Пилотираният космически кораб Крю Драгън ще се разкачи от МКС, след което ще се скачи с друг адаптер

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

4 април 2021 г. 20:10 ч. Предстои поредната историческа стъпка за пилотирания космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“, който понастоящем е прикачен към Международната космическа станция. Утре, на 5-ти април, корабът ще се разкачи от предния отсек на модула „Хармъни“, след което ще извърши няколко маневри в открития космос, преди да се скачи отново с МКС към страничния отсек. Това ще е първото разкачване и повторно скачване на комерсиален пилотиран кораб с орбитална станция! 

Процедурата ще бъде излъчена в реално време по НАСА ТВ утре в 13:00 ч. българско време. 

По време на този кратък полет астронавтите Майк Хопкинс, Виктор Гловър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи ще са в „Крю Драгън“.

Релокацията на кораба е важна процедура, тъй като в края на април ще пристигне следващият „Крю Драгън“ с нови четирима астронавти – Шейн Кимброу, Мегън МакАртър, Аки Хошиде и Тома Песке. Тогава предният отсек на „Хармъни“ трябва да е свободен. Съгласно предварителните планове изстрелването им е насрочено за 22 април. 

Хопкинс, Гловър, Уокър и Ногучи ще се приберат на Земята в края на април или в началото на май. 

На тази снимка, заснета на 26-ти януари т.г., се забелязва пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ на фона на Луната. Photo credit : NASA