Нов законопроект, който касае водачите на МПС и автосервизите

1
158
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

На обществено обсъждане е подложен нов законопроект, който гласи: собствениците на автомобили да могат сами да си монтират регистрационните номера. Идеята на промяната е в това, да отпадне минаването през каналите на КАТ, а това дасе извършва от частни фирми, които ще следят за:

Пренабитите номера на рамата, двигателя;

Конструкцията на автомобила;

Манипулации на километража.

Предвижда се:

При преминаване на проверка собствениците на автомобили да получат час, който ще послужи пред КАТ, без да се редят на опашки. Там ще получат талоните и регистрационните номера на колата.

Преди при поставяне на регистрационни номера се слагаше пломба, но сега се обсъжда идеята – да можеш сам да си ги монтираш.

Закона за движение по пътищата е разделени на три:

Закон за водачите на МПС;

Бъдещ закон за движение по пътищата;

Закон за превозните средства.

В началото на годината първите два закона бяха подложени на обсъждане, докато този, насочен към регистрациите се забави с 6 месеца. Към него влиза и дейността на автосервизите, а тя гласи: всеки, извършващ ремонти на автомобили, трябва да бъде регистриран в ДАИ.

Каква е била първоначалната идея за новият проектозакон?

Новите автомобили, които влизат в страната да не чакат пред КАТ за регистрация, а това да се извършва от частни фирми. Частните фирми да могат да извършват прегледи – първоначални и идентификация на автомобила.

Но, съществува един проблем – обикновено колите идват без регистрационни номера, а частните фирми не могат да издават пълна документация на автомобила, налага се отново да се отиде в КАТ.

Спестете време и нерви с услугата на нашата фирма Найденови Ауто – превоз на автомобили до КАТ.

Ние ще Ви съдействаме да откарате автомобила си до КАТ. Това ще ви излезе по-изгодно, по-бързо и по-безопасно.

Вие ни давате точен адрес и час, а ние ще превозим автомобила с репатрак до КАТ – цена 39 лв.за гр. София!

В новият проектозакон се предвижда: да се забрани вноса на коли от чужбина с десен волан. Тези автомобили са се доказали като опасни.

Какви са предимства и недостатъци на автомобилите с десен волан:

Предимства

Удобно е да излезете от колата;

Удобно за паркиране;

Преминаването в насрещното движение е по-лесно.

Недостатъци

Недостатъците на автомобилите с десен волан са свързани главно с неудобството при шофиране по вътрешна магистрала, особено при изпреварване на тирове или конвои.

„Огледално“ разположение на частите за управление – лост за превключване на предавките и ръчна спирачка, превключватели на кормилната колона и др .;

„Огледална“ посока на светлината – отдясно наляво, от бордюра до идващата лента;

Основната трудност е лошата видимост поради зрителния ъгъл.

Поради някои елементи на шофиране, особено уменията за изпреварване, трябва да бъдат заучени.

За да решават този проблем семонтират допълнителни огледала или видеокамера, но дори и в този случай „дясното управление“ не се препоръчва за любителите на високоскоростното шофиране.

Друг проблем е настройването на автомобила за левичари. С лявата ръка ще трябва да контролирате ръчната спирачка, да превключвате мигачите и да правите всичко останало, което шофьорът е свикнал да прави с дясната ръка.

Също трябва да се подмени или регулира осветителното оборудване, тъй като светлинният поток, насочен отдясно наляво, ще заслепи шофьорите в идващата лента, но няма да осветява страната на пътя. Това създава аварийни ситуации.

Какви глоби ще понесат собствениците на автосервизи ако:

Работят без необходимото удостоверение – глобата е от 1000 до 5000 лв.

За не издаване на касов бон или фактура – глобата е 1000 лв.

Глоба ще се налага, ако след ремонта не се дават 6 месеца гаранция.

Глоби ще понесат и собствениците на автомобили ако:

Сами извършват ремонта на автомобила си – глобата е 500 лв.

В ДАИ ще се съхраняват всички регистри на сервизите.

В проектозакона се обръща внимание и с търговията на авточастите втора употреба. Те трябва да бъдат закупувани от търговци, които са вкарани в регистъра. Ако се хване нерегламентирана търговия с авточасти – глобата е от 5000 лв.