Cancel-културата в образованието: десет примера

1
122
Добави коментар
Novetika
Novetika

Отричането, заклеймяването и изолирането на някого заради изказване на различно мнение – известно напоследък с термина cancel-култура и типично за комунистическите режими – прониква във всички сфери на живота, включително бизнеса, изкуството и политиката.

Най-опасно обаче е навлизането на тази тенденция в образованието, тъй като в детските градини, училищата и университетите се формира мисленето на новите поколения, които по-късно управляват и определят облика на цялото общество.

Формите на проявление на тази култура и в тази сфера са най-често на расова и полова основа: нелепи обвинения в расизъм само заради принадлежност към бялата раса, призиви за отказ от „белотата“, атаки срещу и цензура на несъгласните с новата вълна на „антирасизъм“, програми за обучение в „антирасизъм“ и налагане на джендър идеологията.

Представяме ви десет пресни примера за cancel-култура в образованието и отпора срещу нея.

Учителска програма в американския щат Орегон насърчава „етноматематиката“

Клонът на образователното министерство в американския щат Орегон насърчи учители да участват в обучение по „етноматематика“, обосновавайки се с твърдението, че бялото превъзходство се проявява в усилията за намиране на верен отговор.

Курсът с име „Пътят към математическо равенство“ е разработен за гимназиални учители с цел „премахване на расизма в математиката“.

Обучителният материал изброява начините, по които „културата на бялото превъзходство“ „прониква в уроците по математика“. Сред тях са „усилието за получаване на ‘верен’ отговор“, изискването учениците да ‘показват своята работа’ и други.

„Понятието за обективността на математиката е недвусмислено грешно, още по-малко нейното преподаване“, гласи документът. „Поддържането на идеята, че винаги има правилни и грешни отговори, удължава тази обективност, както и страха от открит конфликт.“

Курсът „помага на учителите да усвоят ключови инструменти за ангажиране и развиване стратегии за по-справедливи резултати при чернокожи, латиноси и многоезични ученици“, казва Марк Сийгъл, директор комуникации в клона на министерство на образованието, цитиран от Fox News.

„Вярването в съществуването на обективното и ‘неутралното’“ е характеристика на бялото превъзходство, обяснява друг документ, свързан с курса.

Вместо да се фокусират върху един правилен отговор, учителите трябва да „открият поне два отговора, които могат да разрешат съответната задача“.

„Оспорете стандартните отговори на тестовете, като обосновете други решения чрез обсъждане на предположенията, направени с цел решаване на проблема“, съветва документът.

Курсът насърчава учителите да се „концентрират върху етноматематиката“, като „идентифицират и оспорят начините, по които математиката се използва за поддържане на капиталистически, империалистически и расистки гледища“.

Материалът за курса обяснява още, че „на база очертаната рамка, учителите трябва приложат на практика новите си педагогически убеждения в антирасисткото математическо образование. Концентрирайки се върху антирасизма, ние изграждаме по отговорен начин модела на антирасистки преподаватели по математика.“

В наръчника към курса, „Премахване на расизма“, се изказва аргументът, че „само белите могат да бъдат расисти, защото само белите като група имат тази власт“.

Наръчникът също оправдава недоверието към полицията.

„В някои случаи, предразсъдъците на потиснатите хора (на полицията не може да се има вяра) са необходими за оцеляване“, пише още в наръчника.

Също спрямо капитализма.

„Не можем да премахнем расизма в система, която експлоатира хората за частна печалба. Ако искаме да елиминираме расизма, трябва да изградим движение за икономическа справедливост.“

В наръчника са включени снимки на протестиращи с искания за налагане данъци на корпорациите. Също цитати на социалиста Хауърд Зин и на марксисткия революционер Че Гевара.

Образователното министерство в американския щат Аризона: белите бебета са расисти

Клонът на образователното министерство в щата Аризона е създал „наръчник по равенство“ с инфографика, която показва как расизмът се развива при децата още от тримесечна възраст, и препоръчва литература, според която белите са „невежи, далтонисти и расисти“. Това разказва ученият Кристофър Руфо от Discovery Institute.

