новелата на Стивън Кинг и нареждат лентата сред най-добрите филми на всички времена. За съжаление, се проваля и в бокс офиса, но това е разбираемо с оглед на факта, че конкуренцията е от страна на заглавия като „Форест Гъмп“, „Криминале“ и „Скорост“.

Пощальонът звъни винаги два пъти (1981) The Postman Always Rings Twice

Култовият трилър с участието на Джак Никълсън се появява на бял свят през 1981 година, но дължи успеха си освен на добрия реализаторски екип и на едноименната новела на майстора на крими жанра Джеймс Кейн. А за собствено удовлетворение Никълсън и екранната му партньорка Джесика Ланг създават една от най-незабравимите сексуални сцени –  върху кухненската мивка сред куп мръсни чинии.

Още новини:• Владимир Карамазов се превръща в принц-жабок• Мел Гибсън стана баща за осми път• „This is it“ събра над 100 милиона долара само за 5 дни• FAME