Нито една застрахователна компания не ще да сключи договор за застраховката на Наука

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от вакуумните изпитания на „Наука“. Фото: Роскосмос 

14 март 2021 г. 01:45 ч.

Светослав Александров. След дълги години на множество отлагания и технически проблеми, Русия най-сетне изглежда да е в готовност да изстреля многострадалния модул „Наука“ към Международната космическа станция през това лято. Няколко месеца преди старта обаче страната се сблъска с още един проблем – нито една застрахователна компания не желае да се наеме със застраховането на старта на модула. 

На 27-ми февруари Центърът за експлоатация на наземна и космическа инфраструктура (ЦЕНКИ) обяви, че търси застраховател за мисията на „Наука“. Цената на договора възлиза на 2.6 милиарда рубли, а застрахователната сума е равна на 17.7 милиарда рубли. Съгласно конкурсната документация застраховката трябва да покрие рисковете при изстрелването на модула и неговото скачване с МКС.

Конкурсът трябваше да приключи на 11-ти март. Но както оповестява авторитетното руско издание „Секрет фирмы“, срокът отмина, а нито една застрахователна компания не е подала заявка.

Подобен развой на събитията не е изненадващ. Напомням, че „Наука“ трябваше да лети още през 2007 година и ако модулът най-сетне излети през това лято, то ще е след 14-годишно закъснение.

Голяма част от забавянията се дължат на неочаквано замърсяване на горивните системи с железни стърготини. Така и не се знае как стружките са попаднали там, но има упорити слухове, че работниците на Хруничев не са получили ясна инструкция какво да правят с модула … и са мислили, че трябва го нарежат за скрап.

Така наземните екипи бяха принудени да чистят стружките от меховете на горивните резервоари. Процедурата беше изключително сложна. Нямаше как да се произведат нови резервоари и останалите необходими компоненти. Както споменах, модулът „Наука“ е произвеждан през 90-те години, при това с технологии от 80-те и дори 70-те години. Просто руските предприятия вече не произвеждат същите части. Така че ремонтът беше единствената възможност.

С оглед на историята на модула, трябва ли да ни учудва защо Роскосмос не може да намери застраховател? 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/