Как да предпазим ръцете и ноктите от дезинфектантите

2
128
Добави коментар
epis
epis

Ежедневно десетки пъти използваме дезинфектанти за ръце, за да се предпазим от вируса, който ни завладя, но малцина от нас са наясно, че тези препарати изсушават кожата и могат да създадат проблеми, изискващи продължително лечение. Ще си спестим неприятности с подходяща грижа и редовно полагане на крем за ръце. Затова когато се приберем вкъщи, като превенция срещу проникване на бактерии в организма от околната среда, трябва да овлажним сухата повърхност на епидермиса и да не позволим напукване на кожата на ръцете, зачервяване и сърбеж.

За да бъдат ефективни, дезинфектантите трябва да съдържат поне 60-70% или повече алкохолни съставки, между които етанол и изопропанол. Тези вещества убиват бактериите и вирусите. При ежедневно и често използване на дезинфектанти за ръце с по-високо съдържание на етанол от необходимото, рискуваме да уязвим нежната кожа с отрицателни поражения като сухота, нарушена хидролипидна бариера и цепещи се релефни нокти. Как да се предпазим от вируса и в същото време да не допуснем бактериална инфекция да проникне в чувствителната кожа? Като мажем ръцете с овлажняващи продукти, богати на масла и грижовни съставки не само за кожата, но и за ноктите, които страдат не по-малко. Полезни и качествени средства, нежни към тях можете да откриете тук: https://makeup.bg/brand/111282/.

Ако кожата на ръцете ни се лющи и изглежда загрубяла, навярно бариерата за предпазване от отрицателните ефекти на околната среда, е започнала да се руши. Необходим ни е силно овлажняващ крем, който ще предпази, подмлади и регенерира не само сухите ръце, но и отслабените нокти. Кремове с масло от шеа, витамини, парафин и серамиди, ще подобрят хидратацията като задържат влагата в клетките, ще подхранят и укрепят кожната бариера.

След редовно приложение такъв продукт, ако сухотата продължава, можем да комбинираме с подхранващо масло. Витамин Е помага, действа като антиоксидант, докато някои екстракти от растителни масла допълват липидите в кожата и спират изпаряването на влагата от нея. Нужно е навреме да обърнем внимание на проблема със сухотата, иначе ще се сдобием с груба и сбръчкана кожа.

Кремовете за ръце и нокти с кератин и витамини имат подхранващо действие. Базите за нокти и някои топ лакове работят за засилване на здравината. Когато нанасяме крем за ръце и нокти, добре е да правим масаж на пръстите и ноктите с цел подхранващите вещества да достигнат кутукулата и да образуват защитен филм и върху нокътната плочка. При много суха кожа, препоръчителна е употребата на регенерираща крем маска за ръце или вечер, преди сън, поставяне на хидратиращи ръкавици, с които да останем през нощта.