Видове вентилатори – Нощен живот – барове, заведения, дискотеки

9
168
Добави коментар

Истината е, че страната ни се намира в умерен климатичен пояс, но дали е толкова „умерена“, колкото биха искали нейните жители? Студената сурова зима и горещите летни дни – това е такава “умереност” на климата в България. За щастие периодите на пикови показания на термометъра не продължават дълго, така че не винаги е препоръчително да купувате скъпо монтирано оборудване. И тук такова устройство като вентилатор е голямо спасение. Малък по размер, мобилен – той ще действа като спасител в горещ слънчев ден и когато нуждата изчезне, ще се премести на рафта на шкафа. Днес феновете не са просто двигател, лопатки, стойка, както беше преди. Моделите могат коренно да се различават по дизайн и начин на работа, броят на допълненията и функциите се увеличава, така че изборът на вентилатор не се превръща в лесна задача за купувача.

Видове вентилатори

В зависимост от мястото на монтаж, те могат да бъдат разделени на настолни, подови и таванни. Моделът трябва да бъде избран въз основа на площта на стаята и желаното разположение.

Настолните вентилатори са с компактни размери и мобилни; за максимална ефективност те изискват монтаж върху повдигнати предмети: маса, рафт, скрин и т.н. Ако желаете, можете лесно да промените позицията или въртенето на вентилатора, тъй като моделите на плота са доста леки. Недостатъците включват ниска мощност и малка зона за обслужване, но за малки стаи тази опция е най-бюджетната и удобна.

Подови вентилатори – често изглеждат по същия начин като вентилаторите за настолни компютри, но имат по-впечатляващи размери, висока стойка. Стойката ви позволява да регулирате височината на вентилатора, което ви позволява да регулирате устройството така, че въздушният поток да достигне желаното място. Подови вентилатори не са толкова мобилни, колкото предишния тип, но често имат люлеещ се механизъм, тоест няма нужда от постоянно регулиране и преинсталиране. Поради своите размери, подовите конструкции осигуряват равномерен въздушен поток към всеки ъгъл на средни и големи помещения, като правило те имат по-голям размер и мощност на работното колело.

Таванните вентилатори са най-мощните, те ви позволяват да охлаждате големи площи, поради което се използват в промишлени, търговски, офис помещения. Поради високата цена таванните вентилатори остават в миналото, отстъпвайки място на климатиците. Таванните модели са комбинирани с източници на светлина, различни по дизайн, изработени от дърво, пластмаса, метал. Дизайнът е напълно неподвижен и изисква инсталиране; това устройство не може да бъде преместено от стая в стая или премахнато през зимата. Струва си да се отбележи, че монтираните на таван модели са доста разпространени в горещите страни, където необходимостта от охлаждане е налице целогодишно.

Механизъм за работа на вентилатора Радиалните и аксиалните вентилатори се използват не само в ежедневието, но и като охлаждащи елементи на повечето съоръжения, както цифрови, така и битови.

Аксиалната структура се състои от работно колело (а), двигател и корпус. Въздухът постъпва принудително поради винта и преминава по оста на въртене. Двигателят върти оста, който от своя страна движи работното колело. Остриетата са направени под определен ъгъл, поради което въздухът се движи по оста и едновременно се усуква. Поради простия принцип на работа и лекотата на производство, аксиалните вентилатори се използват широко. Предимствата на механизма включват ниска консумация на енергия, възможност за инсталиране във всяка позиция, дълъг експлоатационен живот, лесна поддръжка, дълъг експлоатационен живот.

Радиалните вентилатори – имат по-сложен дизайн за разлика от аксиалните и съответно цената им е много по-висока. Изработен под формата на колона, вътре в която има ротор с лопатки. Въздухът, влизащ в ротора, се движи радиално от центробежни сили и се изтласква през отворите в колоната. Основната разлика между радиалния механизъм е налягането, тоест голяма разлика в налягането, когато въздухът влиза и излиза. Благодарение на своя дизайн, радиалните вентилатори заемат по-малко място, прилепват по-добре към съвременния дизайн и са по-тихи от аксиалните вентилатори.

Не толкова отдавна производителите представиха напълно нов механизъм на вентилатора без лопатки. Това, разбира се, прави дизайна по-безопасен, идеален за монтаж в детска стая или в стая с животни. Цената на подобна техническа новост е много по-висока от тази на предшествениците. Външният вид ви кара да се замислите на какъв принцип работи устройството, защото няма остриетата, с които сме свикнали, а само тялото и пръстена, от който идва въздухът. В действителност всички елементи са разположени вътре в корпуса, а именно компактната и мощна турбина, която върши цялата работа. Аеродинамичният пръстен има прорези, през които навлиза въздухът, издухван от турбината.