Пособието включва илюстрация с деца от родилна до шестгодишна възраст, носи заглавие „Не са твърде малки за разговор за расите!“ и цитира проучване на Калифорнийски университет от 2008 г., според което от три месеца натам, бебетата се заглеждат повече по лицата на хора, които са от расата на грижещия се за тях.

Когато са на 30 месеца, децата използват расовия критерий, за да избират партньорите за игра, а на възраст от 4 или 5 години вече проявяват расови предразсъдъци, обяснява наръчникът, и продължава:

„На петгодишна възраст, чернокожите и латино децата в изследването не проявяват предпочитания към своите собствени расови групи, за разлика от белите; белите деца на същата възраст са силно пристрастни към своята раса.“

Документът насърчава възрастните да разговарят с децата си по въпросите на расата вместо да ги оставят „да правят свои собствени заключения на база какво виждат“.

„Мълчанието относно расите подсилва расизма“, се казва още в документа.

Родителите са приканвани да обсъждат „антирасизма“ с децата си преди да са проговорили, за да не го попият от „света около тях“; също да дават пример с антирасистко поведение броени месеци след раждането.

Друг препоръчан за изучаване документ цитира книга на Бевърли Даниъл Тейтъм, според която има „само три начини да си бял: невеж, далтонист и расист“. И тъй като тези възможности може да попречат на хората да искат да се идентифицират като бели, е необходима „антирасистка бяла идентичност“.

Редица обществени училища в САЩ са започнали да предлагат подобни „антирасистки“ обучения за учители и ученици.

През февруари 2021 г., образователната верига Buffalo в щата Ню Йорк е изискала от възпитаниците на детската градина да участват в урок за „расистката полиция и одобреното от държавата насилие“, където им показали снимки на умрели чернокожи деца.

На ученици от гимназиалната степен в същото училище пък било преподавано, че „всички бели участват в системен расизъм“ и „бели елити“, за което трябва да бъдат държани отговорни.

В средно училище Cherokee в щата Мисури учители били карани да се тестват по „скала за потисничество“, след което им прожектирали видео с „последните думи на Джордж Флойд“.

Английска гимназия отрече Уинстън Чърчил и Дж. К. Роулинг заради „нетолерантност“

Ученици в гимназия Seaford в графство източен Съсекс, югоизточна Англия, обявиха за „нетолерантни“ сър Уинстън Чърчил и Дж. К. Роулинг.

Според „будните“ за социална справедливост (woke) младежи, Чърчил промотирал расизъм, неравенство и нечестно изтезавал и хвърлил в затвора мнозина. Затова почитането на военния стратег, изиграл ключова роля в побеждаването на нацистите през Втората световна война, било в разрез с политиката на учебното заведение срещу „нетолератността и дискриминацията“.

Подобно е отношението към авторката на „Хари Потър“, писателката Дж. К. Роулинг, която тийнейджърите разкритикуваха заради думите ѝ по адрес правата на транссексуалните.

В резултат на натиск от ученици, две от сградите на училището вече не носят имената на прочутите британци.

Андрю Робъртс, автор на книга за Чърчил, се възпротиви на решението на гимназия Seaford, като заяви, че то се дължи на „неимоверно ниско“ историческо познание на учителите там.

„Вместо да се борят с неграмотността, те ѝ се поддадоха, без дори да потърсят истината. Всъщност, Чърчил е изключително вдъхновяваща за младежта личност“, каза Робъртс пред британската медия Telegraph.

Един от най-великите британски политици е под засилен „обстрел“ от ляво настроени активисти в Обединеното кралство: през 2020 г. статуята му в Лондон беше вандализирана от симпатизанти на BLM (Black Lives Matter, „Черните животи имат значение“), които изписаха върху нея с графити „расист“.

Домът на Чърчил е включен в „срамен списък“ на BLM заради предполагаеми връзки на политика с колониализма.

През 2020 г. Дж. К. Роулинг бе словесно нападната от леви активисти заради това, че написа в Twitter, че само жените имат менструация и че „ако полът не съществува, тогава не съществува и привличането между хора от един и същи пол“.

През февруари 2021 г. преподаватели в Университета в Лайсестър подадоха оставки, след като учебното заведение премахна изучаване на средновековен английски език в полза на „несвързан с колонизацията учебен план“.

