Хеликоптерът Инджинюъти беше спуснат на повърхността на Марс!

1
132
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета днес от марсохода „Пърсъвиърънс“, се вижда освободеният на марсианската повърхност хеликоптер „Инджинюъти“. Photo credit : NASA / JPL-Caltech 

4 април 2021 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. Днес НАСА оповести, че експерименталният дрон „Инджинюъти“ беше освободен успешно от борда на марсохода „Пърсъвиърънс“ и позициониран на повърхността на Марс. 

Следващата голяма стъпка пред ръководството на мисията е да потвърди, че хеликоптерът ще оцелее през идната нощ. За пръв път „Инджинюъти“ ще нощува самостоятелно, без да е свързан с „Пърсъвиърънс“ и защитен от него. Температурите в кратера Йезеро, където е кацнала мисията, са екстремни и могат да паднат до -90 oC. 

Ако „Инджинюъти“ преживее нощта, екипът ще извърши изпитания на електродвигателите и ще задвижи ротора. В случай че тези тестове приключат според очакванията, първият полет е насрочен за 11-ти април (малко по-късно от предвиденото). Данните от излитането ще бъдат получени на следващия ден, така че очакваме до 12-ти април да разберем със сигурност дали хеликоптерът е успял да се издигне в марсианския въздух.  

„Инджинюъти“ е експериментален хеликоптер. Той е разработен за $80 милиона, което е съвсем малка част от общата сума за създаването на „Пърсъвиърънс“ (2.2 милиарда). На борда на дрона няма научни инструменти, а само няколко черно-бели камери. Целта е да се провери дали може да се осъществи управляем полет в марсианската атмосфера, където атмосферното налягане е само 1% от това на атмосферата на Земята. 

Това не е първият опит за полет на друга планета – през 80-те години на миналия век съветските мисии „Вега“ разгръщат балони в плътния въздух на Венера. Но управляем полет на летателен апарат, който е по-тежък от въздуха – това е постигано само на Земята. Предстои да видим дали 11-ти април ще е исторически ден за авиацията. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/