Да спреш васкинацията с AstraZeneca в България – абсурдно решение или превантивна мярка

1
135
Добави коментар
albenapet
albenapet

От вчера страната ни е в пандемичен и психологически ковид-трус.Безпрецедентно, след предложение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, българският премиер Бойко Борисов спря изцяло ваксинацията срещу коронавирус в България с препарата на AstraZeneca (т.нар. оксфордска ваксина). Това предизвика масова психоза, заради причината, довела да тази извърдена мярка на кабинета.

Решението беше взето с обяснението, че имало един смъртен случай в Пловдив – 57-годишна жена е починала 15 часа след поставяне на ваксина. Жената обаче е била с множество заболявания, като е имала над 15 години история на различни сърдечни проблеми и умира именно от сърдечен арест!

Проучването на случая продължава, чакат се заключенията на съдебно-медицинската експертиза. Настроението за спиране на ваксинацията обаче тръгна първоначално заради данни от Австрия, а след това и от Италия, за случаи на развиване на тромбоза след поставяне на оксфордската ваксина.

Става въпрос за общо 30-тина случая, при вече десетки милиони ваксинирани в Европа, а в Австрия беше докладван 1 смъртен случай (емболия), като досега не е излязла информация да има връзка с ваксината, пише Актуално.ком.

В България, управляващите изобщо не коментираха каква е статистическата вероятност това да се случи и каква е статистическата вероятност да развиеш тромбоза без да си ваксиниран с препарата на AstraZeneca.

Все още няма коментар и данни каква е статистическата вероятност да се ваксинираш с друга ваксина срещу коронавирус и да развиеш тромбоза – нито от Брюксел са говорили по темата, нито нашите управляващи.

Почти 24 часа преди Борисов да обяви решението за спиране на всички ваксини срещу коронавирус на AstraZeneca в България, независимо от номера на партидата (проблемната в Австрия беше 5300, от нея има доставки и у нас), в Австрия стана точно обратното – ваксинацията продължи с препарата продължи, беше спряно само партида 5300!

Австрийският премиер Себастиан Курц обясни, че трябва да има доверие в експертите и че се спира само една партида (5300), за да се изясни дали смъртния случай след тромбоза има нещо общо с поставянето на ваксина!

На фона на всичко това, още на 10 март Европейската агенция по лекарствата (EMA) излезе със светкавично съобщение. В него тя изрично подчерта, че към момента няма никаква доказателства оксфордската ваксина да е причина за докладваните случаи на тромбоза.

И много важно уточнение – според информацията от ЕМА, броят на случаите на тромбоза при ваксинираните срещу коронавирус не е по-висок от този при неваксинираните!

Досега EMA е установила в своите разследвания, че статистически броят на тромбоемболиите е по-малък, отколкото би се очаквало спрямо броя на ваксинациите, пише Aerzteblatt. Към 9 март има докладвани 22 случая на тромбоза при 3 000 000 ваксинирани с препарата на AstraZeneca.

„Пряката връзка в действителност не е възможна, може да бъде и съвпадение. Това е нещо изключително. Съдови запушвания не са се появили в проучванията за одобрение или по време на ваксинациите в Англия, а те са много бдителни там. Въпреки това човек трябва да разследва инцидента. Когато видите такъв феномен, трябва да разследвате и това правят датчаните сега“, каза специалистът по инфекциозни болести Бернд Залцбергер от университетската болница в Регенсбург.

Припомняме, че Дания и Норвегия също спряха ваксинацията с AstraZeneca, но изрично предупредиха вече ваксинираните да не се притесняват и че няма доказателства да има опасност! В Дания се очаква проучването на препарата за възможен страничен ефект „тромбоза“ да продължи 14 дни.

Здравният експерт на социалдемократите в Германия (SPD) Карл Лаутербах заяви в Twitter: „Според мен, въз основа на ситуацията, в Дания ваксината не трябваше да бъде спирана. Щетите за доверието са огромни. Тромбозата е честа последица от COVID-19. Ваксината предпазва от това“. Той настоява, че ваксината е безопасна.

Припомняме, че на 11 март, в разгара на обясненията на институциите, EMA одобри първия директен конкурент като технология на направа на ваксина (векторна) на AstraZeneca – „Янсен“, зад които стои американския гигант Johnson&Johnson.

Официално не се знае цената на нито ваксина срещу коронавирус, но в края на 2020 година в Туитър изтекоха данни от белгийското правителство, според които една доза на оксфордската ваксина е 1,78 евро, а на „Янсен“ – 8,50 долара! Данните бяха разпространени „погрешка“ от държавния секретар на Белгия Ева Де Блеекер.

Междувременно, в дискусия в специализираната Фейсбук група „Ваксини“, известният адвокат по медицинско право Мария Шаркова, която е постоянен гост в сутрешните блокове на БНТ, bTV и Нова телевизия, коментира решението за AstraZeneca в България. По думите ѝ, то е абсурдно, защото има ред как се спира лекарствен продукт и това не може да е еднолично решение:

Още в четвъртък, 11 март, Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви, че не вижда причина за спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на запитване от агенция Франс Прес представители на ЕМА заявиха: „Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население“.

Източник:http://epicenter.bg/article/Da-spresh-vaskinatsiyata-s-AstraZeneca-v-Balgariya–absurdno-reshenie-ili-prevantivna-myarka/243381/11/0

spodelime

Continue Reading