Същия месец, британското правителство обяви, че ще започне да глобява университети, които прилагат cancel-културата и нарушават свободата на словото. Реакцията е в знак на съпротива срещу вдъхновените от BLM атаки срещу британското наследство.

Престижно училище в Ню Йорк забрани думите „мама“ и „татко“

„Будното“ манхатънско училище Grace Church с годишна такса от 57 000 щатски долара (95 000 лева) издаде нов речник, който се предполага да го направи „по-приобщаващо“ място.

Речникът окуражава персонала, учениците и техните родители да спрат употребата на думите „мама“ и „татко“, повече да не питат своите съученици къде са били по време на ваканция и да не поздравяват с „Весела Коледа“ и дори с „Весели празници“.

Идеята на инструкцията е да „премахне вредни предразсъдъци от начина, по който общуваме помежду си“ и да предпази учениците от правене на предположения за живота на другите.

„Езикът на омразата, който поощрява расизъм, женомразство, хомофобия и други форми на дискриминация, е вече разгледан в училищния наръчник; при все това можем да направим повече: можем да използваме език, който създава приветлива и приобщаваща атмосфера“, се казва още в документа.

Речникът постановява нов език по отношение на джендъра (социалния пол), семейството, сексуалната ориентация, расата, етноса, религията, инвалидността и социално-икономическия статус.

Относно половете, инструкцията призовава „момчета и момичета“ и „дами и господа“ да бъдат изоставени в полза на „хора“, „приятели“, „читатели“ и дори „математици“.

Предлага се тези изрази да бъдат променени дори при четенето на книги, където думите „момче“ и „момиче“ да се заменят с „дете“, „човек“ или „личност“.

„Мама“, „татко“ и „родители“ се забраняват в замяна на „възрастни“, „хора“, „семейство“ и „пазители“.

„Бавачка“ и „детегледачка“ се заменят с „обгрижващ“ и „пазител“.

Училището също съветва служителите и учениците да „внимават как говорят, за да избегнат да правят предположения относно религиозните убеждения на другите“.

Забранява се въпросът „Каква религия изповядвате?“ и се заменя с „Има ли религиозни традиции, които са важни за Вас?“

Инструкцията заменя „остарялото“ понятие „биологични родители“ с „истински родители“; също забранява думите „хомосексуален“, „далтонист“, „бял“, „цветнокож“, „бавно схващащ“ и други.

В училището – което е дори епископално – се провежда курс по джендърство. Групите от еднополови участници се срещат всеки две седмици и обсъждат „идеята за половия спектър, отвъд ограничението на двуполовата система“.

Елитно училище в Ню Йорк отрече физика Исак Нютон

Престижното училище Fieldston в Ню Йорк е наредило на учениците да наричат законите за движение на Исак Нютон „трите основни закона на физиката“. Целта: да се „премахне белотата“.

„Повече не им казваме ‘законите на Нютон’“, споделил ученик. „Казаха, че трябва да ‘премахнем белотата’ и да признаем, че физиката е много повече от Нютон.“

Друг ученик заявил, че с трудност избягвал „уроците по идентичност“ във Fieldston; искал да взема повече часове в „уроците с факти“.

„Учихме история на САЩ и очаквах, че материалът ще е разделен на времеви периоди по президенти“, обяснил ученикът. „Вместо това изучавахме маргинализирани групи.“

Според авторката Бари Вайс, Fieldston насърчава атмосфера с висок идеологически заряд; тази среда пречи на учениците да изразяват открито своите мнения от страх да не бъдат публично порицани.

„Ако публикувате името ми, ще погубите живота ми“, казал ученик на Вайс. „Ще ме нападнат дори само, защото поставям под въпрос тази идеология.“

Идеологията във Fieldston променя възприятието на учениците за самите тях, смята Вайс. Един ученик разказал как в училище често им казват: „ако си бял и мъж, си втори поред да вземеш думата“.

„Това се смята за нормално и необходимо преразпределяне на силите“, пише Вайс.

