Занзибар и Мексико – бомби със закъснител?

1
469
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Немалко европейци бягат от ограниченията в родните си страни и се отправят към Занзибар или Мексико, където се наслаждават на почти пълна свобода – без карантина, без тестове, без маски, „напълно безотговорно“, разказва „Дойче веле“

Докато в Германия, България и много други държави по света хората все още трябва да спазват цял списък с противопандемични мерки, в Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода. Причината: тъй като двете страни са зависими от туризма, противопандемичните мерки там често са занижени, разказва Кристиан Затхоф от „Дойче веле“. 

Официално в Занзибар няма коронавирус

Пристигащите в Занзибар не са задължени да спазват карантина, нито пък да се тестват за коронавирус. Още през пролетта на миналата година правителството на островната група, която принадлежи към Танзания, официално обяви, че на острова няма коронавирус и престана да предоставя данни за броя на заразените. Преди няколко седмици обаче вицепрезидентът на Занзибар почина. Знае се, че в края на януари се е заразил с коронавирус.

На туристически сайтове и във „Фейсбук“ групи усилено се рекламират почивки в Занзибар без никакви пандемични ограничения. В „Инстаграм“ и YouTube туристи публикуват снимки и видео от Занзибар, на които се вижда как хора танцуват в заведения край плажа, отчасти нагъсто един до друг, без да спазват дистанция или да носят маски.

Германската туроператорка Забине Емерих живее отдавна на остров Занзибар. В предаването „Репорт Майнц“ по германската телевизия А Ер Де тя определя поведението на някои туристи като напълно безотговорно: „Когато се движиш в града, без да носиш предпазна маска, с това излагаш на риск и здравето на другите хора. Повечето туристи, които в момента почиват на Занзибар, се държат по този начин“, посочва тя и допълва, че Занзибар е силно зависим от чуждите туристи. „Без туризма хората тук буквално няма да има какво да ядат.“

Същият проблем е налице и в Мексико, където местните хора, особено на полуостров Юкатан, са силно зависими от туризма. Разследване на екип от А Ер Де е показало, че в туристическите центрове чужди туристи се веселят нагъсто един до друг, вкл. от страни като Чехия и Бразилия, където има много висока заболеваемост и широко разпространение на мутации на вируса. 

„Защо да живея с тези ограничения, щом на друго място мога да не се съобразявам с тях? Може и да звучи малко егоистично, но не мога да мисля само за другите, трябва да мисля и за себе си. И след като сега искам да почивам, просто го правя“, казва германска туристка в едно препълнено заведение в курорта Плая дел Кармен.

Сега съществува двоен риск

Германските власти оценяват Мексико като район с висока заболеваемост. Завръщащите се от тази страна са длъжни да представят негативен резултат от PCR-тест и – в зависимост от разпоредбите в съответната федерална провинция – да влязат в карантина. Пътуващите в обратната посока – от Германия за Мексико – не се нуждаят от тестове и не рискуват да спазват карантина.

Експерти и политици призовават да не се пътува – особено с оглед на наближаващите великденски празници. Но пътуванията, вкл. в страни с висока заболеваемост, не са забранени. Някои държави, например Канада, временно спряха голяма част от полетите до рискови страни – като Мексико и редица карибски дестинации.

Берлинският епидемиолог Тимо Улбрихс се опасява, че покрай пътуванията до страни като Мексико и Занзибар може да се повтори картината от миналото лято. Тогава броят на новите инфекции в Германия нарасна значително именно заради завръщащите се от чужбина. Според Улбрихс сега съществува двоен риск: не само от скок в броя на новозаразените, но и от пренасяне на нови щамове на вируса – като бразилската, южноафриканската и други мутации.

По информация на предаването „Репорт Майнц“ най-малко един завърнал се от Занзибар е донесъл със себе си опасната южноафриканска мутация на коронавируса. Установено е, че той вече е заразил петима души, трима от които се лекуват в болница.

Институтът „Роберт Кох“ в момента регистрира значително увеличение на инфекциите с новите щамове на коронавируса – например вече над 40% от новите зарази в Германия се дължат на британския вариант B.1.1.7.

