5 важни съвета как да избегнем аварии на пътя!

1
141
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

В тази статия ще ви представя 5 изпитани от мен начина за проверка на автомобила преди път и няколко съвета как да избегнете произшествия в града и извън него. В случай, че лошото се случи и останете на пътя помнете, че помощ има. Денонощна пътна помощ Roadhelp вече 10 години предоставя Репатрак услуги и съдействие на територията на цяла България.

Основателно притеснение на всеки шофьор, независимо дали е нов зад волана или със сериозен стаж, е да не закъса някъде по пътя. Освен пътнотранспортните произшествия, честа причина са авариите поради неизправност на автомобилите. За жалост никой не е застрахован на 100% на пътя, но какво ако ви кажа, че има няколко изпитани съвета, които ако изпълнявате стриктно могат да намалят шансовете ви да закъсате някъде насред нищото и дори да ви помогнат да предотвратите опасно ПТП?

Преди дълъг път поверете състоянието на автомобила

С неизправен автомобил ще стигнете никъде. Това е мотото, което трябва да следвате задължително. Това да достигнете от точка А до точка Б с проблемна кола е истински късмет, с който не бива да злоупотребявате защото е много сигурно той да ви изневери когато най-малко очаквате. Винаги следете изправността на Вашият автомобил, а преди дълъг път ви съветваме да направите пълна проверка:

Проверка на гумите

Подходящи ли са за сезона, имат ли необходимият грайфер, както и колко годишни са? Дори и запазената на външен вид гума има срок на годност, след която каучукът намалява своето сцепление и издръжливост. Неправилното съхранение на гумите също може да намали този срок. Според правилата дълбочината на протектора при зимните гуми трябва да бъде минимум 4мм, а при летните минимум 1,6мм.

Проверка на маслата и течностите

Предполагам всеки шофьор знае, че трябва да следи нивото на маслото в двигателя и при необходимост да долива. Неправилната поддръжка скъсява значително живота на двигателя. Моторното масло, обаче далеч не е единственият консуматив, който се налага да проверите. Особено през лятото е добре да следите нивото на охладителната течност в разширителният съд или над радиатора, в зависимост от вида на автомобила. Експертите съветват да доливате винаги подходящ според модела на колата антифриз и по възможност един и същ. Наливането на вода е непрепоръчително, защото тя води до корозия и замръзва по-бързо. Ниското ниво на антифриза и неизправната охладителна система могат да доведат до прегряването на автомобила на пътя, което ще ви накара да отбиете на място и да останете там.

Следва да проверите нивото на спирачната течност, хидравличната течност и течността за чистачки. Малко по-рядко, около един път в годината се налага да проверите нивото на течността в горната помпа на съединителя. Ако то спадне под минимума има голям риск скоростите ви да откажат и да се наложи автомобилът да бъде изтеглен от пътя.

Изправност на системите

Не тръгвайте на път с технически неизправен автомобил. Най-важните системи, които трябва да функционират правилно са спирачната, кормилната и охладителната. Не са за пренебрегване и силовото предаване (скоростите) и осветителната уредба, особено през нощта. Моят опит и практика доказват, че най-често възникващите аварии на пътя са вследствие на повреда в една от горепосочените системи. Някои от тях обаче едва ли ще успеете да проверите сами, затова е по-добре да се обърнете към механик поне веднъж в годината който да направи оглед на целия автомобил. Професионалистът ще направи преглед и на всички масла и течности на автомобила и ако има някъде належащ проблем, който не търпи отлагане ще ви посъветва да го отстраните.

Така си гарантирате, че ще тръгнете на път с напълно работеща и изправна кола, която няма да ви остави току така някъде по средата на пътя.

Преди да поемете на дълъг път проверете дали ще вали. При дъждовно време по много от пътищата има опасност от образуване на аквапланинг, а при обилни снеговалежи се препоръчва да отложите освен ако не е крайно наложително и винаги трябва да сте оборудвани с лопата и вериги за сняг. Освен да закъсате в снега, голям риск също е заледяването на места по асфалта, както и крайно опасният черен лед. При подобни условия винаги носете храна и вода в автомобила. Препоръчва се също младите шофьори с недостатъчно опит да пропуснат пътешествието или да пътуват в компания с опитен водач. Това се налага, защото голяма част от младежите зад волана не са свикнали да контролират и овладяват автомобила, в случай че той се поднесе, приплъзне в завой или попадне на аквапланинг.

Спазвайте дистанция и не бързайте

Помните ли правилото на двете секунди? Приложете го! Спазването на правилна дистанция по време на пътуване от останалите превозни средства може да ви помогне да реагирате навреме в случай на препятствие на пътя и рязко набиване на спирачки.

Спазвайте ограниченията на скоростта, но и не се движете твърде бавно, защото това също може да бъде опасно особено на високоскоростен път. Планирайте по-добре тръгването си, така че да достигнете целта без да бързате и да ви се налага да превишавате скоростта.

Не сядайте зад волана след употреба на алкохол, наркотици и лекарства

Една много предъвкана тема, която за жалост продължава да коства човешки животи и материални щети у нас. Няма да се впускам в подробности, само ще изтъкна че карането под влиянието на алкохол и опиати е грешка, която може да ви коства много. Рискът е твърде голям, а последствията са страшни. Сядането зад волана в подобни случаи просто не си струва!

Проучвания доказват, че изморените шофьори причиняват също толкова сериозни инциденти на пътя колкото пияните и дрогираните. Когато е изморен, човешкият мозък забавя значително своята реакция. Появява се опасност от така нареченият микросън – краткотрайно заспиване за няколко секунди, които при скорост от 60 и повече км/ч могат да ви изкарат неусетно от пътя или да причинят опасни инциденти с навлизането на автомобила в лентата за насрещно движение. За това по възможност не шофирайте, когато умората взима превес. Ако ви се доспи по средата на пътуване, отбийте от пътя и дремнете за половин, един час. Краткотрайната дрямка има ободряващи свойства и гарантира безопасното ви прибиране. А няма нищо по-хубаво от това да сте свеж, бодър, отпочинал и спокоен зад волана.

Това бяха 5 изпитани от мен съвета как да избегнете аварии и ПТП-та на пътя по време на пътуване. В случай, че ги спазвате рискът да останете непредвидено някъде насред нищото значително намалява. Ако все пак аварията ви догони винаги можете да се обърнете за помощ към Денонощна пътна помощ и Репатрак за София и цялата страна.