Протеже на американския президент Джо Байдън похвали експерт, обвиняващ училищата в „духовно убийство“ на чернокожите деца

Номинираната от Байдън за заместник-министър на здравеопазването, Синди Мартен, организира през септември 2020 г. обучение за расовите различия, насочено към директори и учители в района на Сан Диего, щата Калифорния.

Участник в събитието разказа пред Fox News, как един от говорителите, Бетина Лав, обвинила училищата в „духовно убийство“ и „дехуманизиране“ на чернокожите.

Според анонимния свидетел, Лав обяснила как обществените учебни заведения не считали чернокожите за хора, че са виновни за системната „анти-чернота“ и „духовното убийство на децата“.

Обучението рекламирало идеята за „аболюционистично преподаване“ на основаната от Лав организация „Мрежа за аболюционистично преподаване“ (Abolitionist Teaching Network, ATN).

Наръчник за расова справедливост и аболюционистично социално и емоционално образование, публикуван от ATN, призовава за премахване на „всички наказателни и дисциплинарни практики, които духовно убиват децата на чернокожите, цветнокожите и местното население“.

Документът също изисква „репарации за децата с различен цвят на кожата“ и предупреждава, че „социалното и емоционално образование“ може да бъде „скрита форма за наблюдение с цел наказание, криминализиране и контрол на децата и общностите на чернокожи, цветнокожи и местно население, за да се придържат към нормите на белите“.

По думите на анонимния разобличител, при откриването на обучението, Мартен призовала: „Признайте своите привилегии и предубеденост, и как те влияят на вашите решения“.

Под шефството на протежето на Байдън, училищният инспекторат в Сан Диего провел друго обучение за учители, с цел да ги предизвика да оспорят „бялата си привилегия“.

Било им казано, че са расисти, че „поддържат расистки идеи, структури и политики“ и че трябва да се превърнат в „антирасисти“ в класната стая. Също ги принудили да гледат видеоклипове на Робин ДиАнджело, автор на книгата „Бялата крехкост“, и на Ибрам Кенди, автор на книгата „Как да бъда антирасист“.

Преди да бъде номинирана за заместник-министър на образованието, Мартен заема длъжността началник на училищния инспекторат в района на Сан Диего. По време на мандата си, тя е водила политика на най-голямо разделение съгласно критическата расова теория, като например е работила за премахване изискването за предаване на домашните навреме, пише Fox News.

През 2020 г. 45-ият американски президент Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, с която забрани забрани на федералните агенции, техните изпълнители и подизипълнители да прокарват сред служителите си критическата расова теория, т.е. разколнически и вредни идеологии на полова и расова основа. С идването си на власт през януари 2021 г., Джо Байдън побърза да отмени тази заповед.

Нов сайт документира преподаването на критическа расова теория в американски университети

Нов сайт предлага безплатна база данни с информация за програми и курсове по критическа расова теория в над 200 университета в САЩ.

Автор на сайта е Уилям Якобсон, професор по право в Корнелския университет. Целта е родители и студенти да се запознаят с „антирасистката“ идеология, налагана в класните стаи в САЩ.

Сайтът посочва и източници, които „изобличават неверността и вредата“, нанасяна от критическата расова теория. Съдържа и карта със свързани с тази теория инциденти по щати.

„Хората трябва да разберат, че източникът на проблема е именно системата за висше образование“, каза Якобсон пред Fox News.

„Тя предоставя майчиното мляко на активистите и обучава хората, които после започват работа в правителството, в основните и средни училища и в медиите, откъдето журналистите разпространяват новини като тази.“

Проблемът с расизма получи особено внимание след смъртта на чернокожия Джордж Флойд през 2020 г. и провокира институциите да започнат обучителни програми за расово разнообразие и други „антирасистки“ инициативи.

Дори в Университета „Корнел“, където работи проф. Якобсон, студенти са изискали расови квоти и осъждане на „далтонистки“ практики.

Харвардският университет отмени форум за cancel-културата

Бизнес училището към университета „Харвард“ в Ню Йорк отмени през март 2021 г. събитие, посветено на cancel-културата. Причината е оплакване от темата, писа в Twitter един от панелистите, Джеймс Линдзи.