Как Занзибар победи вируса „с божията помощ“

В началото на месеца Българската редакция на „Дойче веле“ цитира обширна публикация на вестник „Ди Цайт“, посветена на „победата над COVID-19“ в Танзания – според твърденията на президента Джон Магуфули, който след една тридневна национална молитва през юни, с участието на милиони танзанийци, обяви, че „с божията сила вирусът е бил прогонен“ от страната му.

С аргумента, че там няма коронавирус, Магуфули отказва и всякакви ваксини. „Господ ни чу. Враговете ни могат да си говорят каквото искат, но ние тук сме на сигурно място“, повтаря държавният глава.

Истината според германските медии обаче е друга: в момента коронавирусът се разпространява много бързо в Танзания, болниците в столицата Дар ес Салаам връщат пациенти, защото нямат свободни места, липсват кислородни бутилки, а лекарите масово издават смъртни актове с диагноза „остро възпаление на белите дробове“.

Но президентът не иска и да чуе за някакъв коронавирус. Медици, които говорят открито за COVID-19, рискуват да бъдат уволнени или да останат без разрешително за упражняване на професията си. Наскоро ръководството на международно училище в района на Килиманджаро беше принудено да се извинява официално за разпространяването на „фалшива информация“, след като обмисляше да прекъсне учебните занятия заради разболял се очевидно от COVID-19 ученик.

Магуфули, който е вярващ католик, очевидно смята други мерки за по-ефикасни: в края на февруари отново бяха обявени дни на национална молитва в събота и неделя, а президентът препоръча на сънародниците си да залагат на традиционните методи за лечение и да си правят инхалации.

Междувременно туристическата дестинация Занзибар, която предлага на гостите си палми, плажове, слънце, море и развлечения, се превръща в африкански Ишгъл*. Местното летище почти всеки ден приема самолети, извършващи чартърни полети, с които на острова пристигат много чуждестранни туристи – предимно от Русия и източноевропейските страни. И все повече завръщащи се от Занзибар се сблъскват у дома с положителен тест за зараза с коронавируса. Нищо че всеки от тях притежава издаден в Занзибар документ с негативен резултат, отбелязва „Ди Цайт“.

Първоначално президентът Магуфули затвори летищата, границите и училищата. По улиците на големите градове бяха изградени мобилни установки за миене на ръце, а хората бяха призовани да носят маски. Но това беше миналия март. Междувремено 61-годишният държавен глав радикално промени курса си – очевидно давайки си сметка какви поражения може да нанесе пандемията върху политиката и икономиката.

А че хората му вярват, когато твърди, че вирусът бил победен с божията помощ – за това има не само религиозни причини: 70% от танзанийците, които не са заети в селското стопанство, са принудени да разчитат на мизерните си надници от дребни услуги, търговия и занаятчийство. Голяма част от останалите работят в туризма, чиито перли Занзибар, Килиманджаро и Серенгети миналата година са генерирали цели 17% от брутния вътрешен продект (БВП) на страната.

Вирусът и ваксините на белия човек

Начинът, по който протече първата вълна от пандемията, допълнително наля вода в мелницата на танзанийския президент. Защото кадрите с препълнените интензивни отделения и морги идваха от Ню Йорк, Лондон и Бергамо, а не от Найроби, Дакар или Лагос. Училищата в Танзания бързо отвориха врати, на пазарите отново започнаха да се тълпят хора, а туризмът набра скорост. И тогава дойде втората вълна на пандемията.

Междувременно в страната тежко се разболяват и много млади хора, а растящият брой на жертвите трудно може да бъде скрит. Президентът обаче залага на антизападната пропаганда и открито оспорва ефективността на „ваксините на белия човек“.

„Опасно невежество“, коментира в тази връзка друг германски вестник, „Франкфуртер Рундшау“. Такова поведение представлява сериозна заплаха не само за Танзания, твърдят експерти и предупреждават, че източноафриканската страна, която граничи с Кения и Уганда на север, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго на запад, Замбия, Малави и Мозамбик на юг, а на изток бреговете й се мият от водите на Индийския океан, може да се превърне в развъдник за нови опасни мутации на вируса.

* Ишгъл – популярен австрийски ски-курорт, обявен преди година от „Дойче веле“ за „тайния развъдник на коронавирус в Европа“

Източник: Българската редакция на „Дойче веле“