НАСА насрочи 8-ми април като най-ранната възможна дата за полета на марсианския хеликоптер

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Хеликоптерът „Инджинюъти“, прикачен към „Пърсъвиърънс“ в сгънато състояние. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

24 март 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Първият опит за управляем полет на друга планета от апарат, по-тежък от въздуха, ще бъде осъществен не по-рано от 8-ми април. Новината беше съобщена по време на специална пресконференция, излъчена вчера, на 23 март в 19:30 ч. българско време. 

Към настоящия момент експерименталният хеликоптер „Инджинюъти“ остава прикачен към коремния отсек на „Пърсъвиърънс“. На 21-ви март беше отделен щитът, който предпазваше хеликоптера по време на кацането на марсохода месец по-рано. Понастоящем „Пърсъвиърънс“ се придвижва към подбран плосък район на Марс, където ще освободи „Инджинюъти“.

Осъществяването на управляем полет на Червената планета е много по-трудно от провеждането на такъв на Земята. Гравитацията на Марс е съществена, макар и само една трета от земната, и освен това плътността на атмосферата е едва 1% от нашата. Освен това Червената планета е по-далече от Слънцето и в рамките на един ден даден апарат на нейната повърхност би получил само половината от слънчевата енергия, която достига до Земята за същия ден. Добавете и към това факта, че през нощта температурите падат до -90 oC.

Хеликоптерът „Инджинюъти“ е разработен за $80 милиона (в сравнение с цената за разработка на „Пърсъвиърънс“, която възлиза на $2.7 милиарда). Все пак за разлика от основния марсоход, хеликоптерът представлява само малка експериментална машина, която тепърва ще провери дали е възможно да се лети в тънката атмосфера на Марс.

Разработчиците на „Инджинюъти“ е трябвало да се справят с редица ограничения. Едно от тях е диктувано от възможностите на самия „Пърсъвиърънс“, който притежава ограничен капацитет да достави вторичен полезен товар на Марс. Така че хеликоптерът трябва да бъде малък. За да е в състояние изобщо да излети, той трябва да бъде лек. За да може да оцелее през минусовите температури, той трябва да притежава достатъчно електроенергия, за да поддържа работата на нагревателите си и да предпазва електронните компоненти. 

Така че според екипа на мисията самото разгръщане на хеликоптера и неговото оцеляване през първата марсианска нощ би било съществено инженерно постижение.

„Както всичко, свързано с хеликоптера, така и този тип разгръщане никога не е било правено преди“, съобщава Фара Алибей от екипа на „Инджинюъти“. „Веднага щом почнем разгръщането, няма да има връщане назад. Всички дейности са тясно координирани, необратими и зависещи едни от други. Ако има дори намек, че нещо не се случва според очакванията, ние може да решим да го отложим с ден или два, докато придобием по-добра идея какво точно се случва“. 

Разгръщането ще е процедура, която ще отнеме шест марсиански дни. По време на първия ден ще бъде освободен заключващият механизъм, който е прикрепял „Инджинюъти“ здраво към „Пърсъвиърънс“. На следващия ден пиропатрон ще позволи на роботизираната ръка, прикрепяща хеликоптера, да го изведе от хоризонтална позиция. В този момент „Инджинюъти“ ще разгърне две от четирите крачета.

На третия ден специален електродвигател ще извърти изцяло хеликоптера във вертикална позиция. На четвъртия и последните две крачета ще се разгърнат. Петият ден е последният, при който „Инджинюъти“ ще бъде захранван директно от марсохода, така че екипът ще използва деня за цялостното зареждане на батериите му. 

На шестия ден екипът трябва да потвърди, че хеликоптерът е спуснат на повърхността на Марс. След това „Пърсъвиърънс“ ще се отдалечи на 5 метра от него и ще се направи проверка на радиовръзката между двете машини. В този момент започва да тече 30-дневният експлоатационен срок на работа на „Инджинюъти“.

НАСА напомня, че това е изцяло експериментален хеликоптер. На борда му няма научни инструменти, съответно „Инджинюъти“ не е в състояние да прави открития. Той просто ще демонстрира, че на Марс може да се лети – нещо, което не е правено досега.

Първият полет ще е доста скромен – хеликоптерът трябва да се извиси на три метра над повърхността на Марс, да се задържи там за 30 секунди и накрая да кацне. Потвърждаването дали процедурата е минала успешно или не ще бъде осъществена на базата на снимки, заснети от навигационните и научни камери на „Пърсъвиърънс“. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/