„Бях поканен да говоря за ‘циничните теории’ и тъй като някой се е разстроил от моето съществуване, промениха модератора; но след като не се предадох, просто канселираха събитието.“

Друг говорител на престижния форум е трябвало да бъде Хелън Плъкроуз.

Линдзи и Плъкроуз са автори на книгата „Цинични теории: как активизмът в науката подмени всичко за расата, джендъра и идентичността, и как това вреди на всички“.

В сайта на отмененото събитие се казва:

„Чудили ли сте се какво се крие зад културните и политически войни, раздиращи страната и достигнали кресчендо миналото лято под формата на ‘cancel-култура’ и изблици на насилие в много градове? Разбираме ли дори думите, заклеймени от активистите за социална справедливост?

Книгата на Хелън Плъкроуз и Джеймс Линдзи отговаря на тези въпроси и хвърля светлина върху родените в университети теории, превзели нашата култура. Както Стивън Пинкър отбелязва върху корицата на книгата: ‘Мнозина са слисани как възходът на ‘будността’, борбата за социална справедливост, многобройните форми на дискриминация и политиката на идентичността преляха от университетите в други сфери на живота. Откъде се появи това? На какво се дължи? Тази книга изобличава изненадващо плитките интелектуални корени на движенията, поглъщащи нашата култура.“

По думите на говорител на Бизнес училището към университета „Харвард“ пред медията Breitbart, причината за отмяна на събитието е „несъвпадение с целите на учебното заведение“.

Сан Франциско ще преименува 44 училища, включително носещи имената на Абрахам Линкълн и Джордж Вашингтон

Училищният инспекторат в Сан Франциско гласува в края на януари 2021 г. да преименува 44 училища, носещи имената на известни личности, чието поведение се смята за оскърбително.

Сред тях са бившите президенти Джордж Вашингтон, Абрахам Линкълн, Томас Джефърсън, Теодор Рузвелт и и Франклин Д. Рузвелт, и настоящият сенатор Даян Файнщайн.

„Това е послание към нашите семейства, ученици и общност“, каза Марк Санчес, член на настоятелството. „Актът не е символичен, а има морален характер.“

Името на Линкълн ще бъде сменено заради предполагаемия начин, по който се е отнасял с местното индианско население; на Вашингтон и Джефърсън заради притежаване на роби.

Чернокожият кмет на Сан Франциско, Лондон Брийд, се противопостави на решението заради по-важни приоритети като връщане на учениците в клас и справянето с пандемията от коронавирус.

Преименуването на училищата ще струва на града 1 милион щатски долара (1.6 милиона лева).

Станфордският университет откри „лаборатория за младежка справедливост“

Правният факултет в Станфордския университет започна през март 2021 г. Youth Justice Lab: проект за борба с расизма в обществените училища.

Престижната образователна институция твърди, че специалното образование, програмите за напреднали и други „меритократични“ политики за оценяване са „коварни“ форми на „спонсорирано от държавата расово разделение“.

„В разгара на протестите на BLM (Black Lives Matter, „Черните животи имат значение“) и призивите за полицейска реформа, САЩ се намират в процес на национална равносметка, която ни кара да се противопоставим на системния расизъм, бялото превъзходство и дискриминацията срещу чернокожите, местното население и други хора с различен цвят на кожата“, се казва в описанието на проекта.

Youth Justice Lab се основава на убеждението, че в американската образователна система цари „системен расизъм“. И дори твърди, че „вероятно никоя институция не е възпроизвела расовата йерархия в САЩ повече от образователната система“.

„Обществените училища са създали и въвели расова йерархия, въпреки обещанието, че учебното заведение трябва да помага на всички деца да постигнат американската мечта“, се казва още на сайта на проекта.

За да се справи с т.нар. „спонсорирано от държавата расово разделение“, Станфордският университет ще обедини студенти и ученици, които ще разработят политики и конкретни мерки, с които „да премахнат структурния расизъм от американската образователна система и да въведат анти-расистко образование“.

Подобни инициативи има в редица други университети в САЩ.

Вашингтонският университет откри „Център за антирасизъм в медицинската грижа“, който ще работи за премахване на „системния расизъм“ в здравеопазването.