Американски учени откриха потенциални следи от живот в атмосферата на Венера на базата на данни от старата мисия Пайъниър Винъс

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ултравиолетова снимка на Венера, заснета от мисията „Пайъниър Винъс 1“ на 26-ти февруари 1979-та година. Photo credits : NASA

27 март 2021 г. 13:45 ч.

Светослав Александров. През месец септември 2020 г. международен екип от учени обяви, че в атмосферата на Венера се съдържа веществото фосфин, което се счита за сериозен показател за наличието на живот. Находката беше оспорена от редица други изследователи. Но на 10-ти март т.г. в научното списание Pioneer Research Letters беше публикуван нов анализ на спектрите от мисията на НАСА „Пайъниър Винъс“, изучавала Венера през 70-те години на миналия век. Американските изследователи потвърждават наличието на фосфин, но също така откриват и други следи от хипотетичния метаболизъм на живите организми. 

Повърхността на Венера е истински ад, като там температурите могат да надхвърлят 470 oC. Тя е абсолютно негостоприемна даже за най-екстремофилните организми на Земята. Но високо във венерианската атмосфера налягането е сходно с това на нашата планета, а температурата е като стайната. Именно в тази умерена зона някои учени смятат, че могат да виреят венериански микроорганизми. Когато през 2020 г. беше оповестено, че в умерената зона има фосфин, това бе първото сериозно доказателство в подкрепа на тази хипотеза. 

Тогава обаче международният изследователски екип предостави данни, получени от наземна телескопична техника. Много е по-лесно тези сведения да бъдат подложени на съмнения и оспорване, отколкото ако данните са получени директно на място от космическа мисия. За тази цел Ракеш Могул, който е биохимик в Калифорнийнския политехнически университет Помона, е поискал достъп до данните на масспектрометъра на мисията „Пайъниър Винъс“.

Нанси Аткинсън, блогър и автор на статии за сайта на Планетарното общество, ни информира, че Могул се е свързал с Ричард Ходжис, който е бил част от екипа на роботизираната експедиция. През 1978 година учените са се фокусирали върху основните вещества във венерианската атмосфера. Те дори не са се досетили да изучават в подробности тези газове, които са в ниски концентрации, но могат да са показател за наличието на живот.

„Ние веднага осъзнахме това, когато се разровихме в архивните данни и оригиналните публикации“, съобщава Могул. „Незабавно се натъкнахме на сигнали, които публикациите не са обсъдили или споменали. Това бе всичко необходимо, за да се мотивираме и да продължим напред“.

Американският екип под ръководството на Могул успя да потвърди, че в атмосферата на Венера има вещество, съдържащо фосфор, като най-вероятно това е фосфин.

„Няма друго вещество, съдържащо фосфор, което може да се впише в данните, особено отчитайки умерените температури и налягания в умерената зона, където много други фосфорни съединения не биха съществували под формата на газ“, категоричен е Могул.

Нещо повече – на базата на сведенията от „Пайъниър Винъс“ изследователите стигат до заключението, че биологично значимите вещества в атмосферата на Венера не са в равновесие. Това означава, че съществува някакъв непознат химичен процес, който може да е свързан с метаболизма на живите организми.

Освен фосфин Могул и колегите му откриват също така сероводород, азотиста киселина, азотна киселина, циановодород, етан, амоняк и хлорна киселина. Някои от тези вещества също могат да бъдат асоциирани с наличието на живот. 

Макар че тези нови сведения на базата на стари данни са безспорно вълнуващи, Могул признава, че спорът дали на Венера има живот или не, все още не е решен окончателно. Ще трябва да бъдат проведени нови мисии, които да изследват венерианската атмосфера.

Следващата такава мисия може да излети през 2023 година. Тя ще бъде организирана от частната американска компания Рокет Лаб. 

Прочетете статията в оригинал на страниците на Geophysical Research Letters

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/