Родна зам.-министърка отнесе солена глоба за предизборен клип

1
136
Добави коментар
albenapet
albenapet

Централната избирателна комисия глоби кандидат-депутата в Перник и настоящ заместник социален министър Султанка Петрова заради предизборен клип, сниман в пернишка църква, съобщава struma.bg

За клипа Петрова получава акт за установяване на административно нарушение на забраната на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, чиято стойност е от 2000 до 5000 лв.

Според него: „Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения”.

Решението на ЦИК е от събота и е по сигнал от Съвета за електронни медии от предишния ден. СЕМ се самосезирали, след като забелязали клипа по национална телевизия на 11.03.2021 г. в обособена рубрика „Парламентарни избори 2021“.

Той съдържал всички атрибути на платен агитационен материал – с наименованието на партията, чиято листа Петрова води в 14-и предизборен район в Перник, номера на партията в бюлетината в изборите на 04.04.2021 г. и др., но бдителните членове на СЕМ забелязали и вътрешността на православен храм, свещенослужител и други християнски символи, като кръст и икони.

Актът е съставен от председателя на ЦИК Александър Андреев и наличието му повдига много въпроси, свързани с изборите и страстта на политиците да се заиграват с религията по време на кампаниите си.

Храмове, свещеници и кръстове има в доста медийни публикации на кандидат за кмет или депутат при откриване на кампанията му. Самата Петрова откри своята в храма „Свети Иван Рилски“ с водосвет за здравето на кандидатите от листата и целия български народ, и това бе дебело подчертано във всичките публикации във вестниците, но санкцията й е само за видеоклипа по телевизията.

В същата църква в Перник с водосвет и молебен за тези избори откриха кампаниите си още 2 партии. Преди месец патриарх Неофит издаде нарочна заповед до свещениците в страната да освещават и правят молебени за политици само в храмовете, но не и в партийните им централи, макар че и тази заповед никой не спазва.

Въпреки масовото нарушаване на разпоредбите и на Светия синод, и на Изборния кодекс пернишката кандидат-депутатка е единствената, санкционирана по този член.