УСПЕХ: Американската фирма СпейсЕкс проведе деветата си космическа мисия за 2021 г.

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

24 март 2021 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 10:28 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал в САЩ излетя ракета „Фалкън 9“ с поредната порция от 60 спътника на интернет групировката „Старлинк“. 

Девет минути след началото на полета, първата степен на ракетата-носител извърши меко кацане върху роботизираната платформа „Разбира се, че все още те обичам“, която бе позиционирана в Атлантическия океан. 

Това бе шестото изстрелване на тази конкретна първа степен. Обтекателите, използвани по време на днешната мисия, също бяха рециклирани. Журналистът Ерик Ралф от Тесларати ни информира, че всички проведени през тази година полети на СпейсЕкс са реализирани посредством вече върнати степени. Полет на изцяло нова ракета „Фалкън 9“ не се очертава преди втората половина на 2021-ва. Дори следващият пилотиран старт на компанията, който е насрочен за края на другия месец, ще използва рециклирана „Фалкън 9“, както и рециклиран кораб „Крю Драгън“ от предходната му мисия през май миналата година. 

Цялостната равносметка за СпейсЕкс е следната: това бе деветото успешно космическо изстрелване за компанията през 2021 година. От тези девет полета, осем са завършили с успешно кацане на първа степен. В орбита има вече над 1 300 спътника от серията „Старлинк“. С това фирмата на Илон Мъск е на път да приключи първата фаза от извеждането на мегагрупировката, след която тя ще се състои от 1 584 сателита. В пълния си размер групировката се очаква да нарасне до 12 000 спътника.

Следващата мисия на СпейсЕкс е планирана за началото на април и тя отново ще включва полет по програма „Старлинк“. Следват още едно или две изстрелвания на спътници „Старлинк“ по-късно през следващия месец, след което в края на април компанията ще се фокусира върху пилотирания старт на „Крю Драгън“. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/