Каква е разликата между био, еко, натурален и органик продукт?

3
235
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Тъй като по темата е писано много, а има безброй скрити подробности, ще се опитаме да бъдем оптимално ясни и кратки, кой продукт се счита за био, кой е еко, кой е натурален и кой органик.

Кои продукти биват сертифицирани като био?

Основните групи био продукти са три: земеделските култури;  храните с животински произход; и не на последно място по важност – промишлените продукти. Всеки био продукт носи и съответните знаци на сертифициралата го организация. Това е най-сигурно доказателство за качество, затова следете най-вече за това при покупката на био продукти.

Земеделски био храни

Всичко плодове, зеленчуци и ядки отглеждани върху чиста почва, която не е била торена поне 3-4 години и върху която са използвани пестициди и е сертифицирана, като био се считат за биологично чиста храна. Целият период на производството е под наблюдението и контрола на сертифицирани организации. Важно е също така по време на съхранението на био продукцията също така да не се използват опасни за човешкото здраве химикали.

Важно: това обаче не означава, че био храните не се пръскат с разрешени за био производството био торове и препарати (като син камък например), пък макар и да са по-безвредни от конвенционалните. Все пак био продукцията ви дава едно сигурно предимство – тя не може и не трябва да е генномодифицирана, а това е огромен плюс за вашето пълноценно здраве. Животински био храни

При тях важат същите изисквания и контрол, както при земеделските култури с тази разлика, че там се следи животните да не приемат хормони и антибиотици, а това е от значение за качеството на месото и млякото им.

Промишлени био продукти

Те трябва да със суровини от сертифицирани био ферми, като съставките и технологиите за направата им да не са опасни за човешкото здраве и околната среда, а опаковката им да е от материал подлежащ на рециклиране. 

А какво е еко продукт?

Ами това всички продукти произведени в екологично чист район или от суровини произлизащи от такъв район. Най-често еко продуктите са събираните от природата билки, гъби, горски плодове, диворастящи растения и други. Иначе казано, не е необходимо да бъдат сертифицирани както био продуктите, но ако са наистина от проверен екологично чист район, то качеството им ще е не по-малко добро, а според нас и по-добро от всичко останало. Все пак обаче има много спекуланти и затова био продукцията дава по-голяма сигурност за гарантирано качество.

Кой продукт се счита за натурален?

Всеки продукт с растителен състав, който е без синтетични съставки и е с минимална обработка се счита за натурален. При натуралните продукти не се контролира как са произведени самите растения от които са съставени.  Ето защо всички био продукти са натурални, но обратното твърдение не е вярно. Има и изключения, като френската фирма EcoCert, която продава натурални продукти съставени от 95% натурални суровини, като 50% от тях са от биоферми. 

Кой продукт е органик?

Е тук обяснението е повече от ясно BIO = ORGANIK

Всъщност в Европейския съюз освен БИО и ОРГАНИК, може да срещнете например чиста козметика с надпис „naturkosmetik“. Това наименование е останало още преди половин век, когато са били сертифицирани първите подобни продукти. 

Домашни храни, напитки, козметика и други продукти

И за финал не забравяйте, че има вариант да употребявате и домашно направени продукти, тогава пак не се изискват сертификати за качество и всичко зависи от личната отговорност и честност на продаващия ги, затова винаги си имайте едно наум и разумно подбирайте доставчиците си.

Надяваме се, че сме обяснили всичко на достъпен език без да навлизаме в тежки терминологични детайли. Бъдете здрави и усмихнати и правете разумен избор.